0
Λίγο καιρό μετά τα δημιουργικά μαθηματικά και το 24ωρο με τις 27 ώρες ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε εκ νέου στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που φέρνει η κυβέρνηση και προσπάθησε να λύσει τις απορίες που έχουν δημιουργηθεί. 

Ένα από τα θέματα είναι οι 5 ώρες έξτρα εργασίας πέραν του βασικού 8ώρου (δηλαδή 13ωρο) που προβλέπει το νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να αναφέρεται στα δύο σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο για την «ανταπόδοση» των εργαζομένων που θα δουλεύουν παραπάνω. 


Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, το επιπλέον 5ωρο εργασίας θα εξαρτάται αποκλειστικά από τη διάθεση του εργαζομένου και η ανταπόδοση σε ασφαλιστικό επίπεδο είτε θα προσμετράται σε συντάξιμο χρόνο, είτε θα υπάρχει έκπτωση στις εισφορές. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, όταν το νομοσχέδιο θα λάβει την τελική του μορφή και θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στις συντάξεις, αποκαλύπτοντας μία τομή που ετοιμάζει το υπουργείο, το πλάνο της οποίας θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι που θα καταθέτουν αίτηση για σύνταξη, θα βρίσκονται σε επαφή μέσω skype με τον αρμόδιο υπάλληλο που θα έχει αναλάβει την υπόθεσή τους και θα καθοδηγούνται για τη διαδικασία και τα απαιτούμενα έγγραφα, ώστε να κερδίζεται πολύτιμος χρόνος και να αποφεύγεται η ταλαιπωρία του πολίτη.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε επίσης ότι το 10% των κρατήσεων στους συνταξιούχους που θα εργάζονται, θα αφορά αποκλειστικά το επιπλέον εισόδημα και δεν θα αγγίζεται η σύνταξη. «Στόχος να μην υπάρχει ούτε ένας που να πληρώνει περισσότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Όσον αφορά στην 6η ημέρα εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα μπορεί να υφίσταται μόνο για τη βιομηχανία, ώστε να αντιμετωπιστούν πρακτικά προβλήματα λειτουργίας που υπάρχουν σήμερα.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε επίσης ότι η απόδοση των εκκρεμών συντάξεων προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς και ότι στο τέλος του 2023, οι εκκρεμείς περιπτώσεις θα έχουν μειωθεί σχεδόν στις 25.000.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top