0
Πολλά ερωτηματικά δημιούργησε ένα μυστηριώδες αντικείμενο που εντοπίστηκε σε παραλία της Φλόριντα. 

Τον περασμένο μήνα, κάποιοι άνθρωποι παρατήρησαν το παράξενο αντικείμενο από ξύλο και μέταλλο μήκους περίπου 24 μέτρων, να προεξέχει από την άμμο στο Daytona Beach Shores. Οι θεωρίες συνωμοσίας έδιναν και έπαιρναν, αλλά οι αρχαιολόγοι λένε τώρα ότι επρόκειτο για ναυάγιο, πιθανότατα εμπορικού πλοίου του 19ου αιώνα.

Κάποιοι συμφώνησαν με τους ειδικούς ότι θα μπορούσε να είναι μέρος ενός ναυαγίου, υπήρχαν κάποιοι άλλοι που θεώρησαν ότι πρόκειται για κερκίδες που δημιουργήθηκαν πριν από δεκαετίες, για αγώνες που γινόταν στην παραλία, ενώ κάποιοι άλλοι αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσε να ήταν τα απομεινάρια μιας προβλήτας. 

Αυτή την εβδομάδα, το μυστήριο λύθηκε. Μια ομάδα αρχαιολόγων ανέσκαψε μια τάφρο 18 μέτρων, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ένα ναυτικό πλοίο, με καμπυλωτό ξύλο και αρμούς γεμάτους με άμμο. «Είναι σίγουρα ένα πλοίο», είπε την Παρασκευή ο Chuck Meide, θαλάσσιος αρχαιολόγος. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι πλοίο» τόνισε.

Τα «θαμμένα» μυστικά του θαλάσσιου παρελθόντος της Φλόριντα, αποκαλύπτονται τακτικά από την μετατόπιση της άμμου, την άμπωτη και την παλίρροια αλλά και μετά από δυνατές καταιγίδες. 

Σε μια συνέντευξη καθώς ετοιμαζόταν να εξετάσει ένα άλλο ναυάγιο που είχε ανακαλυφθεί στο παρελθόν στο νησί Little Talbot, ο κ. Meide είπε ότι το πιο πρόσφατο εύρημα ήταν πιθανότατα ένα ιδιόκτητο εμπορικό πλοίο από το 1800. 

Όπως συμβαίνει συχνά με τα ναυάγια, υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις… αλλά η γνώση των ιστορικών θαλάσσιων διαδρομών βοηθά. Αν το ναυάγιο του Daytona Beach Shores έφερε φρούτα, πιθανότατα κατευθυνόταν βόρεια από την Καραϊβική, είπε ο κ. Meide, διευθυντής του ερευνητικού τμήματος του St. Augustine Lighthouse & Maritime Museum στο St. Augustine, Fla. Αν είχε ξεκινήσει από στο βορρά, πιθανότατα θα είχε κατασκευαστικά υλικά ως φορτίο, ανέφερε.


«Ως αρχαιολόγοι, σίγουρα βλέπουμε αξία σε αυτό, γιατί είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας», είπε. «Η Αμερική είναι ένα θαλάσσιο έθνος. Είναι ένα λείψανο μιας περασμένης εποχής και κάτι για το οποίο θα θέλαμε να έχουμε γνώση».


Τη Δευτέρα, όταν η παλίρροια ήταν χαμηλή, ο κ. Meide συμμετείχε με ειδικούς από το Δημόσιο Αρχαιολογικό Δίκτυο της Φλόριντα και εθελοντές φοιτητές για να εξερευνήσουν την τοποθεσία. Έσκαψαν περίπου 300 εκατοστά στην άμμο, για να χαράξουν την τάφρο, περισσότερο από το μισό μήκος από το εκτιμώμενο πλήρες μήκος του ναυαγίου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η παλίρροια γέμισε το κενό με άμμο, αναγκάζοντάς τους να σκάψουν ξανά την τάφρο την Τρίτη.

Περιστασιακά, στους ενθουσιώδεις επισκέπτες της παραλίας έδιναν φτυάρια, με προφυλάξεις σχετικά με το πού θα χτυπάνε. «Η μεγαλύτερη ανησυχία ήταν: Μην σημαδεύετε τα ξύλα με το φτυάρι σας», είπε ο κ. Meide. Καθώς προχωρούσαν οι εργασίες, εμφανίστηκαν σιδερένια μπουλόνια, καρφιά και συνδετήρες. «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για ναυάγιο του 1800 και πιθανότατα για εμπορικό πλοίο», είπε. «Ένα πλοίο μεταφοράς φορτίου που θα έπλεε στη θέα της ξηράς πάνω και κάτω από την ακτή». Περαιτέρω ανάλυση 22 δειγμάτων ξύλου που ελήφθησαν από την τοποθεσία θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγηθεί πού κατασκευάστηκε το σκάφος, μεταδίδουν οι New York Times.

«Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μια ακριβής επιστήμη, αλλά δυνητικά μπορεί να είμαστε σε θέση να κάνουμε ανάλυση της ηλικίας των δέντρων και να έχουμε καλύτερη ημερομηνία», είπε. «Αλλά δεν έχουμε πλήρεις χρονολογίες για κάθε είδος ξύλου». Οι αρχαιολόγοι της Πολιτείας συνεργάστηκαν με την ομάδα για να τεκμηριώσουν τον χώρο και να καθορίσουν τα επόμενα βήματα, δήλωσε ο Μαρκ Αρντ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Φλόριντα.


Όλες οι παραλίες διαβρώνονται φυσικά σε κάποιο βαθμό λένε οι επιστήμονες. Στην περίπτωση της Daytona Beach Shores, τα μέσα ετήσια ποσοστά διάβρωσης της ακτογραμμής κατά 7 μέτρα δεν είναι ασυνήθιστα, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Ωστόσο, φέτος, η διάβρωση των παραλιών στις ακτές της παραλίας Daytona προκλήθηκε από δύο ισχυρές καταιγίδες: τον τυφώνα Nicole, που έπληξε τη Φλόριντα τον Νοέμβριο και τον τυφώνα Ian, που έπληξε την πολιτεία τον Σεπτέμβριο και ήταν μία από τις ισχυρότερες καταιγίδες που έπληξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη δεκαετία.

Το ναυάγιο στο Daytona Beach Shores απέχει πολύ από το πρώτο που ανακαλύφθηκε στην ακτή της Φλόριντα και πιθανότατα δεν θα είναι το τελευταίο. Το 2020, ένα ζευγάρι που περπατούσε κατά μήκος της παραλίας Crescent είδε μερικά ξύλα και μπουλόνια να προεξέχουν από την άμμο. Οι θαλάσσιοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ήταν μέρος του Caroline Eddy, ενός πλοίου του 19ου αιώνα.

Το 2021, ένας 17χρονος ανακάλυψε ένα σπάνιο χρυσό νόμισμα του Στόλου του 1715 νότια της παραλίας Turtle Trail, στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Φλόριντα. Τον Οκτώβριο, ένας άνδρας που έσκαβε σε μια παραλία στον Άγιο Αυγουστίνο βρήκε ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι αξίας περίπου 40.000 δολαρίων.


Οι ανακαλύψεις ναυαγίων όπως αυτό στο Daytona Beach Shores συνήθως συναρπάζουν το κοινό. Αλλά το ξερίζωμά τους από την άμμο, ή το τράβηγμα τους από τα βαθιά, είναι σπάνια μια επιλογή, που απαιτεί εκατομμύρια δολάρια και δεκαετίες εργασιών συντήρησης, ακόμα κι αν υπάρχειπολιτική βούληση να υποστηριχθούν τέτοια έργα. «Οι ιδέες απλώς καταρρέουν για τον ρομαντισμό των ισπανικών γαλεριών και των πειρατικών πλοίων», είπε ο κ. Meide. «Είναι ένα μυστήριο, είναι κάτι ρομαντικό και θέλουμε να λύσουμε το μυστήριο» πρόσθεσε.

Έτσι, τα απομεινάρια του ναυαγίου Daytona Beach Shores θα παραμείνουν στη θέση τους, προστατευμένα, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και ένας νόμος του κράτους που έχει σκοπό να αποτρέψει τους κυνηγούς… σουβενίρ.


«Αυτή τη στιγμή το ναυάγιο θάβεται ξανά», είπε ο κ. Meide. «Είναι φωλιασμένο μέσα σε μια υγρή μήτρα άμμου και είναι θαμμένο για πάνω από εκατό χρόνια. Όσο παραμένει υγρό και στο σκοτάδι, θα διαρκέσει σχεδόν για πάντα» είπε.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top