0
Πριν από λίγο καιρό, γοητευτήκαμε από τον Dinkinesh και το μυστικοπαθές φεγγαράκι του. Όμως, επιστρέφει για να μας εντυπωσιάσει ξανά. 

Οι επιστήμονες της NASA αποκάλυψαν πρόσφατα ότι το μικρό φεγγαράκι που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Dinkinesh δεν είναι μόνο του.


Αντιθέτως, πρόκειται για ένα ζευγάρι φεγγαριών που έχουν συγχωνευτεί μεταξύ τους, μοιάζοντας με έναν μικροσκοπικό χιονάνθρωπο. Αυτό το ουράνιο φαινόμενο είναι γνωστό ως contact binary.

Αυτή η περίεργη ανακάλυψη σηματοδοτεί την πρώτη περίπτωση ενός τέτοιου contact binary σε τροχιά γύρω από αστεροειδή, αν και παρόμοια αντικείμενα έχουν παρατηρηθεί στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα, όπως το Arrokoth.


Ο Dinkinesh, ο αρχικός στόχος του εξερευνητή αστεροειδών Lucy της NASA, έδωσε αυτή την απροσδόκητη αποκάλυψη κατά την πρόσφατη πτήση του την 1η Νοεμβρίου του 2023.

Το διαστημικό σκάφος, καθ’ οδόν για να εξερευνήσει τα σμήνη των Τρωικών αστεροειδών κοντά στον Δία, κατέγραψε εικόνες που δείχνουν τον μεγαλύτερο αστεροειδή πλάτους 790 μέτρων και το μικρότερο, 220 μέτρων φεγγαράκι του.


Οι εικόνες, οι οποίες ελήφθησαν από απόσταση 1.630 χιλιομέτρων, αποκάλυψαν το δίδυμο σε σχήμα χιονάνθρωπου, αφήνοντας τους επιστήμονες ιδιαίτερα προβληματισμένους, σχετικά με το τι ακριβώς έβλεπαν.

Το contact binary αμφισβητεί την υπάρχουσα κατανόηση, ειδικά από τη στιγμή που τα συστατικά του moonlet είναι παρόμοια σε μέγεθος, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των ερευνητών και επιστημόνων.


Η αποστολή του Lucy έχει ως στόχο τη μελέτη αρχαίων αστεροειδών, απομεινάρια από τις πρώτες ημέρες του ηλιακού συστήματος. Η ανακάλυψη του contact binary του Dinkinesh προσφέρει στους επιστήμονες μια μοναδική ευκαιρία να διαλευκάνουν τα μυστήρια του πλανητικού σχηματισμού και των διαδικασιών συσσώρευσης.

Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναλύουν τα δεδομένα, αυτός ο νεοανακαλυφθείς ουράνιος γρίφος υπόσχεται να εμβαθύνει την κατανόηση του σύμπαντος και να εμπνεύσει νέα ερωτήματα στο πεδίο της πλανητικής επιστήμης.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top