0
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με γοργούς ρυθμούς μετατρέπεται σε… Σοβιετική Ένωση αφού τα μεγάλα κράτη της θέλουν να προχωρήσουν σε κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας, βάζοντας τέλος στο δικαίωμα στο «βέτο» που διατηρούν όλα τα μέλη.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα μέχρις στιγμής προκύπτουν, το ζήτημα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Δηλαδή δεν είναι κάτι το οποίο βρίσκεται υπό σκέψη αλλά κάτι το οποίο θέλουν στις Βρυξέλλες να υλοποιηθεί άμεσα ώστε να μην υπάρχουν πλέον περιθώρια ελιγμών και διαφυγής για τα μικρά κράτη.

Ως αφορμή παρουσιάζεται ο Βίκτορ Όρμπαν και το γεγονός ότι τον ενδιαφέρουν πρωτίστως τα ουγγρικά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα κάποιων, κάπου στην… Ουάσινγκτον.

Όπως λένε στην ΕΕ, η Ουγγαρία προκαλεί ζημιά στην «λειτουργικότητα» της Ενωσης και έτσι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι θέλουν την κατάργηση του βέτο κάτι το οποίο θα μετατρέψει τις μικρές χώρες τύπου Ελλάδας σε «επαρχίες» των Βρυξελλών.

Βέβαια κάποιος θα πει ότι ήδη η Ελλάδα είναι «επαρχία». Δεν είναι έτσι όμως, αν από αύριο ο ελληνικός λαός αποφασίσει να είναι ανεξάρτητος και ως κοινωνία παράγει ανεξάρτητους πολιτικούς, μπορεί να πει «όχι» σε πολιτικές της ΕΕ που διάκεινται ενάντια στα εθνικά συμφέροντα και άρα ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Με ποιο τρόπο θα μπορεί η Ελλάδα να υπερασπίζεται πλέον τα εθνικά της δίκαια ειδικά από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ασχολείται καθόλου με τις απειλές που δέχεται η Ελλάδα από την Τουρκία.

Τι θα εμποδίσει αύριο την ΕΕ, να δεχτεί για παράδειγμα στους κόλπους της την Τουρκία, γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της Δύσης;

Η κατάργηση του βέτο θα αποφέρει καίριο πλήγμα στον Ελληνισμό καθώς πλέον οι ψήφοι των δύο ελληνικών κρατών, της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν θα παίζουν κανένα ρόλο στην διαμόρφωση της πολιτικής των Βρυξελλών.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά με αυτό:

«Η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνο αν δεν είναι όμηρος του κάθε Ορμπαν. Πριν από λίγες ημέρες αναγκάστηκε να κάνει έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής στο θέμα του εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο, προκειμένου να δώσει αυτά που ζητούσε ο Ορμπαν.

Αν θέλουμε η Ε.Ε. να συνεχίσει να είναι αποτελεσματική στον οικονομικό τομέα, στον κοινωνικό τομέα, στον γεωπολιτικό της ρόλο, χρειάζεται ένας “ρεαλιστικός φεντεραλισμός”, όπως τον αποκάλεσε ο Ντράγκι μιλώντας πριν από λίγες εβδομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Που σημαίνει ότι τα θέματα που αποφασίζονται με αυξημένη πλειοψηφία πρέπει να διευρυνθούν».

Δηλαδή εκτός της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ «φλερτάρει» με την ιδέα να επιτρέψει να απεμποληθεί το βασικό αυτό «όπλο» που διαθέτει το ελληνικό κράτος.

Γιατί για την κατάργηση του βέτο θα απαιτηθεί μία ομοφωνία όλων των κρατών, μόνο που η ομόφωνη αυτή θα είναι για τελευταία φορά. Μετά την κατάργηση του βέτο δεν θα απαιτηθεί ξανά ποτέ καμία ομοφωνία. Θα περνάει αυτό που θέλει το Βερολίνο, το Παρίσι, ίσως και η Ρώμη.

Ως γνωστόν όμως, οι μεγάλες δυνάμεις πάντοτε τα βρίσκουν μεταξύ τους και έχουν κοινή γραμμή σε αυτά που θέλουν.

Μάλιστα στην ΕΕ πολλοί θεωρούν ως πρόσχημα για την κατάργηση του βέτο, ότι κάποιες χώρες ή για την ακρίβεια κάποιες κυβερνήσεις, στερούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την δυνατότητα να έχει δική της εξωτερική πολιτική. Μα πως θα έχει εξωτερική πολιτική άμα δεν συμφωνούν όλες οι χώρες για αυτή;
Τότε θα είναι εξωτερική πολιτική μόνο της Γερμανίας και τη Γαλλίας.

Όλοι ξέρουν την αδυναμία της Γερμανίας προς την Τουρκία. Επίσης, όλοι γνωρίζουν ότι για τους Γερμανούς τα ελληνικά νησιά έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Δηλαδή το Βερολίνο στηρίζει τις τουρκικές θέσεις για αυτοαφοπλισμό της Ελλάδας.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top