0
Εκτός των μεγάλης εμβέλειας Ground Master 400, η Thales προσφέρει άλλα 2 ραντάρ της οικογένειας. Το πρώτο και το “μικρότερο” της οικογένειας είναι το Ground Master 60. 

Η σχεδίασή του επικεντρώνεται γύρω από την ευκινησία την οποία και προσφέρει. Με εμβέλεια 80-150 χιλιόμετρα, έχει μικρό βάρος, μικρό χρόνο τάξης και απομάκρυνσης και μπορεί να τοποθετηθεί σε οχήματα 4×4 ή 6×6. 

Με αυτά τα δεδομένα γίνεται ιδανικό για την κάλυψη σχηματισμών, καθώς μπορεί να παρέχει στοχοποίηση σε αντιαεροπορικά πολύ μικρής (VSHORAD) ή μικρής (SHORAD) εμβέλειας, καθώς και κενών στην αεράμυνα. Το “μεσαίο” μέλος της οικογένειας είναι το Ground Master 200.


Το GM200 μοιράζεται αρκετά στοιχεία με το μεγαλύτερο Ground Master 400. Είναι ικανό να “βλέπει” στόχους σε απόσταση 250 χιλιομέτρων ενώ η μέγιστη εμβέλεια στην οποία μπορεί να τους “κλειδώσει” είναι της τάξης των 100 χιλιομέτρων. 

Με βάση τα παραπάνω, το GM200 είναι ιδανικό για να συμπληρώνει τα ραντάρ μεγαλύτερης εμβέλειας καθώς και μπορεί να συνδυαστεί πολύ ικανοποιητικά με αντιαεροπορικά μέσης εμβέλειας. Ground Master 400α Το Ground Master 400α είναι η τελευταία προσθήκη στην σειρά Ground Master και αποτελεί εξέλιξη του Ground Master 400. 

Η ανάπτυξη του GM400α κρίθηκε αναγκαία από την Thales ώστε να είναι δυνατό για το “μεγαλύτερο” μέλος της οικογένειας να μπορεί να ανταπεξέλθει στο πεδίο. Πενταπλασιασμός της υπολογιστικής δύναμης Η κυριότερη αναβάθμιση που παρατηρούμε έρχεται στην υπολογιστική δύναμη του συστήματος. Με αυτή να πενταπλασιάζεται οι επιδόσεις του GM400α αυξάνονται. Αρχικά, η εμβέλεια αυξήθηκε κατά περίπου 10%. 

Η εμβέλεια των προηγούμενων εκδόσεων κυμαινόταν στα 470 χιλιόμετρα ενώ στην “άλφα” έκδοση ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα και φτάνει τα 515 χιλιόμετρα. 

Το δεύτερο θετικό που προκύπτει από την αναβάθμιση των GM400 είναι η ικανότητα να “βλέπει” σε πυκνά περιβάλλοντα. Συγκριτικά με τα προηγούμενα GM400, το GM400α προσφέρει καλύτερη “εικόνα” στον χρήστη ακόμα και έναντι μικρών στόχων όπως ΜΕΑ τα οποία ίπτανται ακόμα σε αρκετά χαμηλό υψόμετρο. 

Τεχνικά χαρακτηριστικά του GM400α


Το GM400α είναι τρισδιάστατο (3D) ραντάρ τεχνολογίας AESA. Είναι ικανό να εντοπίσει και να εγκλωβίσει στόχους από ΜΕΑ μικρού μεγέθους μέχρι βαλλιστικούς πυραύλους. Λειτουργεί στην S μπάντα συχνοτήτων (S-band) και όπως τα περισσότερα σύγχρονα ραντάρ ενσωματώνει ημιαγωγούς τεχνολογίας GaN. Παράλληλα, αξιοποιεί τεχνολογία στοιβαγμένης δέσμης (stacked beam) κάνοντάς το πιο ακριβές στον εντοπισμό χαμηλά και γρήγορα ιπτάμενων στόχων. 

Το ραντάρ προσφέρει κάλυψη με ανύψωση 40 μοιρών. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η μέγιστη εμβέλεια φτάνει τα 515 χιλιόμετρα και το “ταβάνι” τα 100.000 πόδια (30,5 χιλιόμετρα). Εκτελεί 10 περιστροφές το λεπτό (10 RPM), ανανεώνοντας το σύνολο της εικόνας κάθε 6 δευτερόλεπτα. Η συνολική επιφάνεια που καλύπτει αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενης γενιάς GM400. 

Ενσωματώνει IFF (Identification Friend or Foe) Mode 5. Σε σχέση με το προκάτοχό του ενσωματώνει προηγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης καθώς και είναι πιο ασφαλές έναντι κυβερνοεπιθέσεων. Για την επάνδρωσή του απαιτούνται 4 άτομα. Η εταιρεία θέτει ψηλά το πήχη και σε ότι έχει να κάνει μην διαθεσιμότητα και την αξιοπιστία του συστήματος. 

Αναφέρει ότι χρόνος συντήρησης που είναι αναγκαίος μέσα σε ένα έτος επιχειρήσεων είναι 30 ώρες και ότι κρίσιμη βλάβη θα εμφανιστεί μετά από περίπου 3.000-3.500 ώρες χρήσης. Τέλος, το GM400α έρχεται σε δύο εκδόσεις. 

Με το μέγεθος να πληροί τις προϋποθέσεις των ISO 20-foot container μπορεί να επιχειρήσει κανονικά πάνω σε ένα 6×6 ή 8×8 όχημα σε μορφή κοντέινερ με ενσωματωμένο τον ανυψωτικό μηχανισμό. Προφανώς, προσφέρεται και ως μέρος εξολοκλήρου σταθερής πλατφόρμας. Το ελληνικό ενδιαφέρον 

Όπως αναφέρθηκε τις προηγούμενες μέρες, το ραντάρ αυτό παρουσιάστηκε από την Thales στο ΓΕΑ. Φαίνεται ότι η Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει αναβάθμιση των ραντάρ αεράμυνας που έχει στην διάθεσή της, άλλωστε ανάλογη συνάντηση είχε γίνει και με την ιταλικής Leonardo για την χερσαία έκδοση των ραντάρ Kronos. Πίσω στο GM400α, σίγουρα αποτελεί μία πολύ αξιόλογη λύση στον τομέα αυτό. 

Είναι διεθνές “best-seller” με μεγάλο αριθμό συστημάτων (>80) σε υπηρεσία σε Γαλλία, Γερμανία και αρκετές ακόμα χώρες. Η ευελιξία που προσφέρει η δυνατότητα χρήσης ως κινητό/αυτοκινούμενο ραντάρ σίγουρα αποτελεί πλεονέκτημα στο ελληνικό ανάγλυφο.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top