0
«Τρομάζω στην ιδέα να επεκταθούν οι Ρώσοι στη Μολδαβία μετά την Οδησσό», είπε σήμερα ο υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος, κληθείς να σχολιάσει τις ενδεχόμενες κινήσεις του Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Οδησσό, η οποία έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, ο κ. Φενέκος είπε ότι «H επιχείρηση της απόβασης δεν είναι απλή, πόσο μάλλον αν υπάρχουν υπόνοιες ότι οι περιοχές είναι ναρκοθετημένες. Με τρομάζει περισσότερο στην Οδησσό μήπως στη συνέχεια η Ρωσία πάει και προς τη Μολδαβία. Αυτός είναι ένας φόβος που αισθάνονται και οι Μολδαβοί και ενδεχομένως να μπλέξει περισσότερο τη διεθνή συμμετοχή στην κρίση αυτή».

«Η Μολδαβία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά αν ο Πούτιν διευρύνει και σε άλλες χώρες, κάποια αντίδραση θα πρέπει να υπάρξει. Υπάρχουν όλες οι συνθήκες αν καταλάβει την Οδησσό να κάνει ένα βήμα παραπέρα. Οι χώρες της Βαλτικής ανησυχούν, μήπως πάει προς την πλευρά τους. Το μόνο φρένο που μπορεί να μπει αυτή τη στιγμή είναι οι ειρηνευτικές διαδικασίες», πρόσθεσε, μιλώντας στo MEGA.

Για το Κίεβο

Μιλώντας για την κατάσταση στην πρωτεύουσα της χώρας, και το τι αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες εκεί, ο κ. Φενέκος είπε ότι «Έχουμε το μέτωπο του Κιέβου, και το κλείσιμο της λαβίδας στο τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας, που προχωράει και αυτό. Όλη η ρωσική προσπάθεια θα στραφεί στο Κίεβο. Ο ρωσικός στρατός σύμφωνα με όλους τους στρατιωτικούς αναλυτές θα προσπαθήσει να μπει τις επόμενες ημέρες στο Κίεβο και αυτό θα είναι πολύ αιματηρό και επώδυνο».

«Η Ρωσία φαίνεται ότι προσπαθεί να εξορθολογήσει τους στόχους της, ώστε να γίνουν αποδεκτοί. Δεν περιμένω πολλά από τη σύσκεψη στην Τουρκία. Όμως όλα μαζί τείνουν προς ένα γενικό σχέδιο ειρήνευσης από τη διεθνή κοινότητα. Το ΝΑΤΟ ώστε να μην εκτεθεί βάζει μπροστά τους προπομπούς, και η Τουρκία το εκμεταλλεύεται αυτό», είπε ακόμα ο κ. Φενέκος.

Έτοιμοι οι Ουκρανοί για τη μεγάλη μάχη στο Κίεβο

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA στην ουκρανική πρωτεύουσα, Μαρίνος Αλειφέρης, οι σειρήνες ηχούσαν στο Κίεβο από νωρίς το πρωί, το ίδιο έγινε και εχτές το βράδυ.

Μετά την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ισχύει κάθε βράδυ, οι πολίτες έχουν αρχίσει να κινούνται στην πρωτεύουσα.

Διαβάστε επίσης: Με σειρήνες ξύπνησαν στο Κίεβο: Νέα κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση αμάχων – Οι τρεις παράγοντες που αφήνουν «παράθυρο» για ειρήνη
Όλοι δηλώνουν έτοιμοι για την ενδεχόμενη μεγάλη μάχη στο Κίεβο, έχουν οχυρώσει κάθε στενό, ενώ σχεδόν όλοι όσοι έχουν παραμείνει στην πόλη είναι οπλισμένοι τουλάχιστον με ένα Καλάσνικοφ.

Ταυτόχρονα συνεχώς κατατάσσονται όλο και περισσότερα άτομα στον ουκρανικό στρατό.

«Πριν μπουν τα τανκς στο Κίεβο θα υπάρξει μαζική αεροπορική επιδρομή»

«Είμαι σίγουρος ότι πριν δούμε να μπαίνουν τα τανκς στο Κίεβο, θα υπάρξει μαζική αεροπορική επιδρομή για στόχους ήδη καταγεγραμμένους. Αν αρχίσει αεροπορική προσβολή με χτυπήματα που προκαλούν τεράστιες απώλειες, πιστεύω ότι οι πρώτες μέρες των αεροπορικών προσβολών θα είναι εξαιρετικά αιματηρές για το Κίεβο, για αυτό επιμένω στην προσπάθεια για την ειρήνη που πρέπει να είναι ο κύριος δημόσιος διάλογος. Πρέπει να πιέσουμε για να γίνει ειρηνευτική προσπάθεια», προειδοποίησε ο κ. Φενέκος για όσα αναμένονται στο Κίεβο.

«Ένας έμπειρος μαχητής με ένα όπλο μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του. Ένας άνθρωπος που δεν ξέρει από όπλα, κινδυνεύει περισσότερο, γιατί θα θεωρείται και ένοπλος από την αντίπαλη πλευρά. Αυτή είναι η σκληρή λογική του κυνικού πολέμου που διεξάγεται», σημείωσε σχετικά με τους πολίτες που έχουν πάρει όπλα.

Την ίδια ώρα, στο Κίεβο εχτές είχε πυκνή χιονόπτωση. Οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, και κάτω από αυτές τις δύσκολες καιρικές συνθήκες παιδιά και ηλικιωμένοι κοιμούνται σε καταφύγια και σκηνές, ενώ όσοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους στα σύνορα με Ρουμανία και την Πολωνία.

«Στο ξενοδοχείο που βρισκόμαστε με όλους τους Έλληνες δημοσιογράφους έχουμε κουβεντιάσει τι θα κάνουμε σε περίπτωση βομβαρδισμού. Δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη οδηγία. Το ξενοδοχείο έχει καταφύγιο», σημείωσε κλείνοντας ο Μαρίνος Αλειφέρης.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top