0
Ο ιστότοπος 19fortyfiave σε άρθρο του John Haltiwanger αναφέρεται για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες στην πιθανότητα μιας νέας σύγκρουσης στη Ευρώπη, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Στο άρθρο, με τίτλο “Is a War Between Greece and Turkey Europe’s Next Disaster?” – (“Είναι ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η επόμενη καταστροφή της Ευρώπης;)-, γίνεται αναφορά στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan).

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι, ενώ τα πράγματα στην Ουκρανία πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, φαίνεται τουλάχιστον στη σφαίρα των πιθανοτήτων ότι είναι πιθανή μια άλλη αιματηρή σύγκρουση στην Ευρώπη: μια αναμέτρηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – και οι δύο είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα καλεί τους συμμάχους της να καταδικάσουν την Τουρκία για την πρόσφατη επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου Erdogan, ο οποίος άφησε να εννοηθεί το ενδεχόμενο ανοιχτής σύγκρουσης, καθώς αυξάνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Σε επιστολές προς το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε και τα τρία θεσμικά όργανα να επιπλήξουν την Άγκυρα για τις δηλώσεις του Erdogan. Ο Δένδιας είπε ότι επιτρέποντας στην Τουρκία να συνεχίσει να απειλεί την Ελλάδα ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας ακόμη σύγκρουσης στην Ευρώπη, σε μια προφανή αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας αξιωματούχος είπε ότι «η τουρκική στάση είναι ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την ενότητα και τη συνοχή του ΝΑΤΟ, αποδυναμώνοντας τη νότια πτέρυγα της συμμαχίας σε μια στιγμή κρίσης», σύμφωνα με το Associated Press.

Αν και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν μια ιστορικά εριστική σχέση και έχουν μια μακροχρόνια διαμάχη για τα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος – πέρα από τις διαφωνίες για άλλα θέματα όπως τα θαλάσσια σύνορα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top