0
Στο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά το ενδιαφέρον της Αθήνας για τα F-35.

Tα συγκεκριμένα αεροπλάνα διαθέτουν χαρακτηριστικά που δεν έχει στον εναέριο στόλο της η Πολεμική Αεροπορία, ενώ μετά την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα της περιοχής μαζί με το Ισραήλ, που θα διαθέτουν τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκαφών (σ.σ. του Ισραήλ είναι ειδική έκδοση ως συνήθως).

Πολλά είναι αυτά που γράφονται και ακούγονται για το αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να εντάξει τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους στην Πολεμική της Αεροπορία, όμως η απόφαση είναι να αποκτηθούν καθώς και να μπει η Αθήνα σε ένα κομμάτι της παραγωγής των F-35 (σ.σ. όχι στο μέγεθος που συμμετείχε η Τουρκία αλλά σε μικρότερα κομμάτια).

Με το κόστος κοντά στα 80 εκατ. δολάρια η μονάδα, τις απαραίτητες υποδομές που πρέπει να δημιουργηθούν για να τα υποδεχθούν καθώς και το υψηλό operational cost, ερωτήματα δημιουργούνται για το που η Ελλάδα θα βρει τα χρήματα για την αγορά των F-35.

H Aθήνα σκοπεύει να εντάξει την αγορά των F-35 σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα (FMS) το οποίο θα ενεργοποιείται με την πρώτη πληρωμή ενώ η αποπλήρωμή τους θα γίνει σε βάθος χρόνου.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα έστειλε LoR στις ΗΠΑ, για αγορά 10 ελικοπτέρων Chinook, καθώς και τον εκσυγχρονισμό 10 Apache.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δείχνει σε κάποιο βαθμό πως η Ελλάδα επιθυμεί να ξεκινήσει το συγκεκριμένο ευέλικτο χρηματοδοτικό μοντέλο και στον Στρατό, ο οποίος παίρνει σειρά στα εξοπλιστικά προγράμματα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top