0
Σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα κατονομάζει κυβερνητικές παρεμβάσεις σε Αρεοπαγίτες που τους έταζε θέσεις στο Δημόσιο, αλλά και στο πως κατέληξε η υπόθεση που αφήνει έκθετη τη Δικαιοσύνη αλλά και τους Μητσοτάκη, Γεραπετρίτη.

Διαβάστε αναλυτικά όσα αναφέρει το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Δημοκρατία":

Με ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ ή "Δημοκρατία" ενώνει τα κομμάτια του παζλ και φέρνει στο φως της δημοσιότητας όλο το άγνωστο -και σκοτεινό- παρασκήνιο που οδήγησε σε αυτήν την πρωτοφανή θεσμική κρίση με πρωταγωνιστές την κυβέρνηση και τον Άρειο Πάγο, αναφορικά με το ναζιστικό μόρφωμα Κασιδιάρη. Πρώτη φορά αποκαλύπτουμε ότι ο Χρήστος Τζανερίκος αρνήθηκε τρεις φορές την προσπάθεια εξαγοράς από την κυβέρνηση, αλλά και το “σχέδιο Β” που έθεσε η κυβέρνηση από κοινού με δικαστές του Αρείου Πάγου για να τραβήκο9υν το χαλί κάτω από τα πόδια του ανώτατου δικαστή. Αν ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χρήστος Τζανερίκος δεν ενώνονταν με φιλικούς δεσμούς, ίσως σήμερα η ιστορία γύρω από το κόμμα Κασιδιάρη να ήταν τελείως διαφορετική. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται στη φιλική συνάντηση που είχαν Γεραπετρίτης και Τζανερίκος το πρωί της 31ης Μαρτίου 2022. Εκεί οι δύο άντρες είχαν μία προγραμματισμένη τυπική συζήτηση, η οποία όμως κατέληξε σε μία μεγάλη αποκάλυψη, που έμελλε να αλλάξει όλα τα δεδομένα. 

Προειδοποίηση

Η αποκάλυψη αυτή έγινε από τον Χ.Τζανερίκο, ο οποίος ενημέρωσε τον Γ.Γεραπετρίτη πως τουλάχιστον οι τρεις από τους πέντε δικαστές του Αρείου Πάγου που θα συγκροτούσαν το τμήμα Α' δεν θα δεχτούν να βγάλουν εκτός νόμου το μόρφωμα Κασιδιάρη, αν δεν συντρέχουν οι απαιτούμενοι από τον νόμο όροι. Ένα τυχαίο γεγονός και μία φιλία που κρατάει. Όπως όλα δείχνουν, η αποκάλυψη του Χρ.Τζανερίκου θορύβησε τον Γ.Γεραπετρίτη, ο οποίος τάχιστα έλαβε όλα τα μέτρα, ώστε να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή. Ανάμεσα στα μέτρα που εξέτασε το Μαξίμου ήταν η αξιοποίηση ενός ανθρώπου-κλειδί που έχει στενές σχέσεις τόσο με το Μαξίμου όσο όμως και με τον ανώτατο δικαστή. 

Η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών έγινε το πρωί του Σαββάτου της 8ης Απριλίου σε κεντρικό ξενοδοχείο του Κολωνακίου. Εκεί ο άνθρωπος-κλειδί, σύμφωνα με πληροφορίες της “Δημοκρατίας”, επιχείρησε να μεταπείσει τον ανώτατο δικαστή, ζητώντας του να κάνει πίσω και να δεσμευτεί πως θα συνταχθεί με το σχέδιο της κυβέρνησης για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη. Ωστόσο, και αυτή η συνάντηση απέβη άκαρπη, προκαλώντας μεγάλους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση, η οποία κατάλαβε πως βρίσκεται μπροστά σε ένα πρωτοφανές κάζο. 

Το “σχέδιο Β”

Η δεύτερη άρνηση του Χρ.Τζανερίκου να ευθυγραμμιστεί με το Μαξίμου, οδήγησε τον Γ.Γεραπετρίτη στην απόφαση να εφαρμοστεί το “σχέδιο Β”, δηλαδή της αλλαγής του συσχετισμού των δικαστών που θα λάμβαναν τις σχετικές αποφάσεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της “Δημοκρατίας”, το Μαξίμου και ένα τμήμα του Αρείου Πάγου είναι οι ενορχηστρωτές της τελευταίας ρύθμισης που αφορά το κόμμα Κασιδιάρη. Σε αυτό το σχέδιο πρωταγωνιστές ήταν τρεις ανώτατοι δικαστικοί του Αρείου Πάγου, συγκεκριμένα από το Α1 Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου, οι οποίοι συνέταξαν τη σχετική ρύθμιση που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι τρεις δικαστικοί του Αρείου Πάγου που ανέλαβαν τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι η Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και η Ασημίνα Υφαντή, οι οποίες είχαν αναλάβει σημαντικές υποθέσεις, όπως αυτή της Χρυσής Αυγής αλλά και των τηλεοπτικών αδειών. 

Αφού η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα μέσα πειθαναγκασμού του ανώτατου δικαστή και αφού είχε γίνει γνωστό πως έρχεται νέα ρύθμιση, προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε δράση  επικοινωνώντας ο ίδιος με τον Χρ.Τζανερίκο. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Δημοκρατίας”, ο πρωθυπουργός στην επικοινωνία τους κράτησε πολιτική “μαστίγιου και καρότου”, δηλώνοντας από τη μία πως αν ο δικαστής δεν συμμορφωθεί θα αλλάξει τον νόμο και από την άλλη πως αν δηλώσει πως δεσμεύεται να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική θα τον ανταμείψει με θέση στον κρατικό μηχανισμό. Ωστόσο και πάλι ο Χρ.Τζανερίκος δεν πείστηκε και η επικοινωνία των δύο πλευρών έκλεισε με κακό τρόπο. 

Η άρνηση

Η τριπλή άρνηση του Χρήστου Τζανερίκου να συμμορφωθεί με τα σχέδια της κυβέρνησης είναι και αυτή που εν τέλει οδήγησε στην ψήφιση της νέας ρύθμισης Βορίδη το βράδυ της Τρίτης από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Η ψήφιση μάλιστα έγινε εν μέσω σαφώς κυβερνητικών υπαινιγμών κατά του δικαστή που εμφανίζεται από τις κυβερνητικές διαρροές ως “φιλικός” προς τους νεοναζί. Σε αυτές τις πρωτοφανείς επιθέσεις της κυβέρνησης ο κ.Τζανερίκος αποφεύγει να απαντήσει, αρκούμενος στο να θέτει καυτά ερωτήματα προς την κυβέρνηση. Η “Δημοκρατία”, ωστόσο, μιλώντας με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον γνωστό αρεοπαγίτη, είναι σε θέση να γνωρίζει πως είναι θέμα χρόνου να σπάσει τη σιωπή του και να δώσει απαντήσεις. 

Η Κλάπα σε ρόλο-κλειδί για τις εξελίξεις

Όπως πληροφορούμαστε, λύση στον γόρδιο δεσμό του μονού αριθμού των δικαστών στο Α' Τμήμα θα δώσει η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, η οποία λόγω της εμπλοκής της με τη δίκη της Χρυσής Αυγής θα δηλώσει κώλυμα και θα ζητήσει να μη συμμετάσχει στην απόφαση. Έτσι, το Σώμα, από 10 δικαστές που έχει σήμερα, λόγω της απομάκρυνσης του Χρ.Τζανερίκου θα μείνει με εννέα και θα μπορεί να πάρει την απόφαση που θα κρίνει το μέλλον του ναζιστικού μορφώματος. Η δικαιολογία της παραίτησης είναι λόγος ευθιξίας, αλλά η κυρία Κλάπα δεν έδειξε την ίδια ευθιξία να παραιτηθεί, επειδή συγγενικά της πρόσωπα δουλεύουν σε τηλεοπτικούς σταθμούς και αυτή ήταν η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον Παππά για τις άδειες των καναλιών. 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top