0
Μετά την χθεσινή επίσημη ένταξη της Ελλάδας στην ρωσική λίστα των «μη φιλικών χωρών» ως προς την Ρωσία άμεσα έρχεται να προστεθεί μία άκρως ανησυχητική ρωσική ανάλυση σύμφωνα με την οποία η Τουρκία είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει λίγο πριν τις εκλογές του 2023 στην «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών του Αιγαίου και την «επιχείρηση προστασίας των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Μάλιστα ο τίτλος της ανάλυσης είναι ξεκάθαρος: «Η Ρωσία δεν θα εμποδίσει τα σχέδια της Τουρκίας για Ελλάδα και Κύπρο».

Θεωρούν πως η Τουρκία σκοπίμως περιμένει μία ουκρανική ήττα στον πόλεμο με την Ρωσία καθώς πιστεύουν πως το ΝΑΤΟ θα έχει καταναλώσει τεράστιες ποσότητες όπλων στην σύγκρουση αυτή και θα έχει καταρρακωθεί οικονομικά ώστε να μην μπορεί να αντιδράσει ουσιαστικά όταν η Άγκυρα θα επιλέξει να επιτεθεί σε Ελλάδα και Κύπρο.

Άλλωστε μία ρωσική νίκη θα έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο το οποίο η Τουρκία έντεχνα θα το «ταιριάξει» στις δικές της απαιτήσεις.

Στην Αθήνα νιώθουν σίγουροι ότι η Δύση θα υποστηρίξει την Ελλάδα και την Κύπρο στην περίπτωση που δεχτούν μία τουρκική επιθετική ενέργεια; Είναι σώφρον μία υπερδύναμη όπως η Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση να μην συγκαταλέγεται στις φιλικές, για την Ελλάδα, χώρες;

«Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας αποκτά ραγδαία δυναμική και επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο.

Υπάρχουν όμως και χώρες που επωφελούνται από την αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Μία από αυτές τις χώρες είναι η Τουρκία, η οποία, αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι μακριά από την Δύση, έστω και μόνο επειδή αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η άρνηση της Άγκυρας για κυρώσεις είναι λογική, αφού οι Τούρκοι θέλουν να πλουτίσουν και να αναπτύξουν την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ οι Ευρωπαίοι θα χάσουν τη ρωσική αγορά λόγω της πολιτικής κυρώσεων και θα υποστούν απώλειες.

Το τελευταίο γεγονός μπορεί να ονομαστεί ως άλλη μια μεγάλη επιτυχία για την Άγκυρα. Στις 20 Ιουλίου, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν υπέγραψε εντολή για επέκταση του καταλόγου των μη φιλικών προς τη Ρωσία χωρών.

Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες ήταν και η Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια ασκούσε ανοιχτά εχθρική πολιτική απέναντι στη Ρωσία.

Αυτό το γεγονός είναι ένα ανησυχητικό μήνυμα για την Αθήνα στο πλαίσιο της επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων (βλ. Η Τουρκία ετοιμάζεται να πάρει εδάφη από την Ελλάδα ).

Η Ελλάδα θα πρέπει να το σκεφτεί αυτό σε σχέση με την επόμενη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Στην Τουρκία, το γεγονός αυτό αναφέρεται ως ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο.

Σε σχέση με την 48η επέτειο της εισβολής, ο ίδιος ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε ομιλία στο κοινωνικό δίκτυο «Twitter» και στη Λευκωσία (την κατεχόμενη) πραγματοποιήθηκαν επίσημες εκδηλώσεις, οι οποίες περιελάμβαναν ομιλίες πολιτικού χαρακτήρα. Έτσι, ο Πρόεδρος της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), Ερσίν Τατάρ , δήλωσε:

«Θα ήθελα να τονίσω ότι θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τον αγώνα μας για δικαιοσύνη και ελευθερία μέχρι να νικήσουμε στη διεθνή σκηνή. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το κράτος, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μας».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι έκανε επίσης ορισμένες δηλώσεις:

«Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ευημερία των Τούρκων στην Κύπρο, καθώς και να εκπληρώνει τις ιστορικές και συμβατικές της υποχρεώσεις…

Η χώρα μας υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα των Τούρκων κοινότητα της Κύπρου, θεωρώντας σημαντική τη μακροπρόθεσμη ειρήνη και την διαβίωση στο νησί…

Εάν θέλετε μια διευθέτηση του Κυπριακού, πρέπει πρώτα από όλα να αναγνωρίσετε το δικαίωμα της κυριαρχικής ισότητας για τους Τούρκους.

Και οι δύο κοινότητες πρέπει να έχουν ισότιμο διεθνές καθεστώς. Το μέλλον του νησιού θα πρέπει να καθοριστεί εξίσου και από τις δύο κοινότητες. Αυτή είναι η μόνη λύση».

Γιατί είναι αυτό αξιοσημείωτο; Η Τουρκία δεν είχε καμία πρόθεση να αποσύρει στρατεύματα από την Κύπρο στο παρελθόν και το 2020 έκανε τα πάντα για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στην ΤΔΒΚ ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος υποστηρίζει τη λύση της κυπριακής σύγκρουσης σύμφωνα με τον τύπο «δύο κράτη για δύο λαούς» (το Ο προηγούμενος πρόεδρος της ΤΔΒΚ, Mustafa Akıncı , υποστήριξε την ένωση της Κύπρου και επέκρινε τις πολιτικές του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή).

Ωστόσο, σε σχέση με την αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, οι δηλώσεις Τούρκων ηγετών για την κυπριακή σύγκρουση θα πρέπει να ληφθούν κάπως διαφορετικά.

Ανεξάρτητα από το πώς οι Τούρκοι προπαγανδιστές παρουσιάζουν την Τουρκία ως μια ισχυρή και ταχέως αναπτυσσόμενη δύναμη ικανή να βάλει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στη θέση τους, η πραγματικότητα είναι ότι η Άγκυρα φοβάται να κάνει αιχμηρές κινήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου λόγω της οικονομικής της αδυναμίας.

Είναι η Ρωσία που από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 καταφέρνει να πολεμήσει την Ουκρανία, να αντέχει στα όπλα του ΝΑΤΟ και να αντέξει την φρενήρη πίεση των κυρώσεων από τις ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο.

Γι’ αυτό η Άγκυρα δεν μπορεί παρά να περιμένει και να προετοιμαστεί για εχθροπραξίες με την Ελλάδα, καθώς πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στρατιωτική επιχείρηση θα ρίξουν την τουρκική οικονομία.

Άθελά της, η Ρωσία έχει προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στην Τουρκία απολαμβάνοντας στρατιωτικά οφέλη (προμήθειες όπλων στην Ουκρανία και συμμετοχή μισθοφόρων) και οικονομικά κέρδη λόγω των κυρώσεων από τη Δύση.

Οι συγκυρίες έχουν εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο που σε αυτό το ιστορικό στάδιο τόσο η Μόσχα όσο και η Άγκυρα ενδιαφέρονται για τους δικούς τους λόγους για τη στρατιωτική και οικονομική αποδυνάμωση των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.

Όλα αυτά συνδέονται άμεσα με την Κυπριακή σύγκρουση. Η Ρωσία έχει σχετικά αποδεκτές σχέσεις με την Κύπρο, ειδικά με φόντο άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, η Κύπρος είναι σύμμαχος της Ελλάδας, η οποία είναι εχθρική προς τη Ρωσία και δεν μπορεί να έρθει σε ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Έλληνες Ευρωατλανιστές.

Έτσι, η Κυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία (όπως, μάλιστα, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία) αναγνώρισε τους ρωσοφοβικούς σχισματικούς από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε σε συνέντευξη του Μαΐου στο FRANCE 24 ότι η Ρωσία στην Ουκρανία χρησιμοποιεί  «ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο ».

Δεδομένου ότι τώρα αρχηγός του Καλού Κόμματος στην Άγκυρα δεν είναι η Meral Aksener , η οποία καλεί να συμμετάσχει στις αντιρωσικές κυρώσεις της Δύσης, αλλά πιο ικανοί πολιτικοί, η επιμονή της Τουρκίας στην επίλυση της κυπριακής σύγκρουσης είναι αρκετά κατανοητή.

Ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος και ταυτόχρονα άλλες δυτικές χώρες θα υποστούν οικονομικές απώλειες από τη ρήξη με τη Ρωσία, η τουρκική πλευρά θα επεκτείνει την επιρροή της στη ρωσική αγορά.

Ταυτόχρονα, παρά την απόρριψη της ειδικής επιχείρησης από τους Τούρκους, τους συμφέρει και μία υποθετική ήττα της Ουκρανίας, αφού γι’ αυτό η Ρωσία θα πρέπει να καταστρέψει μια τεράστια ποσότητα όπλων του ΝΑΤΟ και να εξοντώσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους μισθοφόρους.

Ενόψει της αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, η τουρκική ηγεσία δεν μπορεί παρά να επιλέξει προτεραιότητες.

Στο εγγύς μέλλον, η Τουρκία είναι πιθανό να πραγματοποιήσει επιχείρηση κατά των Κούρδων της Συρίας, παρά τις διαμαρτυρίες των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Ιράν. Μετά από αυτό, η Άγκυρα μπορεί να κάνει ένα διάλειμμα από τις ενεργές εχθροπραξίες.

Και εκεί, βλέπετε, πριν τις εκλογές του 2023, μάλλον θα πραγματοποιήσει την «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών του Αιγαίου και την «επιχείρηση προστασίας των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης», ειδικά αν μέχρι τότε οι Έλληνες και άλλοι Ευρωπαίοι αισθάνονται πραγματικά τις οικονομικές επιπτώσεις της ρήξης με τη Ρωσία.»

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top