0
Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που το τουρκικό F-16 πέφτει πάνω στο μαχητικό του Κώστα Ηλιάκη έφερε στο φως της δημοσιότητας το κεντρικό δελτίο του Star.

Ήταν στις 23 Μαΐου 2006, όταν ο Κώστα Ηλιάκη απογειώθηκε από τη βάση της Σούδας για την αναγνώριση έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Κατά τη διάρκεια αερομαχίας, τουρκικό F-16 διεμβόλισε το μαχητικό του, με αποτέλεσμα ο σμηναγός να χάσει τη ζωή του.

Το βίντεο-ντοκουμέντο

Στο βίντεο έχει καταγραφεί η στιγμή που το τουρκικό F-16 έπεσε πάνω στο μαχητικό του Ηλιάκη, μετά από επικίνδυνους ελιγμούς. 

«Κρόνος, Κρόνος, βλέπω φωτιά κατευθείαν μπροστά στα 20 μίλια σαν έκρηξη. Συνεχίζω ψηλότερα από την έκρηξη, οδηγίες» ακούγεται να λέει ο πιλότος του δεύτερου ελληνικού F-16 λίγα δευτερόλεπτά αργότερα.
Στη συνέχεια ο ίδιος πιλότος ενημερώνει το ραντάρ της Σητείας (Κρόνος): «“Κρόνος” έχουν τρακάρει δύο F16 νότια της Καρπάθου».


Τα τελευταία λόγια του Κώστα Ηλιάκη

Στο βίντεο έχουν καταγραφεί τα τελευταία λόγια του Κώστα Ηλιάκη πριν να πέσει επάνω στο μαχητικό του το τουρκικό μαχητικό. 

«Έχω πάει δεξιά που κάνουν τα S» με τον δεύτερο Έλληνα πιλότο να του λέει «παίρνω τον αριστερό εγώ, περνάω από δεξιά Κώστα».

«Μάκη μείνε πίσω του» λέει τότε ο Κώστας Ηλιάκης και αφού ο έτερος Έλληνας πιλότος τον ρωτάει «πίσω του;» ακούγονται τα τελευταία καταγεγραμμένα λόγια του αδικοχαμένου σμηναγού: «Ναι ναι πίσω του. "Κρόνος" ο 550 πηγαίνει για τον "χοντρό" (RF-4). Είμαι πίσω του».

Η σύγκρουση

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Κώστα Συμεωνίδη στο Star, το νο1 τουρκικό F-16 πέφτει με δύναμη πάνω στο αεροσκάφος του Έλληνα σμηναγού, από αδέξιο και τελικά εγκληματικό ελιγμό του τούρκου πιλότου που δεν μπόρεσε να ελέγξει το αεροσκάφος, σύμφωνα με το πόρισμα του ΓΕΑ.

«Κρόνος: Δύο F-16 τρακάρανε. Νο2 F-16: Ένα ελληνικό κι ένα τουρκικό πρέπει να τρακάρανε…» ακούγεται.
Τη σύγκρουση είδε ένα δεύτερο ζεύγος F-16 της 340 μοίρας με τον κωδικό Αλεπού 370 που είχε απογειωθεί από το Καστέλι με τους πιλότους να ενημερώνουν για ό,τι έχει συμβεί.

«"Κρόνος" ο 550 (Κώστας Ηλιάκης) πήγε να προσεγγίσει να δει το POD (ατρακτίδιο φωτογράφισης). Δεξιά από το RF-4 ήταν ένα F-16 τουρκικό. Πήγε να περάσει από δεξιά το ελληνικό f-16 και μετά έγινε η σύγκρουση» ακούγεται να λέει ο ένας από τους πιλότους του δεύτερου ζεύγους των ελληνικών F-16.

Ο επόμενος διάλογος είναι ανάμεσα στον ίδιο και τον αρχηγό ΑΤΑ ο οποίος ρωτάει «551 ο "Αχιλλέας", το ελληνικό F-16 το εγκατέλειψε ο ιπάμενος;» για να λάβει την απάντηση «ο 551 δεν είδε τίποτα. Δεν είδα αλεξίπτωτο. Έγινε μια ισχυρή έκρηξη. Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή».


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top