0
Το τηλεσκόπιο της διαστημικής υπηρεσίας, που έχει αξία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι έτοιμο για την πρώτη παρουσίαση στις 12 Ιουλίου, κατά την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στο σύμπαν και τα εντυπωσιακά αντικείμενα που βρίσκονται εκεί.

Το τηλεσκόπιο θα φωτογραφίσει πολλά θεαματικά αντικείμενα του διαστήματος, συμπεριλαμβανομένων μακρινών αστεριών, ενός γιγάντιου πλανήτη που βρίσκεται έξω από το ηλιακό μας σύστημα, και μιας ομάδας γαλαξιών που που απέχει 290 εκατομμύρια έτη.

Στις 12 Ιουλίου οι πρώτες εικόνες υψηλής ανάλυσης του τηλεσκοπίου Webb της NASA
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα δημοσιεύσει τις πρώτες έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης στις 12 Ιουλίου, μία από τις οποίες «είναι η βαθύτερη εικόνα του σύμπαντος που έχει ληφθεί ποτέ», σύμφωνα με τον διαχειριστή της NASA, Bill Nelson. 

Το τηλεσκόπιο, το οποίο εκτοξεύτηκε τον Δεκέμβριο, θα μπορεί να κοιτάξει μέσα στις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών και να παρατηρήσει μερικούς από τους πρώτους γαλαξίες που δημιουργήθηκαν, βλέποντάς τους μέσω υπέρυθρου φωτός, το οποίο είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι.

Οι πρώτοι πέντε στόχοι του Webb κοινοποιήθηκαν από τη NASA την Παρασκευή, δίνοντάς μας μια πρώτη ιδέα για το τι μπορούμε να περιμένουμε να δούμε όταν κυκλοφορήσουν οι πρώτες εικόνες. Οι στόχοι επιλέχθηκαν από μια διεθνή επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων μελών από τη NASA, την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, την Καναδική Διαστημική Υπηρεσία και το Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη.

Ένας από τους στόχους είναι το νεφέλωμα Carina, που βρίσκεται 7.600 έτη φωτός μακριά, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και φωτεινότερα νεφελώματα στον ουρανό και φιλοξενεί πολλά αστέρια πολύ μεγαλύτερα από τον ήλιο μας.

Ο αρχικός στόχος για το τηλεσκόπιο ήταν να δει τα πρώτα αστέρια και τους γαλαξίες του σύμπαντος, βλέποντας ουσιαστικά «το σύμπαν να ανάβει τα φώτα για πρώτη φορά», είπε ο Έρικ Σμιθ, επιστήμονας του προγράμματος Webb και επικεφαλής επιστήμονας του τμήματος Αστροφυσικής της NASA.

Ο Σμιθ εργάζεται στο Webb από τότε που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Πρώτη «γεύση» από το τηλεσκόπιο της NASA

«Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα μας δώσει ένα φρέσκο ​​και ισχυρό ζευγάρι ματιών για να εξετάσουμε το σύμπαν μας», έγραψε ο Smith σε μια ενημέρωση. «Ο κόσμος πρόκειται να γίνει ξανά νέος».

Η NASA μάς δίνει μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να δούμε στις 12 Ιουλίου, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία που κατέγραψε το τηλεσκόπιο.

Αυτή η δοκιμαστική εικόνα λήφθηκε από το Webb's Fine Guidance Sensor σε μια περίοδο οκτώ ημερών στις αρχές Μαΐου. Δείχνει πώς το Webb μπορεί να καταγράψει λεπτομερείς εικόνες πολύ αχνών αντικειμένων.
«Ακόμη και αφού δούλεψα στο πρόγραμμα για πολλά χρόνια, είμαι εξίσου ενθουσιασμένος όσο όλοι όσοι αναμένουν την κυκλοφορία των πρώτων όμορφων έγχρωμων εικόνων και δεδομένων από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA – μια τολμηρή προσπάθεια σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή και Καναδικές διαστημικές υπηρεσίες», λέει ο Έρικ Σμιθ.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top