0
Μια «μαύρη τρύπα» εντελώς διαφορετική από αυτές που υπάρχουν στο διάστημα μπορεί να συναντήσει κανείς στην Μάνη. 

Σε αυτόν τον τραχύ, αλλά πανέμορφο τόπο των μυστηρίων όπου ξεχωρίζει το περίφημο «Βαθύ Μουζί», με ένα δάσος να βρίσκεται σε ένα σημείο που δεν μπορείς να φανταστείς. Μέσα σε ένα σπηλαιοβάραθρο…

Αυτό δεν είναι το μοναδικό της περιοχής, καθώς εκεί γύρω υπάρχουν και άλλα. Όμως το στοιχείο που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η ύπαρξη ενός ολόκληρου δάσους που μοιάζει να έχει φυτρώσει από το πουθενά, δημιουργώντας απορίες σε όποιον το αντικρίσει.


Βρίσκεται κοντά στην Έρημο Λακωνίας, στην δυτική Μάνη, που όπως μαρτυρά και το όνομά της, κυριαρχούν οι πέτρες (όπως και σε ολόκληρη την περιοχή) και η εξαιρετικά χαμηλή βλάστηση, με τους πέτρινους οικισμούς να είναι τα μοναδικά σημεία που σπάνε την αγριάδα του τοπίου, απολύτως (πάντως) εναρμονισμένους με αυτό.


Κι ενώ το ανθρώπινο μάτι κάνει… αμάν για να συναντήσει κάποιο δέντρο, σε αυτήν την μαύρη τρύπα που ξεπηδά μέσα από την γη, βρίσκεται ένα ολόκληρο δάσος, σε ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, μοναδικό τουλάχιστον για την περίπτωση της Ελλάδας.


Κανείς δεν γνωρίζει από ποιο φαινόμενο δημιουργήθηκε, αλλά σίγουρα η φύση έκανε τα δικά της καπρίτσια και επέτρεψε στο μοναδικό σημείο της Μάνης που δεν βλέπει ο ήλιος να αναπτυχθούν αυτά τα δέντρα τα οποία μοιάζουν να προσπαθούν να τον φτάσουν! Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την υγρασία η οποία φυλακίζεται στα κάθετα κοκκινωπά πετρώματα, άλλωστε, είναι ο λόγος για την ίδια την ύπαρξή του.Το συγκεκριμένο σπηλαιοβάραθρο της Μάνης, δηλαδή το Βαθύ Μουζί όπως είναι το όνομά του, έχει διαστάσεις 50×30 και δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν βρίσκεται στη γη! Σε σχετικά κοντινή απόσταση υπάρχει ακόμη ένα, μικρότερων διαστάσεων, στο οποίο (άγνωστο πώς) έχουν φυτρώσεε συκιές, ενώ έχουν ανακαλυφθεί και οστά, τα οποία πάντως ανήκουν σε ζώα και δεν συνδέονται με ανθρώπινη δραστηριότητα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top