0
Οι ισορροπίες που χάνονται και που «καίνε» τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα πολύ σημαντικά της διπλωματίας.

Άλλωστε ο δρόμος που πρώτη επέλεξε η Άγκυρα ήταν αυτός της απομάκρυνσης από το Δυτικό άρμα, ιδίως όταν προχώρησε στην απονενοημένη πράξη της προμήθειας των S-400. Από την άλλη πλευρά οι ισορροπίες που έχουν διαταραχτεί και πονάνε την Τουρκία έχουν να κάνουν σε πολλά με την ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας.

Η Τουρκία, κυρίως μετά την κρίση του 2020, αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα ότι σε τακτικό επίπεδο Στρατός Ξηράς, Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό, παρά την δεκαετή δημοσιονομική κρίση, έχουν όσα χρειάζονται -παλαιά ή νεότερα- και μπορούν ν’ αποτρέψουν οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια.
Η γειτονική χώρα γνωρίζει πλέον πολύ καλά ότι εφόσον ξεπεράσει τα εσκαμμένα, η Αθήνα είναι υποχρεωμένη ν’ απαντήσει. Έως σήμερα δεν το έχει πράξει, όχι γιατί η Άγκυρα δεν τέντωσε το σχοινί, αλλά επειδή ο καθένας γνωρίζει τι σημαίνει το ξέσπασμα μιας σοβαρής πολεμικής κρίσης ανάμεσα στις δυο χώρες.

Όμως, επειδή αναφερόμαστε στις ισορροπίες για τις οποίες έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μπορεί ο καθένας ν’ αντιληφθεί γιατί ακόμη ένας αξιωματούχος της γείτονος εκλιπαρεί προς τις ΗΠΑ: κυρίως, στην παρούσα στιγμή, για τα νέα F-16 Viper και την αναβάθμιση στο ίδιο επίπεδο 80 τουρκικών αεροσκαφών του τύπου, την στιγμή μάλιστα που η Αθήνα φαίνεται πως περνά στον αστερισμό της 5ης γενιάς αεροσκαφών.

Και επειδή οι λεπτομέρειες πολλές φορές είναι εκείνες που κάνουν την διαφορά, την ώρα που ο κ. Τσαβούσογλου «κλαψούριζε» στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας του περί ισορροπιών, το «τιτίβισμα» της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα δείχνει ξανά τι είδους σχέση έχουν αναπτύξει Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για ένα «τιτίβισμα» σχεδόν 24 ώρες μετά την ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Και δείχνει πως οι Ειδικές ναυτικές Επιχειρήσεις Ελλάδας και Αμερικής βαδίζουν χέρι χέρι στην ανατολική Μεσόγειο.

Δωρεά ΣΑΠ από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα λοιπόν με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραχωρούν εντελώς δωρεάν 6 φουσκωτά Ταχείας Αντίδρασης, (Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου): 4 στο ΠΝ  και ειδικότερα στη Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών που ανήκει στο Αρχηγείο Στόλου και 2 σκάφη στη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος.

Πρόκειται για σκάφη αξίας 10 εκ. δολαρίων, δηλαδή 1,4 εκ. ευρώ το καθένα και είναι, όπως εμφατικά γράφει η πρεσβεία, μια «επένδυση διαλειτουργικότητας στις θαλάσσιες Ειδικές Δυνάμεις των δυο χωρών».
(Το Tweet της Αμερικανικής πρεσβείας με το οποίο δημοσιοποιείται η δωρεά των έξι νέων Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου. Και μάλιστα δεν πρέπει να ξεχνάμε και την παραχώρηση των προγενέστερων τεσσάρων σκαφών των Navy Seals MARK V)

Τα συγκεκριμένα ανήκουν στην κατηγορία των ΣΑΠ ως σκάφη κρούσης, ταχείας αντίδρασης, με τριμελές πλήρωμα και δυνατότητα μεταφοράς δεκαμελούς SOF ομάδας.

Στην Ελλάδα έφτασαν με full ναυτιλιακά βοηθήματα πολλά από τα οποία χαρακτηρίζονται ως «εργαλεία αιχμής», όπως σημειώνεται από στρατιωτικές πηγές. Μάλιστα, μέσα από τις εικόνες, αν οι γνώστες προσέξουν στον ιστό, παρατηρούμε πως διαθέτουν και ηλεκτροπτικό σύστημα, γεγονός που βοηθά ιδιαίτερα με πολλαπλές χρήσεις, σε επίπεδο επικοινωνιών, παρατήρησης, σκόπευσης κ.ο.κ.
Η ταχύτητα που του προσφέρουν οι δυο εσωλέμβιοι diesel κινητήρες ξεπερνά τους 40 κόμβους και σ’ ότι αφορά τον οπλισμό, οι θέσεις ήδη υπάρχουν όπως και οι εγκαταστάσεις αλλά τα όπλα θα τοποθετηθούν από την ΔΥΚ και την ΜΥΑ.

Προσπάθεια για την καταπολέμηση της πολυτυπίας
Σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν η κίνηση αυτή θεωρείται για το Πολεμικό Ναυτικό ως η πρώτη για την άρση της πολυτυπίας που παρατηρείται στις Ειδικές Δυνάμεις του στόλου. Και μάλιστα αυτό πρόκειται να συμβεί, δεδομένης της ταχείας έλευσης του «Αγήνορα», του σκάφους δηλαδή που κατασκευάζεται από Ελληνικά χέρια για τις Ειδικές Ναυτικές Επιχειρήσεις των SOF του Αρχηγείου Στόλου.

Ο σχεδιασμός του Πολεμικού Ναυτικού προβλέπει πως μετά τις δοκιμές εν πλω του «Αγήνορα» και την επιχειρησιακή του εξέλιξη στην ΔΥΚ θα ξεκινήσει η γραμμή παραγωγής αυτών των σκαφών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου και παράλληλα να σταματήσει το φαινόμενο της πολυτυπίας.
Και τα νέα Αμερικανικά σκάφη αυτής της δωρεάς πρόκειται, όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, ν’ αντικαταστήσουν τέσσερα παλαιότερα που έχουν γράψει με τους «κουρσάρους» του Αρχιπελάγους χιλιάδες ναυτικά μίλια. Κατά συνέπεια όπως σημειώνεται από αυτά τα νέα σκαριά ξεκινά η σημαντική προσπάθεια της άρσης της πολυτυπίας.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top