0
Όσοι μιλούσαν μέχρι πριν κάμποσα χρόνια για τις προφητείες της Αποκάλυψης και την πρόθεση των εξουσιαστών της γης να τοποθετήσουν την ηλεκτρονική «σφραγίδα» τους στο κεφάλι και στο χέρι των ανθρώπων, αντιμετωπίζονταν ως γραφικοί, υπερβολικοί και συνωμοσιολόγοι.

Οι έχοντες πιο συντηρητική κοσμοθεωρία, έλεγαν μάλιστα πως δεν θα υπήρχε περίπτωση να δεχτούν οι μάζες να έχουν ένα ηλεκτρονικό εμφύτευμα στο κεφάλι, προφανώς διότι η σκέψη τους δεν έφτανε στο ότι αυτό το εμφύτευμα θα πλασαριζόταν ως το «ιερό Γκράαλ» της υγείας και της θεραπείας ασθενειών.

Ώσπου ήρθε ο καιρός που χιλιάδες εθελοντές δηλώνουν πρόθεση να μετατραπούν σε ανθρώπινα πειραματόζωα του μεγιστάνα «Φρανκενστάιν» που ακούει στο ονοματεπώνυμο Ίλον Μασκ. Οι λεπτομέρειες, ανατριχιαστικές, φέρνουν στο νου το σκοτεινό μυθιστόρημα της Μαίρη Σέλλεϋ. 

Οι εθελοντές θα αφαιρέσουν κομμάτι από το κρανίο τους ώστε ένα μεγάλο ρομπότ να εισάγει μια σειρά από ηλεκτρόδια και εξαιρετικά λεπτά καλώδια στον εγκέφαλό τους. Το τσιπ εγκαθίσταται στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη λειτουργία της κίνησης και ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος αναλαμβάνει να δώσει εκείνες τις εντολές που δεν μπορούν να παραχθούν από το μπλοκαρισμένο νευρικό σύστημα.

Το εμφύτευμα που αποτελεί τεχνολογική αιχμή της Neuralink του Ίλον Μασκ, πραγματοποιεί μια διεπαφή του εγκεφάλου με έναν υπολογιστή που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους ασθενείς με μυϊκή παράλυση, ώστε να ανακτήσουν τον έλεγχο των κινήσεών τους. Με το «διάβασμα του μυαλού» των ασθενών, άνθρωποι που νοσούν με ALS (Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), αλλά και ασθενείς με άλλες μορφές παράλυσης, μπόρεσαν να επικοινωνήσουν ή να βελτιώσουν την πάθησή τους.

Οι «μεσσίες» της τεχνολογίας ως «Χριστοί» της Νέας Εποχής, υπόσχονται μέσω των «θαυμάτων» της τεχνολογίας να κάνουν τους παράλυτους να περπατήσουν και τους κωφάλαλους να μιλήσουν και να ακούσουν. Ο ίδιος ο Ίλον Μασκ έχει υποστηρίξει ότι αυτή η τεχνολογία θα αντιμετωπίζει στο μέλλον παθήσεις όπως ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.

Ας σκεφτούμε μια αντίθεση εδώ, που έχει θεολογικό ενδιαφέρον. Στις θαυματουργικές ιάσεις που έκανε ο Χριστός, ζητούσε από τον θεραπευμένο μόνο την μετάνοια του και να μη διαλαλήσει το θαύμα, για λόγους ταπεινότητας. Στα «θαύματα» των γκουρού της τεχνολογίας, ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως εξελιγμένος «Homo Deus» που μετατρέπεται σε μια κινούμενη διαφήμιση του ψευδομεσσία που τον «μεταμόρφωσε», αφού πρώτα το σώμα του, ο εγκέφαλός του, ακόμα και οι σκέψεις του, γίνονται «περιουσία» μιας εταιρείας.

Τα αποτυχημένα πειράματα δεν στάθηκαν εμπόδιο

Παρά τα αμφίβολα έως και ανησυχητικά αποτελέσματα στα πειράματα που έγιναν πρώτα σε ζώα, οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ έδωσαν έγκριση στη Neuralink να ξεκινήσει τη στρατολόγηση ανθρώπων για να «αναβαθμιστούν» με το τσιπάκι του Μασκ.

Τέσσερις αμερικανοί νομοθέτες ζήτησαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ερευνηθεί το ενδεχόμενο ο Μασκ να εξαπάτησε τους επενδυτές, και επικαλούνται κτηνιατρικά αρχεία από πειράματα της Neuralink που δείχνουν ότι τα ζώα υπέστησαν «εξουθενωτικές επιπτώσεις στην υγεία» από τα εμφυτεύματα, συμπεριλαμβανομένης της παράλυσης, των επιληπτικών κρίσεων και του εγκεφαλικού οιδήματος.

Η επιστολή αναφέρει ακόμα ότι τουλάχιστον 12 νεαροί και υγιείς πίθηκοι, οδηγήθηκαν σε ευθανασία, ως αποτέλεσμα σοβαρών επιπλοκών που τους προκάλεσε το εμφύτευμα της Neuralink.

Σε περασμένες εποχές όπου υπήρχε πραγματική επαγρύπνηση και θεσμικός έλεγχος για την πειραματική φάση θεραπειών, το εγχείρημα του Μασκ δεν θα υπήρχε περίπτωση να εγκριθεί με τέτοια ανησυχητικά «ατυχήματα». 

Και πόσο μάλλον δεν θα μπορούσε να φτάσει να κάνει επίσημο και δημόσιο «άνοιγμα» σε ανθρώπινα πειραματόζωα. Στην εποχή μας όμως όπου προηγήθηκε ένα πείραμα κολοσσιαίων διαστάσεων με δισεκατομμύρια ανθρώπων να γίνονται πειραματόζωα με ένα σκεύασμα που εγκρίθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ο Ίλον Μασκ μπορεί μέσα σε λίγο καιρό να βάζει «αγγελία» για να ψηφιοποιήσει ανθρώπινους εγκεφάλους.

Εξοικειώνουν την κοινωνία

Η κοινωνία εκπαιδεύτηκε και είναι έτοιμη να δεχτεί ακόμα και τα πειράματα του «Φρανκενστάιν». Και παρά το σχεδόν εφιαλτικό «backround» της τεχνολογίας που πλασάρει η Neuralink, τα ΜΜΕ παρουσίασαν την είδηση των πειραμάτων σε ανθρώπους ως κάτι το εντυπωσιακό και θετικό. 

Σε εκπομπή της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης «έπαιξαν» το θέμα με χαρακτηριστική χαλαρότητα, με τον παρουσιαστή να σχολιάζει ότι… άνετα θα έβαζε και εκείνος ένα τέτοιο εμφύτευμα στο κεφάλι του, αν μπορούσε να του μεταδώσει τις γνώσεις όλης της παγκόσμιας ιστορίας!

Λίγες μέρες πριν, η Νίκη Κεραμέως δήλωνε ότι στο μέλλον οι προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων θα γίνονται μέσω… τεχνητής νοημοσύνης, που θα αποφασίζει ποιοι τηρούν τα απαιτούμενα προσόντα και πού θα πρέπει να τοποθετηθούν. Σιγά μην παραδώσουν το πελατειακό σύστημα στην κρίση ενός ρομπότ βέβαια. 

Επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» χωρίς ουσία είναι αυτά, αλλά που γίνονται ξεκάθαρα για λόγους εξοικείωσης με το κατ’ εικόνα τεχνητής νοημοσύνης που θέλουν να μετατρέψουν τον άνθρωπο.

Ο ίδιος ο Ίλον Μασκ έχει δηλώσει άλλωστε ότι θέλει να συγχωνεύσει τον άνθρωπο με το AI, και να τον μετατρέψει σε μετα – άνθρωπο, ώστε να «μην μείνει πίσω» και να μην γίνει «κατοικίδιο των μηχανών», ενώ στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς θα γίνει.

Αυτοί που για την εξουσιαστική ελίτ – «μένουν πίσω» – είναι όσοι αντιλαμβάνονται τον άνθρωπο ως εικόνα Θεού που δημιουργήθηκε για να πορεύεται στο καθ’ ομοίωσιν. Είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η μοναδική «αναβάθμιση» του ανθρωπίνου γένους που έγινε άπαξ διά παντός, ήταν η ένδοξη Ανάσταση του Θεανθρώπου, που συνέτριψε τις πύλες του Άδη και άνοιξε διάπλατα την οδό της σωτηρίας. Καμία άλλη εξέλιξη του ανθρώπου δεν πρόκειται να τον απαλλάξει από τη φθορά και τον θάνατο, όσο και να τελειοποιούν τους τεχνητούς «παραδείσους» που κατασκευάζουν οι ψευδομεσσίες.

Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που «πάνε μπροστά» είναι όσοι στρέφονται στην ειδωλολατρική θεώρηση του Νιτσεϊκού «Υπερανθρώπου» και ονειρεύονται ψηφιακή «αθανασία», χωρίς την ανάγκη του Θεού, αλλά με όλες τις ανάγκες των παθών ενεργές και απαραίτητες.

Φυσικά κανένας δεν ακυρώνει a priori τα τεχνολογικά επιτεύγματα που δύνανται να καλυτερεύσουν ζωές βασανισμένων ανθρώπων, ωστόσο η κοσμοθεώρηση των «γκουρού» που ευαγγελίζονται τις μετανθρωπικές τεχνολογίες, είναι ξεκάθαρο ότι στρέφεται σε οργουελικά σχέδια κυριαρχίας στις μάζες, και όχι απλά στην βελτίωση της υγείας.

Το project του Ίλον Μασκ, και άλλων εταιρειών που δουλεύουν πάνω στην πρόσβαση στον ανθρώπινο εγκέφαλο, αποτελούν αναμφισβήτητα ένα υπερόπλο που βρίσκεται σε προχωρημένη πειραματική φάση. Κυβερνήσεις τρίβουν τα χέρια τους για την ώρα και τη στιγμή που θα μπορούν να σαρώνουν τα εγκεφαλικά κύματα, ή ακόμα και να «χακάρουν» τον εγκέφαλο. Και το πιο ανησυχητικό δεν είναι ότι όλα αυτά ανακοινώνονται σε δημόσια θέα, αλλά ότι πάρα πολλοί τα επικροτούν και αδημονούν να μπουν στην γραμμή παραγωγής του μετανθρωπικού εργοστασίου…

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top