0
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στους Αγίους Τόπους στο Ισραήλ έναν «καταραμένο» τάφο. Γιατί «καταραμένο»;

Γιατί ανακάλυψαν μια απόκοσμη περιγραφή σε πλάκα, με ανατριχιαστική προειδοποίηση: «Μην τολμήσει να την ανοίξει κανείς».

Η ανακάλυψη έγινε στο Beit She’arim του Ισραήλ, σε μια σπηλιά που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μέσα σε ένα αρχαίο νεκροταφείο. Ο τάφος είναι ο πρώτος μάλιστα που ανακαλύφθηκε από το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO εδώ και 65 χρόνια.

Η επιγραφή με την «κατάρα» είναι γραμμένη με κόκκινα γράμματα και αναφέρει: «Ο Yaakov Ha’Ger ορκίζεται να καταριέται όποιον θα ανοίξει αυτόν τον τάφο, ώστε κανείς να μην τολμήσει να τον ανοίξει. 60 χρονών».

Ένας από τους αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα, ο Adi Erlich, εξήγησε ότι η κατάρα γράφτηκε σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι ο τόπος ανάπαυσης του νεκρού μέσα θα παραμείνει αιώνιος: «Γράφτηκε για να αποτρέψει από το να ανοίξουν τον τάφο, κάτι που συνέβαινε αρκετά συχνά, καθώς στο πέρασμα των χρόνων, γινόταν επαναχρησιμοποίηση των τάφων.

Το όνομα «Yaakov Ha’Ger» μεταφράζεται σε «Ιακώβ τον προσήλυτο», που αναφέρεται σε έναν προσήλυτο στον Ιουδαϊσμό. Η αρχαιολογική ομάδα πιστεύει ότι η επιγραφή με την «κατάρα» τοποθετήθηκε πριν τα 1800 χρόνια.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top