0
Ένας τεράστιος αριθμός παράνομων μεταναστών αναμένεται να νομιμοποιηθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αποφάσισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Financial Times, 300.000 (!) παράνομοι μετανάστες θα πάρουν χαρτιά και θα τους δοθεί εργασία, καθώς η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπάρχει έλλειψη σε εργάτες γης, παρόλο που η Ελλάδα είναι η χώρα με την υψηλότερη ανεργία (μαζί με την Ισπανία) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο θέμα ήταν ένα από αυτά που συζητήθηκαν στο σημερινό ΚΥΣΕΑ (26.9.2023), με τον υπουργό Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη, να δηλώνει ότι το σχέδιο απορρόφησής τους στο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας αφορά αλλοδαπούς των οποίων οι άδειες διαμονής έχουν λήξει ή δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά -δηλαδή παράνομους μετανάστες. 

Ο υπουργός Μετανάστευσης εξήγησε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο για τους 300.000 παράνομους μετανάστες στοχεύει στην άμβλυνση των έντονων ελλείψεων στη γεωργία, τον τουρισμό και στις κατασκευαστικές εργασίες και πως δεν θα ενθαρρύνει την παράτυπη μετανάστευση, αλλά «θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα με φόρους απασχόλησης και εισφορές και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των δραματικών ελλείψεων σε ορισμένους τομείς».

Πρόκειται για έναν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό, καθώς υπήρχαν οι πληροφορίες ότι το σχέδιο θα αφορά 180.000 παράνομους μετανάστες. Όπως και να είναι πρόκειται για έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό που ξεκάθαρα θα αλλοιώσει τον πληθυσμό και μάλιστα σχετικά άμεσα. 

Υπερτριπλασιασμός των μεταναστευτικών ροών τον Αύγουστο

Οι Financial Times αναλύουν και τις μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα, οι οποίες υπερτριπλασιάστηκαν τον φετινό Αύγουστο σε σύγκριση με το 2022, καθώς καταγράφηκαν 715 αφίξεις. Μάλιστα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, άλλοι 7.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά, με τις δομές φιλοξενίας να έχουν φτάσει και πάλι στα όριά τους.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να είναι «δίκαιη αλλά σκληρή». Ο Δημήτρης Καϊρίδης δήλωσε στους FT ότι οι ελληνικές Αρχές θα συνεχίσουν να «φυλάσσουν τα σύνορα επιμελώς, αλλά και (…) να παρέχουν πολύ ανθρώπινες συνθήκες στους αιτούντες άσυλο».

Την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να μειώσει κατά πολύ ή και να σταματήσει εντελώς τις ροές παράνομων μεταναστών, αντιμετωπίζει και ζητήματα έλλειψης εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα στη γεωργία.

Το εργατικό κέντρο στο Ηράκλειο της Κρήτης προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι πολλοί αμπελουργοί βλέπουν «τους καρπούς της εργασίας τους να πηγαίνουν χαμένοι», καθώς δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή χωρίς πρόσθετη βοήθεια.

Από την έλλειψη χεριών δεν επηρεάζονται μόνο οι αμπελουργοί αλλά και άλλοι, με τον αγροτικό συνεταιρισμό Ιεράπετρας να αναφέρει ότι σε αρκετές αγροτικές περιοχές της Κρήτης «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη» καθώς πολλοί παραγωγοί εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους επειδή αδυνατούν να ανταπεξέλθουν μόνοι τους.

Από τη μεριά του, ο Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ότι τα προγράμματα αλλοδαπών εργαζομένων, με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές, συχνά καθυστερούν λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προσληφθούν μετανάστες που βρίσκονται ήδη στη χώρα.

Ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν πολλοί εργάτες γης στην Ελλάδα που εργάζονται στην παραοικονομία, δημιουργώντας «ανασφάλεια και προκαλώντας κοινωνικά, υγειονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα».

Το ότι είναι το ολιγότερο επικίνδυνο αυτό που απεργάζεται η κυβέρνηση είναι ηλίου φαεινότερο.

Και 300.000 να μην βρουν, γιατί φυσικά αυτοί δεν έρχονται στην Ελλάδα, αλλά εγκλωβίζονται στην Ελλάδα στην προσπάθειά τους να πάνε στην Γερμανία ή στις βόρειες σκανδιναβικές χώρες, οπότε είναι απίθανο να βρεθούν τέτοιοι αριθμοί, αρκούν π.χ. 100.000 για να αλλάξουν κρίσιμα της πληθυσμιακή σύνθεση σε πολλές αγροτικές περιοχές.

Μην ξεχνάμε ότι είναι όλοι νέοι, σε αναπαραγωγική ηλικία και η αλλοίωση του πληθυσμού είναι δεδομένη.

Αλήθεια, σκέφθηκαν να θεσπίσουν κίνητρα για να βρουν 300.000 Έλληνες άνεργους για να ασχοληθούν στον αγροτικό τομέα;

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top