0
Πολλοί αναλυτές αναρωτήθηκαν γιατί ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε -για τώρα, διότι δεν ξέρουμε τι θα πράξει τις επόμενες μέρες και εβδομάδες- τη μεγάλη πρόκληση εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου με την έξοδο του γεωτρύπανου, Αμπντουλχαμίντ Χαν, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Μου λένε ότι τα πράγματα είναι πολύ απλά και δεν χρειάζεται οι αναλυτές να στίβουν το μυαλό τους για να βρουν την απάντηση. Διότι μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να κάνει το παλλικάρι και να βρίζει ασύστολα τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και του Ισραήλ, όμως η κατάσταση της Πολεμικής του Αεροπορίας είναι τόσο άσχημη, που δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα να το παίζει …υπερδύναμη.

Όλες οι πληροφορίες, λοιπόν, συγκλίνουν, ότι ο Ερντογάν αποφάσισε να μην ερεθίσει άλλο τους βουλευτές και του γερουσιαστές, από τους οποίους εξαρτάται η αγορά των 40 νέων αμερικανικών μαχητικών αεροπλάνου F-16 και η αναβάθμιση των 80 αεροσκαφών του ίδιου τύπου, που διαθέτει η κατοχική Τουρκία.

΄Πολιτικοί παρατηρητές στην Ουάσιγκτον, μας έλεγαν ότι αυτή είναι η κατάληξη της ανάλυσης τους. Το μόνο συμπέρασμα που εξάγεται -με τα σημερινά δεδομένα- είναι ότι η Τουρκία χρειάζεται όσο τίποτα άλλο τα F-16.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ως γνωστό, είπε στον Τούρκο πρόεδρο ότι θα υποστηρίξει το τουρκικό ερώτημα, το οποίο συνόδευσε με μία στυγνή προειδοποίηση: Όλα εξαρτώνται από το αμερικανικό Κογκρέσο. Βρες τρόπο να πείσεις τους Αμερικανούς νομοθέτες ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσεις εναντίον της Ελλάδας… Άλλωστε, αυτός είναι ο βασικός όρος των μελών του Κογκρέσου, που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των ΗΠΑ…


Τα γεγονότα δένουν το ένα μετά το άλλο…

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μία τουρκική αντιπροσωπεία πρόκειται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για να δώσει συνέχεια στη δέσμευση του προέδρου Μπάιντεν, όπως είπε, ο οποίος -όπως προναφέραμε- τόνισε στον Ερντογάν ότι η κυβέρνηση του υποστηρίζει το τουρκικό ερώτημα, για την πώληση και την αναβάθμιση των F-16.

Όπως σημειώνουν τουρκικές πηγές, ο κ. Ακάρ ανέφερε ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι πρόκειται να φτάσουν στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα, 15 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης (ΜΜΕ) ο Τούρκος υπουργός φέρεται να δήλωσε ότι “κάναμε αίτηση για τα F-16 και πραγματοποιήσαμε μια τριήμερη συνάντηση στ βάση αυτής της αίτησης μας. Στις 15 Αυγούστου, θα πραγματοποιήσουμε άλλη μια συνάντηση”.

Ο κ. Ακάρ πρόσθεσε για να μην υπάρχουν …παρεξηγήσεις ότι η Τουρκία “παραμένει σθεναρά αντίθετη στους όρους για την πώληση” που επιβλήθηκαν από μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Αναφέρεται προφανώς και στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που συνέδεσε την πώληση των F-16 με τις τουρκικές απειλές εναντίον της Ελλάδας. Αν σταματήσουμε οι απειλές και κυρίως οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, οι πιθανότητες για να πάρει η Τουρκία τα F-16, αυξάνονται…

Βέβαια ακόμα πιο σκληρούς όρους αναμένεται να θέσει επίσημα ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ από τη θέση του προέδρου της πανίσχυρης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Ο κ. Μενέντεζ είναι εναντίον κάθε πώλησης αμερικανικού πολεμικού υλικού προς την κατοχική δύναμη, και έχει την ισχύ να επιβάλει τον όρο αυτό.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτούς τους όρους. Επιθυμία μας είναι η Γερουσία να τους αφαιρέσει», φέρεται να δήλωσε ο Ακάρ. «Η προσέγγιση του κ. Μπάιντεν ήταν πολύ θετική στη Μαδρίτη» θύμισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Όμως ξεχνά την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου, ότι η πώληση δεν εξαρτάται απόλυτα από τον ίδιο.

Οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου υποστηρίζουν με νύχια και με δόντια την ενίσχυση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας με τα F-16, και μάλιστα ισχυρίζονται βλακωδώς ότι η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει το…ΝΑΤΟ. Ξεχνούν βεβαίως ότι ο Ρώσος αυταρχικός ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταστήσει μαριονέτα του τον Ταγίπ Ερντογάν. Τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στη Δυτική Συμμαχία εξυπηρετούν μόνο τον αυταρχικό ηγέτη της Ρωσίας.

Τα τουρκικά ΜΜΕ θυμίζουν ότι η Άγκυρα, υπέβαλε αίτηση για την αγορά 40 Blok 70 Viper F-16 και έως και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της.

Σημειώνουμ ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία, μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S-400. Η απόκτηση του ρωσικού οπλικού συστήματος το 2019 ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκδιώξουν την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, του F-35.


Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ:

Τον Ιούνιο, η Ουάσιγκτον σηματοδότησε μια νέα προθυμία να πουλήσει αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη αφού η Τουρκία εγκατέλειψε την αντίθεσή της στις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μπάιντεν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη Μαδρίτη, δήλωσε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει το τουρκικό αίτημα, που απαιτείται για να επιτευχθεί η πώληση.

Όμως, τον Ιούλιο, 35 Αμερικανοί νομοθέτες έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πιθανή πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, επικαλούμενοι τις «τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» της Άγκυρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Και βεβαίως στις απειλές εναντίον της Ελλάδας.

Τον ίδιο μήνα, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε ένα μέτρο που απαγορεύει στον πρόεδρο Μάιντεν να πουλήσει ή να μεταφέρει τα μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία εκτός εάν μπορεί να αποδείξει στο Κογκρέσο ότι η Τουρκία «δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας» τις τελευταίες 120 ημέρες.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα πια. Η Τουρκία υπέβαλε το αίτημα. Ο Πρέοδρος Μπάιντεν το υποστηρίζει. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ΔΕΝ έστειλε ακόμα στη Βουλή και τη Γερουσία το αίτημα τηγς αγοράς των F-16. Στο Κογκρέσο παρατηρείται μεγάλη αντίσταση εναντίον της Τουρκίας και προσωπικά του Ερντογάν. Και ο γερουσιαστής Μενέντεζ παραμένει στην αρχική του θέση και δεν έχει μετακινηθεί ένα πόντο. ΟΧΙ στην στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας, υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία.

Ο κ. Μενέντεζ είναι μαχητής της Δημοκρατίας, της Ελευεθερίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν υποχωρεί από αυτές τις αρχές του…

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top