0
Νέα δεδομένα στα ελληνοτουρκικά διαμορφώνουν Δημόκριτος και SIBAT που αναμένεται να φτιάξουν νέα αμυντικά υπερόπλα που θα αλλάξουν τις ισορροπίες.
Του Βαγγέλη Λάσκαρη

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ της RealNews και του δημοσιογράφου Χρήστου  Μαζανίτη, Αθήνα και Τελ Αβίβ, προωθούν κοινή δράση του Δημόκριτου και του Ινστιτούτου Sibat, με χρηματοδότηση από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ στην αμυντική τεχνολογία ανοίγει νέους ορίζοντες για τη χώρα που από καταναλωτής αμυντικής τεχνολογίας θα πρέπει να γίνει παραγωγός χώρα, μια θέση που εξέφρασε επίσημα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Μάλιστα, στη συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογο του Ιών Γκάλαντ τη περασμένη Δευτέρα (7/8), οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας που αντιμετωπίζουν από κοινού στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ωστόσο, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, με τον Νίκο Δένδια να έχει στο μυαλό του ένα μοντέλο συνεργασίας μεταξύ του Δημόκριτου και της ισραηλινής SIBAT η οποία και έχει πλήρη επίγνωση των καινοτομιών της αμυντικής τεχνολογίας και των επιχειρησιακών αναγκών.

Ακόμη, η SIBAT, παρέχει ό,τι χρειάζεται για τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών την επίσημη ανταλλαγή αντιπροσωπειών, τον εντοπισμό ευκαιριών συνεργασίας, την ίδρυση κοινοπραξιών καθώς και τον εντοπισμό σχετικών τεχνολογικών λύσεων για συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Τέλος και όσον αφορά τα κονδύλια, το εν λόγω εγχείρημα θα αντλεί χρηματοδότηση από δύο διαφορετικές πηγές. Η πρώτη θα είναι από το Ταμείο Ανάπτυξης, το οποίο διαχειρίζεται ευρωπαϊκά κονδύλια και ως χρηματοδοτικό εργαλείο ενώ το δεύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο προέρχεται από το πρόγραμμα DIABA που παρέχει το ΝΑΤΟ.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top