0
Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου μέσω μιας ανάρτησης της στην πλατφόρμα Χ τόνισε ότι η θετική γνωμοδότηση για το προσαρμοσμένο εμβολίο κατά της υποπαραλλαγής Omicron XBB.1.5 είναι σημαντική για την προστασία όσων έχουν ανάγκη ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Ειδικότερα, η Επίτροπος Υγείας ανέφερε: «θετική γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για προσαρμοσμένο εμβόλιο για νέα παραλλαγή της COVID19.


Αυτό είναι σημαντικό ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα για να διασφαλιστούν ισχυρά επίπεδα προστασίας για όσους έχουν ανάγκη, ειδικά για τους πιο ευάλωτους».

Ο ΕΜΑ από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) συνέστησε την έγκριση ενός προσαρμοσμένου εμβολίου Comirnaty που στοχεύει την υποπαραλλαγή Omicron XBB.1.5.

Το εμβόλιο – γνωστό ως Comirnaty Omicron XBB.1.5 – πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της COVID19 σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας από 6 μηνών.

Σύμφωνα με προηγούμενες συστάσεις του EMA και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), οι ενήλικες και τα παιδιά ηλικίας από 5 ετών που χρειάζονται εμβολιασμό θα πρέπει να κάνουν μία δόση, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους για την COVID19.

Τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 4 ετών μπορεί να λάβουν μία ή τρεις δόσεις ανάλογα με το αν έχουν ολοκληρώσει τον αρχικό εμβολιασμό ή έχουν περάσει COVID19.

Μάλιστα οι επιστήμονες λένε ότι η BA.2.86, μια παραλλαγή της Όμικρον, είναι απίθανο να προκαλέσει κάποιο καταστροφικό κύμα σοβαρής ασθένειας ή και θανάτου, δεδομένης της ανοσοποιητικής άμυνας που δημιουργήθηκε παγκοσμίως με τους εμβολιασμούς αλλά και τις νοσήσεις.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι τα ετήσια εμβολιαστικά προγράμματα για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα ξεκινήσουν λίγες εβδομάδες νωρίτερα από το προβλεπόμενο, λόγω αυτής της παραλλαγής.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top