0
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχτηκε πως οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτε γι’ αυτό!

Τα τρόφιμα ειδικότερα είναι είδος πρώτης ανάγκης και κανένας Έλληνας δεν μπορεί να αποφύγει την αγορά τους για βιοποριστικούς και… βιολογικούς λόγους (κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τροφή).

Θα μπορούσε να μειώσει τον αστρονομικό Φ.Π.Α. λέμε εμείς.

Το ζήτημα είναι πως αυτή η κυβέρνηση σε λίγους μήνες θα ζητήσει την ψήφο των Ελλήνων παρά το γεγονός ότι παραδέχεται και η ίδια πως δεν παίζει κανέναν ρόλο στην βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

«Δεν θα δούμε μείωση των τιμών, ούτε σταθεροποίηση, αυτό που θα δούμε είναι να αυξάνονται οι τιμές με μειωμένο ρυθμό» είπε και πρόσθεσε ότι «η ακρίβεια φεύγει από την ενέργεια και επικεντρώνεται στα τρόφιμα».

Κατά τ΄άλλα είπε «ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι υψηλότερη (ποια ανάπτυξη, αυτή που οφείλεται στα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης;) από ό,τι υπολογίζαμε πριν από έξι μήνες, περίπου στο 2,3%, ενώ η ανεργία θα πέσει κάτω από το 12%».

Για τον πληθωρισμό είπε ότι φαίνεται να είναι επίμονος και τον χαρακτήρισε το μεγάλο πρόβλημα για το 2023, ωστόσο συμπλήρωσε ότι θα είναι λίγο χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις, γύρω στο 4,5%.

Για τις καταθέσεις τόνισε ότι ο Έλληνας πρέπει να νιώθει ασφαλής, καθώς υπάρχει η εγγύηση των 100.000 ευρώ ανα καταθέτη, ενώ και το τραπεζικό σύστημα είναι πιο ισχυρό, επειδή:

1. Τα κόκκινα δάνεια συρρικνώθηκαν
2. Οι καταθέσεις είναι αυξημένες κατά 50 δις ευρώ την τελευταία 4ετία
3. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών είναι στο 17,5%
4. Οι τράπεζες έχουν ενισχυμένη κερδοφορία

Οι λόγοι αυτοί μπορούν να κάνουν τους Έλληνες να νιώθουν ασφαλείς απέναντι στις αναταράξεις της κρίσης που μπορεί να φτάσουν και στην Ελλάδα. «Έχουμε αποκτήσει αντισώματα ως ελληνική οικονομία, αλλά δεν είμαστε στο απυρόβλητο».

Απέναντι στο ενδεχόμενο να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια, που φαίνεται να είναι στις προθέσεις της ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι στοχευμένα κοντά στην κοινωνία και παράλληλα να περιορίσει τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους που προέρχεται από την ΕΚΤ.

«Η ευρωζώνη καλεί τους υπουργούς Οικονομικών να σταματήσουν τα οριζόντια μέτρα στήριξης και από την άλλη έρχεται η ΕΚΤ και αυξάνει τα επιτόκια, που σημαίνει ότι έχουμε τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου» είπε.

Για τους δανειολήπτες ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο κίνδυνος δημιουργίας νεων κόκκινων δανείων είναι ορατός.

Βέβαια δεν εξήγησε ο κύριος υπουργός τι θα συμβεί με τους δανειολήπτες που δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους λόγω αύξησης των επιτοκίων.

Θα ορμήσουν τα funds για να τους πάρουν τα σπίτια και τα περιουσιακά στοιχεία; Γιατί μέχρι τώρα αυτό μόνο βλέπουμε και μάλιστα με την «βούλα» του Άρειου Πάγου.

«Το τραπεζικό σύστημα οφείλει να επαναξιολογήσει τα δάνεια που έχει δώσει κυρίως σε ευάλωτα νοικοκυριά και έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δόσεις, ενώ υπάρχει και ο εξωδικαστικός μηχανισμός για όσους δυσκολεύονται» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε ότι «πιέζουμε να γίνουν ακόμη περισσότερες ρυθμίσεις, δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε να είμαστε όμως είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο σε σχέση με το παρελθόν».

Για τα αυξημένα επιτόκια είπε ότι «έχουν γίνει κάποιες κινήσεις προς τις τράπεζες, είναι ένα ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση πιέζει προς πολλές κατευθύνσεις, υπάρχουν και ευθύνες τραπεζών, ενώ παράλληλα στηρίζουμε το εισόδημα των πολιτών».

Μόνο που μέχρι τώρα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν βοήθησε πολλούς πολίτες να σώσουν τα σπίτια τους από τα funds…

Με διαδικασίες εξπρές, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δημοσίευσε πριν ένα μήνα την απόφαση της με την οποία έδωσε το “πράσινο φως” στα funds να διενεργούν δικαστικές πράξεις και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς, μία εβδομάδα μόλις μετά την πραγματοποίηση της διάσκεψης των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οδηγώντας χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες σε απόγνωση.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top