0
Η NASA δημοσίευσε πρόσφατα εκπληκτικά πλάνα που καταγράφουν το διαστημόπλοιο Orion να εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης με την εκπληκτική ταχύτητα των 11 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, ξεπερνώντας το φράγμα του ήχου πάνω από 32 φορές. 

Το μαγευτικό βίντεο, το οποίο καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής Artemis I της NASA πέρυσι, έγινε γρήγορα viral, διότι το περιεχόμενο του κόβει την ανάσα.

Το ενός λεπτού απόσπασμα, που μοιράστηκε ο λογαριασμός Orion Spacecraft της NASA στο Twitter, προσφέρει μια γεύση από την πλήρη 25λεπτη εκδοχή της επανεισόδου. Η αποστολή Artemis I, ένα μη επανδρωμένο εγχείρημα στη Σελήνη τον Νοέμβριο, χρησίμευσε ως κρίσιμη δοκιμή για το φιλόδοξο σύστημα διαστημικής εκτόξευσης της NASA και το διαστημόπλοιο Orion – ένα μερικώς επαναχρησιμοποιήσιμο σκάφος σχεδιασμένο για τέσσερα μέλη πληρώματος.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, το Orion τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη για έξι ημέρες και πέρασε συνολικά 25 ημέρες στο διάστημα πριν επανέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης. Τα πλάνα καταγράφουν τη δραματική κάθοδο του διαστημοπλοίου, με 16 κάμερες επί του σκάφους να καταγράφουν την πύρινη επανείσοδο, δημιουργώντας απόνερα πλάσματος καθώς “χοροπηδούσε” στην ατμόσφαιρα σαν πέτρα σε λίμνη.

Τα εντυπωσιακά οπτικά στοιχεία του βίντεο περιλαμβάνουν την ανάφλεξη που προκαλείται από την καύση της ταινίας και την πυροδότηση των προωθητήρων ελέγχου, όπως εξηγεί ο Chris Combs, αεροδιαστημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή δοκίμασε μια νέα τεχνική επανεισόδου που ονομάζεται “skip”, επιτρέποντας στη NASA να ελέγχει με ακρίβεια τη θέση της εκτόξευσης.

Το Orion έπεσε επιτυχώς με αλεξίπτωτο στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 11 Δεκεμβρίου 2022. Η είσοδος με άλμα, ένας στρατηγικός ελιγμός, έχει ως στόχο να εξασφαλίσει μια πιο ελεγχόμενη προσγείωση πιο κοντά στις ακτές των ΗΠΑ για την αποτελεσματική ανάκτηση του διαστημικού σκάφους. Στην πρωτοποριακή πρώτη αποστολή του, ο Orion αποπειράθηκε να διανύσει 434.500 χιλιόμετρα από τη Γη, σηματοδοτώντας ένα ιστορικό ορόσημο για τα διαστημόπλοια που μεταφέρουν ανθρώπους.

Η επερχόμενη αποστολή Artemis II, που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2024, θα περιλαμβάνει δοκιμές επανδρωμένων επιχειρήσεων στο διαστημόπλοιο Orion, προαναγγέλλοντας το επόμενο κεφάλαιο στις εξερευνητικές προσπάθειες της NASA. Ο ενθουσιασμός είναι αισθητός καθώς η NASA συνεχίζει να διευρύνει τα όρια της εξερεύνησης του διαστήματος.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top