0
Σε ένα χώρο που έμοιαζε μάλλον με υπαίθριο «γκαράζ» με ένα απλό σκέπαστρο φυλαγόντουσαν τα  πυρομαχικά της αποθήκης που εξερράγη  από τη φωτιά που σάρωσε τη Νέα Αγχίαλο εχθές.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες τα πυρομαχικά που φυλάσσονταν στην συγκεκριμένη αποθήκη στη θέση Καράμπα δεν περιείχαν όπλα «πρώτης γραμμής», δηλαδή κατευθυνόμενα βλήματα και πυραύλους αντι-ραντάρ όπως AGM-65 Maverick ή AGM-88 HARM αλλά  απλές βόμβες ελεύθερης πτώσης Mk82 των 531 λιβρών (241 χλγρ.), παλαιές βόμβες εποχής Βιετνάμ AN-M64 των 500 λιβρών και ενδεχομένως ποσότητες από βόμβες Mk 84 των  2.000 λιβρών (907 xlgr.).


Αυτό ήταν το φορτίο των πυρομαχικών που υπήρχαν στην συγκεκριμένη αποθήκη Β΄Χορηγίας όπως ονομάζεται σε απόσταση 6 χλμ. από την αεροπορική βάση.

Φυσικά ο χώρος ήταν πλήρως φυλασσόμενος καθώς ήταν ενταγμένος οργανικά στην 111ΠΜ αλλά όπως φάνηκε δεν ήταν προστατευμένος από… πυρκαγιές.

Ουσιαστικά επρόκειτο για αποθήκη οπλισμού η οποία είχε μεν την προβλεπόμενη φύλαξη, αλλά καμία πρόβλεψη για πυρασφάλειας από τον  υπεύθυνο ασφαλείας εδάφους όπως αποδείχθηκε.

Καμία ζώνη πυρασφάλειας καθώς μόνο και μόνο η ύπαρξη χαμηλής βλάστησης στάθηκε ικανή να φέρει την καταστροφή. Και εδώ προκύπτουν βασικά ερωτήματα:

Δεν είχαν επιθεωρηθεί οι χώροι από το ΑΤΑ: Και αν είχαν δεν είχε διαπιστωθεί κανένα πρόβλημα αναφορικά με την ασφάλεια του συγκεκριμένου φυλασσόμενου χώρου που περιείχε πυρομαχικά τα οποία θα μπορούσαν να εκραγούν, ανά πάσα στιγμή.

Βέβαια ας μην γελιόμαστε. Οι συγκεντρώσεις αυτές των πυρομαχικών και μάλιστα σε ανοικτούς χώρους θα είχαν στοχοποιηθεί από την τουρκική Αεροπορία και θα αποτελούσαν κύριους στόχους για τα βλήματα SOM και JDAM που λειτουργούν με συντεταγμένες  GPS.

Κάτι που φέρνει επιπλέον ζητήματα στο προσκήνιο καθώς ανάλογοι χώροι συγκεντρώσεων πυρομαχικών θα υπάρχουν και σε άλλες αεροπορικές  βάσεις της ΠΑ. Χώροι που δεν είναι υπόγειοι αλλά υπέργειοι και ευπρόσβλητοι όχι μόνο από εξεζητημένες αεροπορικές επιθέσεις αλλά και από απλές δασικές πυρκαγιές.

Να σημειωθεί πως οι βόμβες Mk82/84 μπορεί να μην θεωρούνται ως όπλα τεχνολογικής αιχμής, χρησιμοποιούνται όμως ως σώματα για προηγμένα κατευθυνόμενα πυρομαχικά όπως  οι GBU-10/12/24 Paveway II,  GBU-22 Paveway III, GBU‐38 JDAM.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top