0
Η υπουργός Άμυνας του Καναδά Ανίτα Ανάντ απαντά σε επίμονες ερωτήσεις πως είναι «είναι πολύ νωρίς» για να γίνει σαφές αν το «αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο» που καταρρίφθηκε το Σάββατο πάνω από την πόλη Γιούκον της χώρας προέρχεται από την Κίνα.

Μία εβδομάδα μετά την κατάρριψη ενός φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού που πετούσε πάνω από τις ΗΠΑ, αμερικανικά F-22 κατέρριψαν ένα άγνωστο αντικείμενο που απειλούσε τις πτήσεις πάνω από την Αλάσκα την Παρασκευή.


Οι αναφορές προσφέρουν αντικρουόμενες λεπτομέρειες σχετικά με τις δυνατότητες και την προέλευση του αντικειμένου και αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν δημοσιεύσει περιορισμένα στοιχεία σχετικά με το σχεδιασμό ή τον επιδιωκόμενο σκοπό του και τώρα ήρθε πάλι ακόμα ένα άγνωστο αντικείμενο να προστεθεί.


Η Ανάντ μίλησε αφού ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε ότι διέταξε την κατάρριψη του αντικειμένου που παραβίασε τον καναδικό εναέριο χώρο.

Αυτό ακολούθησε την επιβεβαίωση από τη Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) ενός ρεπορτάζ της Global News που δημοσιεύθηκε ότι αξιωματούχοι της ηπειρωτικής αμυντικής συμμαχίας παρακολουθούσαν ένα αντικείμενο που θα μπορούσε να είναι άλλο ένα πιθανό κατασκοπευτικό αερόστατο.
«Δεν θα κάνω εικασίες σχετικά με την προέλευση αυτού του αντικειμένου απόψε. Είναι πολύ νωρίς για την ανάλυσή των συντριμμιών του, καθώς εξακολουθούμε να συλλέγουμε στοιχεία», δήλωσε η Ανάντ ξεκαθαρίζοντας πως θα γίνει εκτεταμένη έρευνα ώστε να γίνει σαφές τι ήταν αυτό το αντικείμενο που παραβίασε τον εναέριο χώρο του Καναδά και είχε σε «ετοιμότητα» τις ΗΠΑ αρκετές ημέρες τώρα.

Όπως σημείωσε επίσης η υπουργός Άμυνας του Καναδά, το αντικείμενο είναι «ενδεχομένως παρόμοιο με αυτό που καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Καρολίνας, αν και μικρότερο σε μέγεθος και κυλινδρικό στη φύση».
Ο Τριντό ανέφερε σε αναρτήσεις του ότι τόσο καναδικά όσο και αμερικανικά αεροσκάφη είχαν ενεργοποιηθεί και ήταν ένα αμερικανικό F-22 που «πυροβόλησε με επιτυχία το αντικείμενο». Το αντικείμενο καταρρίφθηκε περίπου 100 μίλια από τα σύνορα Καναδά-ΗΠΑ στην περιοχή Γιούκον.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη περίπτωση κατάρριψης αντικειμένου από τη NORAD στον εναέριο χώρο του Καναδά και η σημασία αυτής της στιγμής δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Εντοπίσαμε αυτό το αντικείμενο μαζί και το νικήσαμε μαζί», δήλωσε η Άναντ. Το αντικείμενο πετούσε σε ύψος περίπου 40.000 ποδών και «αποτελούσε εύλογη απειλή για την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων», δήλωσε επίσης.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας στρατηγός Γουέιν Έιρ πρόσθεσε ότι οι οδηγίες που δόθηκαν στους πιλότους των αεροσκαφών -δύο F-22 και δύο CF-18- ήταν «όποιος είχε την πρώτη καλύτερη βολή» να το αναλάβει.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο ο Τριντό και ο Μπάιντεν, «οι ηγέτες συζήτησαν τη σημασία της ανάκτησης του αντικειμένου προκειμένου να προσδιοριστούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον σκοπό ή την προέλευσή του», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Αντικρουόμενες αναφορές από τους πιλότους
Πριν από την κατάρριψη του αντικειμένου, όπως είπε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους, οι πιλότοι των αεροσκαφών F-22 που το κατέρριψαν, έκαναν κύκλους και διαπίστωσαν ότι ήταν μη επανδρωμένο και δεν είχε την ικανότητα να ελίσσεται στον αέρα και να αλλάζει την ταχύτητά του όπως είχαν δει προηγούμενα μπαλόνια. Δεν μοιράστηκε πρόσθετες λεπτομέρειες για το αντικείμενο.

«Μερικοί από τους πιλότους F-22 που παρακολούθησαν το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε χθες πάνω από την Αλάσκα είπαν ότι «παρενέβη στους αισθητήρες τους» και ότι «δεν μπορούσαν να δουν κανένα σύστημα πρόωσης στο αεροσκάφος χωρίς να γνωρίζουν πώς θα μπορούσε να μένει στον αέρα», σύμφωνα με το Open Source Intelligence Monitor.

Μερικοί από τους πιλότους, σύμφωνα με το OSIM, δεν αντιμετώπισαν παρεμβολές στα συστήματά τους και δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στην περιγραφή του αντικειμένου. Το Open Source Intelligence Monitor δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Insider για σχολιασμό.

Το CNN ανέφερε ότι μια ανώνυμη πηγή με γνώση της ενημέρωσης είπε ότι οι πιλότοι μοιράστηκαν αντικρουόμενες παρατηρήσεις σχετικά με το αντικείμενο, συμπεριλαμβανομένου ότι είχε παρέμβει στα συστήματά τους και ότι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πώς έμεινε στον αέρα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top