0
Κρίσεις Πολεμικού Ναυτικού: το «μέλλον» είναι… 24 ώρες; Στις 9 Μαρτίου, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) κατά την 7η Συνεδρίαση του, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, έκρινε ανώτατους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού για την πλήρωση κενών θέσεων υποναυάρχων ως «Διατηρητέους στον αυτό βαθμό». 

Στις 10 Μαρτίου, δηλαδή 24 ώρες μετά την κρίση του ΣΑΓΕ, σύμφωνα με αντίστοιχη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο Κρίσεων του Πολεμικού Ναυτικού (ΑΝΣΚ), έκρινε τους ίδιους αξιωματικούς ως «Διατηρητέους».

Ας το δούμε πιο αναλυτικά. Επειδή εμπίπτουν στον νόμο 2439 του 1996, ας δούμε τι αναφέρει το άρθρο 12, παράγραφος 7β του εν λόγω νόμου για τη διατυπωθείσα κρίση «Διατηρητέος στον αυτό βαθμό»: «Συνταγματάρχες και Ταξίαρχοι και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων, που κατά την κρίση των αρμόδιων Συμβουλίων, δεν συγκεντρώνουν μεν σε εξαίρετο βαθμό όλα τα ιδιάζοντα προσόντα για την κάλυψη ανώτερης θέσης, οι οποίοι όμως, με βάση τη συνεκτίμηση των προσόντων τους σε όλη τη σταδιοδρομία τους, μπορούν να τα αποκτήσουν στο μέλλον και θεωρούνται κατάλληλοι για την ενάσκηση των καθηκόντων του βαθμού τους».

Σύμφωνα με άρθρο 12, παράγραφος 5 του νόμου 2439 του 1996 ως «Διατηρητέοι κρίνονται οι αξιωματικοί, οι οποίοι κατά την κρίση των αρμόδιων Συμβουλίων, με βάση τη συνεκτίμηση των προσόντων τους σε όλη τη σταδιοδρομία τους, όπως προκύπτει από τον ατομικό τους φάκελο, θεωρούνται κατάλληλοι για την αποτελεσματική ενάσκηση των καθηκόντων του βαθμού τους».

Δηλαδή, παρατηρείται το παράδοξο, οι ίδιοι αξιωματικοί εντός 24 ωρών να κρίνονται δύο φορές από δύο διαφορετικά όργανα και μάλιστα με διαφορετική κρίση. Εκτός, αν το «μέλλον» που αναφέρεται στο άρθρο 12, παράγραφος 7β μπορεί να είναι και το διάστημα των 24 ωρών!

Επιπρόσθετα, παρατηρείται το φαινόμενο, τη μία ημέρα το ΣΑΓΕ να αποφαίνεται συγκεκριμένη κρίση και 24 ώρες μετά το ΑΝΣΚ, ένα υποδεέστερο όργανο, αφού οι κρινόμενοι σε δεύτερο βαθμό μπορούν να προσφύγουν στο ΣΑΓΕ, που αποτελείται από τους τέσσερις αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, να αποφαίνεται με διαφορετική κρίση.

Είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε; Εξ ορισμού θα είχε ενδιαφέρον η απάντηση των αρμοδίων ή οποιουδήποτε φίλου του DP που έχει τεκμηριωμένη άποψη. Διότι τα περίεργα με τις ετήσιες τακτικές κρίσεις είναι αρκετά και τα ερωτήματα που εγείρονται ουσιαστικά και αφορούν την ουσία της διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση κι επειδή οι κρίσεις αφορούν τη σταδιοδρομία, και τελικά τη ζωή των κρινόμενων, μήπως οι έχοντες την ευθύνη για τη διεξαγωγή τους, οι κρίνοντες, θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν τη διαδικασία με ευλαβική προσοχή; Διότι σαν κάτι να έχει χαλαρώσει τα τελευταία χρόνια επικίνδυνα. Και αυτό δεν αφορά μια κυβέρνηση, αλλά το πολιτικό σύστημα συνολικά.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top