0
Είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομών του Ελληνικού, νευραλγικής σημασίας για την κίνηση στη Λεωφόρο Ποσειδώνος και για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου με το μεγάλο πάρκο του Ελληνικού. 

Οι εκσκαφές από την εταιρεία ΑΒΑΞ προχωρούν με ταχείς ρυθμούς για την κατασκευή υπόγειας διαδρομής μήκους 1,5 χλμ. σε κάθε ρεύμα, με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Η σήραγγα, η οποία θα είναι μια από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη, θα παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2024.

Ταυτόχρονα έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες για την ελαχιστοποίηση ποσοτικά και χρονικά της επιβάρυνσης της κίνησης επί της υφιστάμενης Λεωφόρου Ποσειδώνος. 

Δείτε βίντεο από τις εργασίες: 



Το έργο γίνεται με την τεχνική του cut and cover κλειστού ορύγματος και ήδη στα πρώτα 250 μέτρα μήκους έχει επιτευχθεί το τελικό βάθος, που είναι τα 10 μέτρα. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται για διάνοιξη του υπόγειου έργου, χωρίς αλλοίωση του επιφανειακού ανάγλυφου. Επιλέγεται σε έργα μεγάλου βάθους και αναπτύσσεται με χρήση μηχανικών μέσων (εκσκαφέων, μηχανήματων σημειακής κοπής) ενω γίνεται και χρήση εκρηκτικών υλών. Η υποστήριξη των τοιχωμάτων γίνεται με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα ή και αγκύρια και η σταθεροποίηση εδαφών με κουρτίνες τσιμεντενέσεων ή δοκούς προπορείας.

Με την ολοκλήρωση του έργου, η λεωφόρος Ποσειδώνος θα είναι υπόγεια σε ένα μεγάλο τμήμα της μεταξύ Αλίμου και Γλυφάδας. Οι λωρίδες αν;a ρεύμα κυκλοφορίας θα είναι τρεις, όπως δηλαδή είναι και σήμερα στο υφιστάμενο τμήμα. Η ταχύτητα του υπόγειου τμήματος θα είναι μέχρι 70 χλμ/ώρα. 

Στο σύνολό της η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος θα έχει μήκος 1.500 μέτρα εκ των οποίων τα 1.300 θα είναι το υπόγειο τμήμα και τα υπόλοιπα οι προσβάσεις. Όπως ανέφεραν στελέχη της Lamda, όταν τελικά ολοκληρωθεί το έργο δεν θα χρειαστεί να διακοπεί η κυκλοφορία της Λεωφόρου και θα επιλεχθεί ένα βράδυ για να “κουμπώσει” ο υφιστάμενος άξονας με το νέο υπογειοποιημένο τμήμα του. 

Η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται στο δ’ τρίμηνο του 2024. Εκεί που σήμερα είναι η Παραλιακή, θα γίνουν φυτεύσεις πρασίνου, πεζόδρομος και βεβαίως ο πολυαναμενόμενος παραλιακός ποδηλατόδρομος, ενώ θα υπάρχει σύνδεση με κεντρικό διάδρομο που θα ενώνει τη λεωφόρο Βουλιαγμένης με το παράκτιο μέτωπο. Παράλληλα, θα μετακινηθεί η γραμμή του τραμ από τη σημερινή της διαδρομή και θα γίνει νέα κατά μήκος του κεντρικού διαδρόμου της επένδυσης στο Ελληνικό.


  • Πηγή: Drone Views | Zisimos Zizos
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top