0
Ένα γιγάντιο δαχτυλίδι που έκπεμπε ένα παράξενο κόκκινο φως που έμοιαζε με κάτι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας εμφανίστηκε πρόσφατα στον νυχτερινό ουρανό πάνω από την Ιταλία, αναφέρει το Live Science .

Ο περίεργος αυτός δίσκος εμφανίστηκε και εξαφανίστηκε σε κλάσματα του δευτερολέπτου, που σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρόλαβαν να το φωτογραφίσουν. Υπάρχει, ωστόσο, ένας άνθρωπος που κατάφερε να απαθανατίσει στις 27 Μαρτίου με την κάμερά του τη φωτεινή αύρα στον ουρανό πάνω από την πόλη Possagno στη βόρεια Ιταλία.


Αυτός ήταν ο Valter Binotto, ο οποίος ειδικεύεται στη φωτογραφία τοπίων. Αλλά το κοκκινωπό δαχτυλίδι δεν ήταν στην πραγματικότητα ακριβώς πάνω από τη μικρή πόλη, ο τεράστιος κύκλος με διάμετρο 360 χιλιομέτρων φεμφανίστηκε πάνω από την κεντρική Ιταλία και μέρος της Αδριατικής Θάλασσας. Το φλας σε σχήμα δακτυλίου είναι γνωστό ως «διαταραχή εκπομπής φωτός και πολύ χαμηλής συχνότητας που παράγεται από πηγές ηλεκτρομαγνητικών παλμών» ή ELVE για συντομία, σύμφωνα με το Spaceweather.

Τα φαινόμενα ELVE είναι διαταραχές που συμβαίνουν στη στρατόσφαιρα και τη μεσόσφαιρα και προκύπτουν από τον έντονο ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας (SPRITE). Οι κόκκινοι κύκλοι εμφανίζονται όταν ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί (EMP) που εκπέμπονται από κεραυνό χτυπούν την ιονόσφαιρα της Γης – το ιονισμένο τμήμα της ανώτερης ατμόσφαιρας που υψώνεται από 80 έως 644 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος.


Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1990

Επειδή είναι ορατό για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, το φαινόμενο ανιχνεύεται μόνο από δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη και ανακαλύφθηκε μόλις το 1990 με τη βοήθεια καμερών στο διαστημόπλοιο της NASA.

Η φωτογραφία του Binotto είναι ίσως η καλύτερη εικόνα του φαινομένου που έχει ληφθεί ποτέ από το έδαφος, σύμφωνα με το Spaceweather.

Ο Binotto πιστεύει ότι το φαινόμενο ELVE δημιουργήθηκε από έναν ηλεκτρομαγνητικό παλμό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας κεραυνών κοντά στην Ανκόνα. Κανονικά, ο κεραυνός δεν εκπέμπει EMP επειδή δεν φορτίζεται με αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά κατά τη διάρκεια αυτού του κεραυνού σχηματίστηκε κεραυνός 10 φορές ισχυρότερος από τον κανονικό και δημιουργήθηκαν κύματα ηλεκτροπληξίας.

Ο Binotto έχει φωτογραφίσει εκατοντάδες ELVE και άλλους τύπους παροδικών φωτεινών γεγονότων από τότε που άρχισε να τα κυνηγάει το 2019, αλλά είπε ότι αυτή ήταν «μία από τις μεγαλύτερες κατασκευές» που είχε δει ποτέ. Παρόμοια φαινόμενα έχουν φωτογραφηθεί από τη Γη στη Χαβάη και τη Νεμπράσκα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top