0
Την υλοποίηση του έργου που θα καταστήσει την Τουρκία κόμβο φυσικού αερίου και θα διασφαλίσει τη διαφανή τιμολόγηση στη συγκεκριμένη ενεργειακή αγορά, έχει ξεκινήσει η Gazprom, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ.

Μάλιστα είναι τέτοια η προοπτική για την Άγκυρα που μπορεί να την μετατρέψει ακόμα και έναν κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας με ότι αυτό σημαίνει για την γεωπολιτική αναβάθμισή της.

Την ίδια στιγμή η πολιτική εχθρότητας της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη φέρνει στην Ελλάδα τιμές-σοκ στα καύσιμα και ακρίβεια διαρκείας.

«Η Τουρκία και εμείς έχουμε αρχίσει να εργαζόμαστε για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στη χώρα αυτή. Η απόφαση αυτή ελήφθη σε επίπεδο ηγετών των δύο κρατών και έχουμε ήδη ξεκινήσει την πρακτική εφαρμογή της. Ο κόμβος φυσικού αερίου θα εξασφαλίσει διαφανείς και δίκαιες τιμές στην αγορά φυσικού αερίου», αναφέρει ο Μίλερ σε ανάρτησή του στη σελίδα της εταιρείας στο Telegram.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ σημείωσε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τη διαμόρφωση ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.

«Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν είχαν δώσει προηγουμένως εντολή να γίνει λεπτομερής επεξεργασία στο θέμα της δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Μέσω αυτού του κόμβου, ειδικότερα, είναι δυνατή η διακίνηση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου από τους κατεστραμμένους Nord Streams της Βαλτικής. Ταυτόχρονα, μιλάμε όχι μόνο για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας συναλλαγών στην Τουρκία, αλλά και για την ανάπτυξη των υποδομών και την αύξηση του όγκου των παραδόσεων προς τη νότια κατεύθυνση», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Νόβακ, στον κόμβο φυσικού αερίου μπορούν να συμμετάσχουν και άλλες χώρες, όπως η Αλγερία, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν, παρέχοντας επίσης φυσικό αέριο στην Ευρώπη προς τη νότια κατεύθυνση.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top