0
Επιπλέον αύξηση 30% για όσους είχαν τρείς τριετίες μέχρι τον Φεβρουάριο 2012. Στο τέλος Απριλίου η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που θα αποφασίσει το ποσοστό αύξησης.

Κώστας Παπαδής

Οι νέοι, αυξημένοι κατώτατοι μισθοί θα εφαρμοστούν από κοινού με την αύξηση των τριετιών για όσους τις δικαιούνται. Δηλαδή για αυτούς που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία τον Φεβρουάριο του 2012. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που είχαν κλειδώσει το δικαίωμα τριετιών έως τον Φεβρουάριο του 2012, θα λάβουν προσαυξήσεις έως και 30%.

Η εφαρμογή των τριετιών σημαίνει πως εφόσον για παράδειγμα δοθεί αύξηση 6% και ο κατώτατος μισθός διαμορφωθεί στα 703 ευρώ, ένας εργαζόμενος με τρείς τριετίες και άνω, θα λαμβάνει 914 ευρώ.

Την ισχύ των τριετιών με τις νέες αυξήσεις, έχει ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης αμέσως μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι τριετίες για όσους τις δικαιούνται. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε χθες ότι η τελικής απόφαση για ο ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού θα ληφθεί – από το υπουργικό συμβούλιο – στο τέλος Απριλίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν την έναρξη της ισχύος του, την 1η Μαΐου.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στο ύψος της αύξησης επισήμανε ότι «θα πρέπει να είναι μια ζυγισμένη απόφαση που να δίνει ένα κοινωνικό μέρισμα στους εργαζομένους οι οποίοι προέρχονται από μια δεκαετία κρίσης αλλά την ίδια στιγμή να σκέφτεται και τις συνέπειες και για τις επιχειρήσεις».

Οι μισθοί την περίοδο 2018 – 2021

Αύξηση του μέσου μισθού κατά 4,3% από 1.072 σε 1.118 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, κατέγραψε το Πληροφορικό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ την τετραετία 2018 – 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία αποτέλεσμα της αύξησης αυτής ήταν η μείωση κατά 9,8% του αριθμού των εργαζομένων που λαμβάνουν έως 700 ευρώ μηνιαίως και αύξηση κατά 14,8% του αριθμού των εργαζομένων που λαμβάνουν πάνω από 1200 ευρώ.

Ταυτοχρόνως το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων αυξήθηκε από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με της φορολογικές ελαφρύνσεις. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία για μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ το όφελος ανεβαίνει στα 3,2% (355 ευρώ ετησίως), ενώ για μηνιαίο μισθό 2.000 ευρώ φτάνει το 3,5% (691 ευρώ ετησίως).

Για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν το κατώτατο μισθό το σωρευτικό όφελος (από τη μείωση των εισφορών, τις φορολογικές ελαφρύνσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1.1/2022) κυμαίνεται από 3,97% έως 5,5%, αναλόγως με τις τριετίες που έχουν συμπληρώσει.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top