0
«Η αυξανόμενη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα σενάρια στο Αιγαίο», προειδοποιούν Τούρκοι αναλυτές.  

«Η ανάπτυξη περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα θα διαταράξει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ», λέει ο Τούρκος ακαδημαϊκός, Αχμέτ Τζεντούρκ, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.  

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο Aλί Μπέικερ, επίκουρος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, υποστήριξε ότι «η ανάπτυξη περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα θα διαταράξει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και θα ενθαρρύνει μόνο την Αθήνα να υιοθετεί ριψοκίνδυνες πολιτικές.  

Όπως ανέφερε ο Μπέικερ, εάν τα πράγματα κλιμακωθούν μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, οι ΗΠΑ δεν σώσουν την Ελλάδα όπως άδικα θα μπορούσαν να πιστέψουν ορισμένοι.  

Μιλώντας επίσης στο πρακτορείο Anadolu, ο Κοζάν Ερκάν, ανώτερος εμπειρογνώμονας άμυνας και ασφάλειας, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ κλίνουν όλο και περισσότερο προς την Ελλάδα.  «Η επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα γύρω από την Αλεξανδρούπολη αποτελεί άμεση απειλή για την Τουρκία», είπε.  

Ο Ερκάν υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ στη χώρα σκοπεύει να αποτρέψει την Τουρκία από την απάντηση σε μια πιθανή επίθεση από την Ελλάδα.  

Μετά τα αεροσκάφη Rafale η Ελλάδα τώρα επιδιώκει να αγοράσει μαχητικά F-35 stealth που είναι καθαρά επιθετικά συστήματα, εξήγησε.  Ένας από τους λόγους πίσω από την επέκταση της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι η «συγκράτηση» της Τουρκίας, είπε, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θέλει μια «λιγότερο ανεξάρτητη» Τουρκία που θα λειτουργεί σύμφωνα με τα αμερικανικά συμφέροντα.  

Να σημειωθεί πάντως πως η Τουρκία ήταν αυτοί που παρήγγειλε 100 F-35 πριν την διώξουν οι ΗΠΑ από το πρόγραμμα κατασκευής και αγοράς των συγκεκριμένων μαχητικών.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top