0
Οι Σπαρτιάτες δεν γύριζαν πλάτη ποτέ, οι επίδοξοι διάδοχοί τους όμως το πάνε από… αύριο σε αύριο.

Ο λόγος για την αναμενόμενη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, που ήταν να γίνει «Δευτέρα ή Τρίτη», αλλά αναβλήθηκε για Πέμπτη και βλέπουμε. Σε κάθε περίπτωση, ο Βασίλης Στίγκας είναι αντιμέτωπος με το ερώτημα αν θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας χωρίς… βουλευτές! Γιατί, φαίνεται πως όταν (το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιουνίου) αποκαλούσε τον Ηλία Κασιδιάρη «το καύσιμο» πίσω από την είσοδο των «Σπαρτιατών» στη Βουλή, δεν είχε κατανοήσει ότι ο έγκλειστος χρυσαυγίτης είχε και τα… κλειδιά του «οχήματος», το οποίο είχε προσεκτικά επιλέξει προκειμένου να βάλει τους ανθρώπους του στη Βουλή. 

Ο «εμφύλιος» ξεκίνησε όταν το πρωί της περασμένης Πέμπτης, ο Κωνσταντίνος Φλώρος -βουλευτής Λάρισας- στήριξε, μιλώντας στη Βουλή, την υποψηφιότητα Κασιδιάρη στον δήμο Αθηναίων.

Ο κ. Στίγκας αντέδρασε ακαριαία, δηλώνοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί για την πρωτοβουλία του βουλευτή του και πως την επομένη θα λάμβανε μέτρα, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα τον διέγραφε. Αλλά, τον πρόλαβαν οι εξελίξεις. Το απόγευμα της ίδιας μέρας τον λόγο πήραν 9 βουλευτές του κόμματος -από τους 11 της συνολικής κοινοβουλευτικής του δύναμης (είναι 12 με τον πρόεδρο) - οι οποίοι εξέδωσαν κοινή δήλωση που καταδίκαζε ως «αντιδεοντολογικές και απαράδεκτες» τις δηλώσεις του! Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το κόμμα των «Σπαρτιατών», και οι υπόλοιποι δύο συμφωνούσαν μαζί τους, απλά δεν έβαλαν την υπογραφή τους στο κοινό κείμενο.

Ο πρόεδρος του κόμματος δεν σήκωσε το γάντι. Εμπνευσμένος από τον… Παύλο Πολάκη κινήθηκε στη γραμμή «σας έχω», αλλά χωρίς δια ταύτα. Φορώντας καρφίτσα με την περικεφαλαία των αρχαίων Λακώνων – η οποία είναι έμπνευση από το Χόλιγουντ και δεν αποτυπώνει την ιστορική πραγματικότητα – δήλωσε ότι «είναι παλικάρι» και «δεν φοβάται», γιατί «μπορεί να σταθεί και μόνος του, εναντίον όλων». Αντί αποφάσεων, όμως, απλά ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει τη Δευτέρα ή την Τρίτη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος «για να λυθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν». Η Δευτέρα ήρθε και πέρασε, η Τρίτη είναι εδώ, αλλά η συνεδρίαση μετατέθηκε για την Πέμπτη και μένει να δούμε αν θα γίνει.
Η κατάσταση είναι οριακή. 

Αν υποθέσουμε ότι πράγματι όλοι οι βουλευτές είναι εναντίον του προέδρου, τότε υπάρχει ενδεχόμενο να παραιτηθούν και να δημιουργήσουν μια δική τους κοινοβουλευτική ομάδα και ο Βασίλης Στίγκας να μείνει κοινοβουλευτικά «γυμνός». Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής, απαιτούνται 10 βουλευτές ώστε να σχηματιστεί κοινοβουλευτική ομάδα και τουλάχιστον πέντε για να διατηρηθεί μια κοινοβουλευτική ομάδα. Και στις δύο περιπτώσεις, ο κ. Στίγκας θα είναι ο μεγάλος χαμένος. Για την ώρα, φαίνεται απλώς... πρόεδρος – κέλυφος, χωρίς να έχει τον «έλεγχο» των βουλευτών του.

Πάντως, πηγές που βρίσκονται κοντά του αμφισβητούν ότι οι άλλοι δύο βουλευτές που δεν υπέγραψαν συμφωνούν με την ομάδα των «9» και αφήνουν να εννοηθεί πως ακόμα και κάποιοι υπογράφοντες έχουν διαφορετική γνώμη. Οι ίδιες πηγές επέμειναν ότι η επιστολή διαγραφής του Φλώρου είναι στο γραφείο του Βασίλη Στίγκα, ενώ ο ίδιος έχει ενημερώσει σχετικά με την πρόθεση του και τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, όπως άλλωστε ορίζει ο κανονισμός σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το εσωτερικό ρήγμα είχε διαφανεί και προ ημερών. Όταν αιφνιδίως και χωρίς εξήγηση οι βουλευτές του κόμματος άλλαξαν στάση όσον αφορά την ψήφο τους για το νομοσχέδιο των αποδήμων. Παρότι αρχικά, κατά την διάρκεια της Επιτροπής, είχε αποφασιστεί να ψηφίσουν υπέρ, όταν εισήχθη στην Ολομέλεια αποφασίστηκε τελικά να επιλέξουν το «παρών». Αυτή η κίνηση δημιούργησε ερωτηματικά σχετικά με το αν τελικά υπήρξε παρέμβαση μέσα από της φυλακές Δομοκού. Άλλωστε, οι περισσότεροι βουλευτές προέρχονται από τους «Έλληνες», το μόρφωμα του Κασιδιάρη το οποίο είχε επιχειρήσει να κατέλθει στις εθνικές εκλογές, όμως βρήκε εμπόδιο στην απαγορευτική ρύθμιση της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, μέσω της δικηγόρου του, Βασιλικής Πανταζή, ο Ηλίας Κασιδιάρης ανακοίνωσε την κάθοδό του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, διεκδικώντας τον δήμο Αθηναίων. Αυτή τη φορά απαγόρευση δεν θα υπάρξει, καθώς - όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης - υπάρχει ήδη πρόβλεψη νόμου. Ο ν. 3852/2010 -και συγκεκριμένα το άρθρο 236 α΄- ορίζει ότι τίθεται αυτοδικαίως σε αργία όποιος έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για οποιοδήποτε κακούργημα και εκλεγεί είτε δήμαρχος, είτε αντιδήμαρχος, είτε δημοτικός σύμβουλος, είτε στον Β’ βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο νόμος υπάρχει, ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση «προφανώς θα εφαρμοστεί» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top