0
Ισχυρότερο από το αναμενόμενο αναμένεται το κύμα καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Μιλώντας στο Mega, ο Γιάννης Καλλιάνος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι χθες το βράδυ «άλλαξαν τα δεδομένα προς το χειρότερο. Πάμε για έναν δύσκολο, ισχυρό καύσωνα, ο οποίος θα περάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με κορύφωση πια όχι την Παρασκευή, αλλά την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή».

Ο κ. Καλλιάνος έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερα θερμό τριήμερο, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 41-43 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά μπορεί να φτάσουν τους 44-45 βαθμούς Κελσίου.

Ερωτηθείς για το πόσο θα κρατήσει ο καύσωνας, ο μετεωρολόγος ανέφερε ότι την Κυριακή μπορεί να πέσει ελάχιστα η θερμοκρασία, λέγοντας «θα πάμε στους 40-41, αλλά από τη Δευτέρα έρχεται νέα άνοδος του υδραργύρου». «Τουλάχιστον για 7-8 ημέρες θα μπούμε κάτω από πολύ θερμές συνθήκες για τις περισσότερες περιοχές της χώρας», σχολίασε.

Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου για τον καύσωνα

Σε ανάρτησή του ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει αναλυτικά τι δείχνουν τα προγνωστικά για τις επόμενες ημέρες.

«Δυστυχώς ο καύσωνας πιθανώς να είναι ισχυρότερος του αναμενόμενου.

Ακόμα και αν, ειδικά την Παρασκευή, το Σάββατο και ίσως και την Κυριακή που θα κορυφωθεί ο καύσωνας, αναμέναμε θερμοκρασίες της τάξεως των 42-43°C στα ηπειρωτικά (και τοπικά και λίγο παραπάνω), φαίνεται τελικά και σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία ότι ο καύσωνας αυτός υπάρχει πιθανότητα να αποδειχθεί ακόμα πιο ισχυρός του αναμενόμενου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 12/7 Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

Την Τετάρτη η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 38-39°C και τοπικά ακόμη και τους 40°C στα ηπειρωτικά τμήματα. 

40°C αναμένονται την Τετάρτη κυρίως σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, στο Βόρειο τμήμα του Έβρου, στο Θεσσαλικό κάμπο, σε πεδινά τμήματα της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας και ίσως σε περιοχές της Δυτικής Στερεάς πέριξ του Αγρινίου ή στον κάμπο της Αργολίδας.

Την Τετάρτη : 

Αθήνα : 38°C, Θεσσαλονίκη : 37°C

Η ΠΕΜΠΤΗ 13/7 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα αγγίξει στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ακόμα και τους 42-43°C. Οι θερμοκρασίες αυτές θα σημειωθούν τοπικά στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά αλλά και στην Ανατολική Πελοπόννησο.

Την Πέμπτη : 

Αθήνα : 40-41°C, Θεσσαλονίκη : 38-39°C

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ : ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

Το τριήμερο, από την Παρασκευή 14/7 έως και την Κυριακή 16/7 φαίνεται ότι ο καύσωνας θα κορυφωθεί εφόσον η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στο Βόρειο Έβρο, στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στην Ανατολική Πελοπόννησο, τοπικά, θα σημειωθούν και θερμοκρασίες της τάξεως των 43-44°C ή και ακόμα πολύ τοπικά 45°C. 

Στις μεγαλουπόλεις δεν θα καταφέρνει η θερμοκρασία, ακόμη και τις νυχτερινές ώρες, να πέφτει κάτω από τους 29-30°C με αποτέλεσμα το αίσθημα της δυσφορίας να είναι αρκετά έντονο μιας και η σχετική υγρασία εκείνες τις ώρες είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη. 

Την Παρασκευή :

Αθήνα : 42-43°C, Θεσσαλονίκη : 40-41°C

Το Σάββατο : 

Αθήνα : 43-44°C, Θεσσαλονίκη : 41-42°C

Την Κυριακή : 

Αναμένονται επίσης πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, περίπου στα επίπεδα του Σαββάτου, ίσως ελάχιστα πιο χαμηλές. Και στη Νότια Κρήτη θα σημειωθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 41-42°C). 

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι για μεγάλο μέρος της επόμενης εβδομάδας οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν. Επομένως υπάρχει σχετικά αυξημένη πιθανότητα ο καύσωνας αυτός που θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου να είναι παρατεταμένος με συνολική διάρκεια που ίσως να ξεπεράσει ακόμη και τις 8-9 ημέρες. Αυτό όμως είναι προς μελέτη και θα φανεί στα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων.   

Οπλιστείτε με υπομονή διότι οι μέρες που θα έρθουν από την Τετάρτη και στη συνέχεια (και ιδιαίτερα από την Παρασκευή έως την Κυριακή) θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες. 

Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες, περιορίστε τις μετακινήσεις σας από τις 12.00 μέχρι τουλάχιστον τις 18.00 όλες τις επόμενες ημέρες. 

ΥΓ : Έχουν έρθει και στο παρελθόν παρόμοιοι καύσωνες στην Ελλάδα.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top