0
Με διάλυση απειλείται η κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών, με τον αρχηγό Βασίλη Στίγκα να βρίσκεται ουσιαστικά μόνος στη μία πλευρά και τους υπόλοιπους 11 βουλευτές συσπειρωμένους στην αντίθετη να θέτουν ζήτημα ηγεσίας. 

Η εικόνα χθες στην έναρξη της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών ήταν αποκαλυπτική και δηλωτική της έκκρυθμης κατάστασης στο εσωτερικό των Σπαρτιατών. Ο Βασίλης Στίγκας μόνος του, με τα κοινοβουλευτικά έδρανα των Σπαρτιατών άδεια και τον εκνευρισμό του φανερό. Αποκαλύφθηκε άλλωστε λίγο αργότερα όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και κατήγγειλε τους βουλευτές του αλλά και τον Ηλί Κασιδιάρη ως καθοδηγητή τους.


Στη συνέχεια ο Β. Στίγκας διέγραψε τρεις βουλευτές από την κοινοβουλευτική ομάδα, τους Χαράλαμπο Κατσιβαρδά, Ιωάννη Δημητροκάλλη και Ιωάννη Κόντη, ενώ εξαπέλυσε βαριές κατηγορίες κατά των βουλευτών που απουσίαζαν από τη συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές. Τους αποκάλεσε «καθοδηγούμενους και ποδηγετούμενους» από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα, υπονοώντας μάλιστα ότι το εξωκοινοβουλευτικό κέντρο ελέγχεται από τον έγκλειστο στις φυλακές Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος όπως είπε λειτουργεί ως «Greek mafia ή Δον Κορλεόνε». «Θα είδατε κάποιες εικόνες σήμερα. Αρχηγός να μην έχει δίπλα τους βουλευτές του. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και ίσως καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες» ανέφερε αρχικά ο κ. Στίγκας σχολιάζοντας την επιλογή των 11 βουλευτών του να απέχουν από την Βουλή, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί συζητούσαν για τις πυρκαγιές.

Και ενώ ο Β. Στίγκας κατήγγειλε τους βουλευτές του για «εκβιασμούς και μεθοδεύσεις παρασκηνίου» που, όπως είπε, στοχεύουν στην κρατική χρηματοδότηση, σύσσωμη η υπόλοιπη κοινοβουλευτική ομάδα του επέστρεφε τους χαρακτηρισμούς, κατηγορώντας τον ευθέως πως αποφεύγει τη διοργάνωση κομματικού συνεδρίου. 

Η επιλογή Στίγκα για διαγραφές βουλευτών προκάλεσε την απομόνωσή του με τους 11 βουλευτές των Σπαρτιατών να τον αδειάζουν, να προχωρούν σε δημόσια δήλωση στήριξης του Κασιδιάρη και να ζητούν την διεξαγωγή συνεδρίου προκειμένου να καθαιρέσουν τον Στίγκα από την ηγεσία του κόμματος.

Προς το παρόν, όλα δείχνουν πως ο αρχηγός των Σπαρτιατών δεν είναι σε θέση να συσπειρώσει γύρω του ούτε τέσσερις βουλευτές που χρειάζεται για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας, γεγονός που αναγνωρίζει και ο ίδιος. 

Κανείς δεν αποκλείει εντωμεταξύ σήμερα μετά το ξήλωμα της κύριας ομάδας των Σπαρτιατών ο Βασίλης Στίγκας να προχωρήσει και σε νέες διαγραφές. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσει και σε άλλες διαγραφές, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα μείνει μόνος του, χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα.


Η κρατική χρηματοδότηση 2 εκατ.

Να σημειωθεί ότι οι 11 βουλευτές θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από την ΚΟ των Σπαρτιατών και βάσει Κανονισμού της Βουλής να συγκροτήσουν νέα δική τους και πλήρως ελεγχόμενη ομάδα.

Σε μια τέτοια περίπτωση όμως θα έχαναν την κρατική χρηματοδότηση – σχεδόν 2 εκατ. ευρώ το έτος - καθώς σύμφωνα με τον σχετικό νόμο αυτή καταβάλλεται μόνο στο κόμμα «Σπαρτιάτες» που συμμετείχε στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του μορφώματος απαντά πως «το συνέδριο είναι εκ του πονηρού», επιμένοντας πως ορισμένοι βουλευτές θέλουν να εκμεταλλευτούν την κρατική χρηματοδότηση.

«Εγώ επειδή είμαι πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο, αυτό που γνωρίζω είναι ότι όταν ένα κόμμα παίρνει κρατική χρηματοδότηση, δίνει λόγο. Χάλασα αυτά, αυτά και αυτά. Εγώ δεν σκοπεύω να κάνω κάτι άλλο».

Το «αγκάθι» Κασιδιάρης

Το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ του Βασίλη Στίγκα και των βουλευτών του διαφάνηκε ήδη από τον περασμένο Ιούλιο όταν ο πρόεδρος των Σπαρτιατών επιχείρησε να πάρει σαφείς αποστάσεις από τον έγκλειστο στις φυλακές Δομοκού Ηλία Κασιδιάρη και την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθήνας.

Σε συνομιλία που είχε χθες στη Βουλή με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, υποστήριξε πως δεν είχε ποτέ καμία συνεννόηση με τον Ηλία Κασιδιάρη ενώ από το βήμα της Βουλής κατήγγειλε τους βουλευτές του ως καθοδηγούμενους από τον καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση.


Στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο Βασίλης Στίγκας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας οτι αν αποκαλύψει όλα όσα του έλεγαν πίσω από τις κλειστές πόρτες τότε «ίσως χρειαστεί ακόμα και η επέμβαση εισαγγελέα».

"Υπάρχουνε απειλές προς βουλευτές του κόμματός μου να συνταχθούν σύμφωνα με τα σχέδια των άλλων, επομένως δεν θεωρώ ότι είναι 11 αυτοί που διαφωνούν μαζί μου" ενώ τόνισε πως " αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση αύριο θα διαγράψω κι άλλους μέχρι να μείνω μόνος μου".

Όπως είπε "όλοι αυτοί οι βουλευτές που έμαθαν από δημοκρατικές διαδικασίες. Στη Χρυσή Αυγή ή κάπου άλλού"  ενώ όπως κατήγγειλε στον ΑΝΤ1 "οι ίδιοι δίνουν κάθε μήνα χρήματα που πηγαίνουν σε ένα ταμείο, ποσά που φτάνουν έως και τις 3.000 ευρώ το μήνα" ενώ όπως ανέφερε "δεν είμαι αρεστός γιατί εγώ το αρνήθηκα".

Σχετικά με τις παλαιότερες δηλώσεις του για τον Ηλία Κασιδιάρη και τη συμβολή του στην ανάδειξη του κόμματος ο ίδιος είπε πως "ο Κασιδιάρης ήταν κηροζίνη, αλλά καμιά φορά η κηροζίνη μπορεί να σε κάψει".

Νωρίτερα στο Live News στο Μega ο πρόεδρος των Σπαρτιατών έρωτώμενος για τους εκβιασμούς που έχει δεχθεί από τους βουλευτές του κόμματός του, είπε πως δεν μπορεί να πει τίποτα αυτή τη στιγμή, αλλά όταν το κάνει θα χρειαστεί να επέμβει η Εισαγγελία.

«Ζητούν συνέδριο του κόμματος… Τους είπα υπάρχουν όργανα και τα γράφει και το καταστατικό» πρόσθεσε ο κ. Στίγκας.

Ερωτώμενος αν πίσω από τις μεθοδεύσεις βρίσκεται ο Ηλίας Κασιδιάρης, απάντησε πως πρόκειται για εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες και σε αυτό το σημείο μίλησε για συμμορία.

«Δεν μπορώ να μιλήσω με ονόματα, όχι γιατί φοβάμαι, δεν φοβήθηκα ποτέ στη ζωή μου, θα μιλήσω όμως με ονόματα και με αποδείξεις, από ‘κει και πέρα, δεν είναι μόνο ένα άτομο, είναι συμμορία» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σχετικά με τους βουλευτές του και τις σχέσεις του μαζί τους είπε πως γνωρίζει τον Χάρη Κατσιβαρδά τον γνωρίζει από το 2014, τους άλλους τους γνώρισε τώρα.


«Δεν μου έστειλε κανέναν ο Κασιδιάρης, πιθανόν κάποιοι να ήταν από το περιβάλλον του και ακόμη χειρότερα από το περιβάλλον της Χρυσής Αυγής», δήλωσε.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top