0
Η πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου εκπροσώπων της Γερμανικής εταιρείας Krauss Maffei Wegmann στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα Αττικής αποτελεί ένα σαφές δείγμα για το τί πρόκειται να ακολουθήσει σχετικά με την ενίσχυση του Στρατού Ξηράς.

Στην «καρδιά» των Ελλήνων «μαυροσκούφηδων» πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά η πρώτη τεχνική συνάντηση των Γερμανών της KMW με εξειδικευμένα Στελέχη του ΓΕΣ κυρίως από το όπλο των τεθωρακισμένων. Με τους Γερμανούς να αναλύουν τι ακριβώς μπορεί να περιλαμβάνει το πακέτο αναβάθμισης το οποίο προσφέρουν για τα Ελληνικά Leopard και να δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα Ελλήνων Επιτελών τόσο για τα άρματα μάχης όσο και για τα Τεθωρακισμένα Οχήματα τα οποία μπορούν να αποκτηθούν από τον Στρατό Ξηράς προκειμένου να αντικαταστήσουν κυρίως τα υπέργηρα M-113.

Η αναβάθμιση αφορά το σύνολο των αρμάτων Leo 2 και προβλέπει ένα πλήρες πακέτο που αφορά το σύνολο του άρματος με έμφαση στα ηλεκτρονικά αλλά και τα παλαιότερα Leo 1, με τοποθέτηση σύγχρονου συστήματος εντοπισμού στόχων και σκόπευσης. Με το project να αγγίζει το 1 δις με δεδομένο ότι όλες οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε Ελληνικό έδαφος και με συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.


Επιπλέον στο «μικροσκόπιο» τέθηκε και το ζήτημα της κατασκευής είτε τροχοφόρων, είτε ερπυστριοφόρων Τεθωρακισμένων Οχημάτων για τα οποία ενδιαφέρεται η Ελλάδα με τη ΚΜW να προτείνει τα Boxer Lynx Puma και Marder.

Eίχε προηγηθεί στις 31 Μαρτίου η συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα Έρνστ Ράιχελ όπου το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης. Με την Ελληνική πλευρά να τονίζει ότι αίτημα της Αθήνας είναι μια πιθανή συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης, πόσο μάλλον και για αγορά καινούργιων ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ να συνδυαστεί με τη μεταφορά Γερμανικού εργοστασίου σε Ελληνικό έδαφος. Άλλωστε η Ελλάδα διαθέτει, όπως τονίστηκε, τον μεγαλύτερο αριθμό Γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη.

Τα πρώτα αποτελέσματα της συνάντησης στον Αυλώνα αποτιμώνται ως θετικά ωστόσο όπως φαίνεται θα χρειαστεί μια σειρά επαφών η οποία πέρα από το τεχνικό θα γίνει και σε ανώτατο επίπεδο προκειμένου να προχωρήσει η μεγάλη συμφωνία.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top