0
Ένας εξωπλανήτης καταδικάστηκε από τις βαρυτικές δυνάμεις να ζει αγκαλιά με το μητρικό του άστρο και να φλέγεται μόνιμα.

Ονομάζεται 55 Cancri e, και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 ετών φωτός από τη Γη. Είναι ένας εξωπλανήτης με μάζα περίπου 8 φορές μεγαλύτερη από αυτή του πλανήτη μας και διάμετρο περίπου δύο φορές μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να ανήκει στην κατηγορία των «υπερ-Γαιών». Ο 55 Cancri e βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το μητρικό του άστρο και ολοκληρώνει μια πλήρη περιφορά γύρω από αυτό σε μόλις 18 ώρες.


Ο 55 Cancri e είναι «κλειδωμένος» από άποψη περιφοράς, δηλαδή έχει στραμμένη μόνιμα την ίδια πλευρά στο άστρο του όπως συμβαίνει με την Σελήνη και τη Γη. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον 55 Cancri e ξεπερνούν τους 2,700 βαθμούς Κελσίου και στην πλευρά που βλέπει το άστρο του εκτιμάται ότι σχεδόν τα πάντα είναι λιωμένα και ρέει μόνο λάβα. Για αυτόν τον λόγο οι επιστήμονες ονομάζουν τον 55 Cancri e «πλανήτη κόλαση».  Έχουν γίνει κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για τις ατμοσφαιρικές και καιρικές συνθήκες του εξωπλανήτη οι οποίες αναμένουν επιβεβαίωση ή διάψευση από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που αναμένεται να αποκαλύψει και άλλα δεδομένα για αυτόν τον πλανήτη του γαλαξία μας.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα αποτελέσματα των μελετών που έκανε στον 55 Cancri e η πιο ενδιαφέρουσα εκ των οποίων είναι ότι ο εξωπλανήτης έγινε κολασμένος εξαιτίας μιας «βαρυτικής ανωμαλίας» όπως την χαρακτηρίζουν. Οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις του 55 Cancri e με το μητρικό του άστρο και τους άλλους εξωπλανήτες του συστήματος στο οποίο ανήκει όπου βρίσκεται ένα ακόμη άστρο το στέλνουν κοντά στον ισημερινό του άστρο του δημιουργώντας τις κολασμένες συνθήκες σε αυτόν.

Η μελέτη θεωρείται σημαντική γιατί με την μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν από εδώ και πέρα και άλλες μελέτες εξωπλανητών αποκαλύπτοντας στοιχεία που ήταν μέχρι σήμερα άγνωστα για αυτούς και να κατανοήσουμε καλύτερα την ύπαρξη και τους μηχανισμούς των αστρικών συστημάτων που περιέχουν πλανήτες και δεν μοιάζουν με το ηλιακό μας σύστημα και έχει αποδειχθεί ότι τα περισσότερα πλανητικά συστήματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα δεν έχουν σχεδόν καμία ομοιότητα με το δικό μας.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top