0
Ελληνικά σκάφη του Λιμενικού (ΕΛ/ΑΚΤ) έσπευσαν να αναχαιτίσουν μία ρωσική κορβέτα κι ένα πλοίο υποστήριξης του Στόλου της Ανατολικής Μεσογείου, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις συνοδείας του αεροπλανοφόρου USS George HW Bush (CVN-77) που κατευθυνόταν στον Πειραιά για ελλιμενισμό, «διασταυρώθηκε» με αυτές, από την νοτιοδυτική, μέχρι τη νοτιοανατολική περιοχή της Πελοποννήσου.


Ρωσικές και ιταλικές πηγές συμφωνούν ότι τα ρωσικά πλοία (πλοίο υποστήριξης και ηλεκτρονικού πολέμου Akademik Pashin και κορβέτα Steregushchiy) που κινούνται στον άξονα Αδριατικής-Πελοποννήσου, συνάντησαν την Μοίρα του USS George HW Bush (CVN-77) και πλησίασαν αρκετά κοντά, χωρίς πάντως να το παρενοχλήσουν, αφού αυτό έτσι ή αλλιώς είναι πολύ δύσκολο λόγω της διαφοράς μεγέθους και ισχύος των δύο πλευρών. Όμως τα ρωσικά πλοία δέχθηκαν την επίσκεψη σκαφών του Λιμενικού, καθώς κινούντο κοντά στα Εθνικά Χωρικά Ύδατα (χωρίς πάντως να τα παραβιάσουν) και βέβαια η εμπλοκή τους κρίθηκε απαραίτητη για παροχή “sea policing” στην αμερικανική Μοίρα.
Όπως αναφέρουν οι πηγές αυτές: «Καθώς το ρωσικό πλοίο υποστήριξης Akademik Pashin συνέχιζε να κινείται προς τα νότια, ένα ελικόπτερο τύπου USN Sikorsky MH-60R απογειώθηκε από μονάδα του αμερικανικού Ναυτικού και τέθηκε σε τροχιά γύρω από το ρωσικό πλοίο» αναφέρει το εξειδικευμένο παρατηρητήριο Itamilradar. «Πάντα 2 Φεβρουαρίου το P-8A Poseidon του πολεμικού ναυτικού ΗΠΑ εξακολουθεί να περιπολεί κοντά στο ρώσικο πολεμικό πλοίο Akademik Pashin. 

Επίσης το ελληνικό Λιμενικό μπαίνει στη δράση!» Την 1 Φεβρουαρίου το ρωσικό πλοίο Akademik Pashin άλλαξε πορεία, κατευθυνόμενο πλέον νότια, πλέοντας στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων. 

 Το πρωί, ένα Boeing P-8A ηλεκτρονικού πολέμου και επιτήρησης του USN πέταξε πάνω από την περιοχή. Στη συνέχεια, ελικόπτερο MH-60R , οπλισμένο με αντιπλοϊκά και ανθυποβρυχιακά όπλα, πλησίασε τα δύο ρωσικά σκάφη, το πλοίο υποστήριξης Akademik Pashin και την κορβέτα Steregushchiy. 

 Ο οπλισμός του αμερικανικού ελικοπτέρου δεν ήταν τυχαίο: Στην περιοχή, αναφέρουν πηγές του ελληνικού Στρατηγείου Διοίκησης Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) περιπολεί τουλάχιστον ένα ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Kilo ΙΙ με βλήματα cruise, όπως βλήματα cruise μεταφέρει και η κορβέτα Steregushchiy. 

 Να σημειώσουμε ότι υπάρχει από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ένα άτυπο ρωσικό αγκυροβόλιο στην περιοχή των Κυθήρων… Μεγαλύτερη εντύπωση κάνει η επέμβαση του ελληνικού Λιμενικού κατά των ρωσικών πλοίων, μία εμπλοκή του συνήθως αποφεύγεται, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις είναι υπερ-αρκετές για να αυτοπροστατευθούν, καθώς οι Μοίρες των πυρηνικών αεροπλανοφόρων είναι τα ισχυρότερα πλωτά συγκροτήματα μάχης που έχουν εμφανιστεί στην παγκόσμια ιστορία.


Τελικά μετά την όλη ένταση στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε την Παρασκευή το πρωί το πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George HW Bush (CVN-77), το οποίο ανήκει στη δύναμη του 6ου στόλου των ΗΠΑ και ελλιμενίστηκε  ανοιχτά του Φαληρικού Όρμου στον Πειραιά στο Αιγαίο Πέλαγος.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top