0
Υπερβολικά αυξημένες τιμές ραδιοακτινοβολίας μετρήθηκαν ξαφνικά, το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου, στη νότια Βουλγαρία, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.

Τις μετρήσεις κατέγραψε η ειδική υπηρεσία της διαδικτυακής πλατφόρμας Windy, η οποία εκτός από τις γνωστές πληροφορίες για τον καιρό, προσφέρει και ειδικές υπηρεσίες.

Κατά τη Windy λοιπόν, οι τιμές οι οποίες καταγράφηκαν από σταθμό μέτρησης στη Βουλγαρία, έφθασαν τα 7780 nSv/hr (nanosivert ανά ώρα) ενώ οι τιμές γύρω από το σημείο εκείνο ήταν περίπου στα 130-195 nanosivert ανά ώρα. Σημειώνεται ότι το διεθνές αυτό σύστημα καταγράφει ιονίζουσα ακτινοβολία.

Δείτε την εικόνα με την ξαφνική αύξηση της ραδιενέργειας:


Αν παρατηρήσει κανείς με προσοχή τον χάρτη της Κεντρικής Ευρώπης αντιλαμβάνεται πως την ίδια ώρα υψηλές είναι και οι τιμές στην περιοχή του Τσέρνοπμπιλ στα σύνορα Ουκρανίας- Ρωσίας. Όμως η περιοχή αυτή είναι επιβαρυμένη εδώ και δεκαετίες από το τραγικό πυρηνικό ατύχημα.

Στην περιοχή ωστόσο όπου παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της έκλυσης ιονίζουσας ακτινοβολίας, στην Κεντρική – Νότια Βουλγαρία, υφίστανται οι εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι.

Στις 19 Δεκεμβρίου -πέντε ημέρες μετά- οι τιμές σε nanosivert/hr, ήταν φυσιολογικές ενώ αντιθέτως οι τιμές στην περιοχή του Τσέρνομπιλ εξακολουθούσαν να είναι υψηλές.

Δείτε τον χάρτη με τις σημερινές μετρήσεις:


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top