0
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, μετά τη δημοσίευση του σκεπτικού της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών που έστειλε στη φυλακή τον «αρχηγό» Νίκο Μιχαλολιάκο, πρώην βουλευτές και πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος.

Της ΑΝΝΑΣ ΚΑΝΔΥΛΗ

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την ετυμηγορία των δικαστών, έρχεται στο φως και το σκεπτικό βάσει του οποίου ένα κόμμα χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση στο πλαίσιο της οποίας τελέστηκε σειρά αξιόποινων πράξεων, με κορυφαία τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013 από τον Γιώργο Ρουπακιά. «Bασικό στοιχείο που καθιστά τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση είναι ιεραρχική δομή της, με επικεφαλής τον αρχηγό της, Νίκο Μιχαλολιάκο, τους βουλευτές του κόμματος οι οποίοι είχαν οριστεί και περιφερειάρχες σε συνενωμένες μεγάλες εκλογικές περιφέρειες για τον συντονισμό των δράσεων και τέλος τους υπεύθυνους κάθε τοπικής οργάνωσης που αποκαλούνταν πυρηνάρχες», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δικαστές στο σκεπτικό τους, εξηγώντας πως βάσει αυτής της ιεραρχικής δομής διαπράττονταν τα εγκλήματα των μελών της Χρυσής Αυγής.

«Η εγκληματική τους δράση που σκοπό είχε τη διά της βίας αντιμετώπιση των αλλοδαπών, των ιδεολογικών τους αντιπάλων, των αντιφρονούντων, εκδηλωνόταν μέσω των τοπικών οργανώσεων και πάντα υπό την καθοδήγηση ανώτερου στην ιεραρχία στελέχους της…», προστίθεται στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης.


Ανοίγει ο δρόμος

«Η καθαρογραφή της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή ανοίγει τον δρόμο για την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό. Η πρωτόδικη απόφαση θα “εξαφανιστεί” και η υπόθεση θα δικαστεί εκ νέου στην ουσία της. Ωστόσο, το κείμενο της πρωτόδικης απόφασης αποτελεί ανεκτίμητο κεκτημένο, τόσο για τα θύματα της ναζιστικής βίας όσο και για την έννομη τάξη», σημειώνει στη Realnews ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος των Αιγύπτιων αλιεργατών οι οποίοι δέχθηκαν άγρια επίθεση από χρυσαυγίτες στο Πέραμα τον Ιούνιο του 2012.

Σύμφωνα με τον κ. Καμπαγιάννη, στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης καταγράφεται πλήρως και με λεπτομέρειες ο τρόπος με τον οποίο η ηγεσία της Χρυσής Αυγής είχε ενημέρωση για τα εγκλήματα που διέπρατταν τα μέλη της. «Η απόφαση αποτυπώνει την πεντάχρονη, συντριπτική αποδεικτική διαδικασία στο ακροατήριο που τεκμηρίωσε τον κορμό του παραπεμπτικού βουλεύματος, αλλά και την κοπιώδη εργασία της προέδρου και των δικαστών της σύνθεσης για την εύρεση της ουσιαστικής αλήθειας. Η Χρυσή Αυγή ξεσκεπάστηκε ως ναζιστική εγκληματική οργάνωση που δρούσε κάτω από πολιτικό προκάλυμμα “κόμματος” με τον ηγετικό κύκλο να διευθύνει την τέλεση πλήθους εγκληματικών πράξεων κατά μεταναστών (ανθρωποκτονία Σαχζάτ Λουκμάν, απόπειρα ανθρωποκτονίας Αμπουζίντ Εμπάρακ), ιδεολογικών αντιπάλων (επίθεση σε μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ) και αντιφρονούντων. Η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα ήταν η κορύφωση μιας εγκληματικής κλιμάκωσης της οποίας το πλαίσιο εντολής είχε δώσει ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος. Αυτό ήταν το οριστικό συμπέρασμα μιας άψογης δικονομικά διαδικασίας, που ούτε καν οι κατηγορούμενοι δεν τόλμησαν να αμφισβητήσουν. Και αυτό είναι το χαράκωμα που καλούμαστε ως υποστήριξη της κατηγορίας να υπερασπιστούμε στο Εφετείο», επισημαίνει ο δικηγόρος Θ. Καμπαγιάννης.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top