0
Την Τρίτη (15/3) ο υπουργός άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατασκευής άρματος μάχης νέας γενιάς, εξελιγμένο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ως απάντηση ουσιαστικά στο τουρκικό πρόγραμμα άρματος μάχης Altay.
“Η PESCO είναι σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της κοινής μας αμυντικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει πετύχει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο PESCO, έξι δικά της προγράμματα που αφορούν στη θαλάσσια επιτήρηση και κυβερνοάμυνα, εκπαίδευση στον τομέα πληροφοριών και πτητικής κατάρτισης, καθώς και στην ανάπτυξη τη μελλοντική του ευρωπαϊκού άρματος μάχης.

Ταυτόχρονα συμμετέχει ως μέλος σε άλλα δώδεκα προγράμματα άλλων Κρατών-Μελών και σε άλλα δεκαπέντε με καθεστώς παρατηρητή. Άρα είναι ενεργή και πραγματικά πρωτεύουσα θα έλεγα ως προς τη συμβολή της η συμμετοχή της χώρας στα προγράμματα PESCO.

Είναι γεγονός ότι η Ε.Ε. κρατά το κλειδί του προϋπολογισμού των χωρών όσον αφορά στις δαπάνες της Άμυνας. Είναι γεγονός ότι πλέον αναγνωρίζεται ότι έχουμε αναγκαστεί να ξοδεύουμε για την Άμυνά μας προκειμένου να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό θεωρώ ότι αναγνωρίζεται πλέον και λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αντιλαμβάνεται όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα τα Κράτη-Μέλη, ότι πρέπει να δαπανήσουν περισσότερα για τη συλλογική Άμυνα της Ευρώπης. Και πλέον αυτή η θέση ότι δαπανούμε, έχουμε αναγκαστεί να δαπανούμε πολλά, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να δαπανούμε και ίσως για κάποια Κράτη-Μέλη να δαπανήσουν περισσότερα, αποτελεί πλέον την κύρια θέση των περισσοτέρων Κρατών-Μελών.

Το γεγονός όμως ότι σήμερα υπάρχει στο τραπέζι αυτή η συζήτηση, νομίζω καταδεικνύει το ό,τι η Ευρώπη αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να βρει τρόπους να δαπανά περισσότερα για την Άμυνά της.

Και για να αφήσω και κάποια για τη Δευτερολογία -κι ευχαριστώ για την ανοχή κύριε Πρόεδρε, όπως καταλαβαίνετε όμως το θέμα είναι τεράστιο που θέτει ο συνάδελφος- χαρακτηριστικό σημείο αυτής της αλλαγής στάσης είναι ότι αρκετά Κράτη-Μέλη με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία, η οποία μέχρι τώρα εξέφραζε συγκεκριμένες αντιρρήσεις όσον αφορά στις δαπάνες για την Άμυνα, έχουν κάνει μια πολύ εντυπωσιακή στροφή και δηλώνουν πλέον την πρόθεσή τους να αυξήσουν κατά πολύ ή εν πάση περιπτώσει να αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν πλέον επιτακτικά την ανάγκη για ουσιαστική ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων, τις επιλογές αλλά και τη δράση. Ως Ευρωπαίοι, ως ευρωπαϊκά κράτη, πρέπει να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά μας.

Πρέπει να συνυπάρξουμε σε αυτό με το ΝΑΤΟ, διότι η στρατηγικά αυτόνομη Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να λειτουργεί όχι ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ και τις ανάγκες που το ΝΑΤΟ ως αμυντική συμμαχία με πλειονότητα των Ευρωπαϊκών κρατών ως συμμετέχοντα Κράτη-Μέλη καλύπτει”, ανέφερε χθες ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το άρμα μάχης που ετοιμάζει η μόνιμη επιτροπή άμυνας της ΕΕ, θα είναι τεχνολογικά αρτιότερο και σύγχρονο όχι μόνο από το τουρκικό άρμα μάχης Altay, αλλά από κάθε χερσαία πλατφόρμα μάχης που κυκλοφορεί αυτήν την στιγμή, εκτός από το ρωσικό ARMATA, του οποίου τις δυνατότητες δεν γνωρίζουμε ακόμη.

Μιλάμε για άρμα μάχης της ΕΕ, με ελληνική συμμετοχή και αυτό έχει τεράστια σημασία για την ασθμαίνουσα ελληνική αμυντική βιομηχανία, αλλά και για την τεχνογνωσία που θα αποκτήσουμε, σε συνδυασμό με το εργοστάσιο Leopard στην Ελλάδα.

Θα πρόκειται για ένα άρμα μάχης με σύστημα αυτοπροστασίας, πυροβόλο 125 χιλιοστών, με αρθρωτή θωράκιση, σύστημα ΑΒΧΠ πολέμου, με σύστημα ελέγχου πυρός που θα του προσδίδει άλλες δυνατότητες, σε συνδυασμό με τον κινητήρα και την ταχύτητα που θα αναπτύσσει, ενώ είναι εφικτό να εφοδιαστεί και νέα οπλικά συστήματα.              

Η αναβάθμιση των βαρέων χερσαίων πλατφορμών είναι μια σημαντική διάσταση αυτής της προσπάθειας της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς άρματος μάχης ( Battle Tank (MBT), με σμια προσπάθεια που μπορεί επίσης να προσφέρει αυξημένη δυναμική για την προώθηση της αμυντικής ολοκλήρωσης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η όλη ιδέα ξεκίνησε από  μια διμερής προσπάθεια της Γαλλίας και της Γερμανίας για τη συμπαραγωγή ενός νέου άρματος μάχης.

Σκοπός ήταν η διμερής συνεργασία για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα, το μειωμένο κόστος και η σημαντική ώθηση για αυξημένη ενοποίηση σε επίπεδο ΕΕ σε αμυντικά θέματα.

Λαμβάνοντας υπόψη τον στόχο του ΝΑΤΟ να παρέχει αποτροπή και άμυνα έναντι κάθε είδους επίθεσης, τα κράτη μέλη της ΕΕ  αποφάσισαν να διαθέσουν τον κατάλληλο συνδυασμό δυνάμεων και δυνατοτήτων.

Αυτά κυμαίνονται από την ικανότητα αντιμετώπισης επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και ηλεκτρονικών επιθέσεων έως πιο συμβατικές πλατφόρμες όπως τα άρματα μάχης που είναι απαραίτητα για την παροχή ισχύος πυρός, κινητικότητας και προστασίας στα στρατεύματα που εμπλέκονται σε πολεμική σύγκρουση.

Η έλλειψη ενός ευρωπαϊκού άρματος μάχης αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, υπονομεύοντας τόσο την αξιοπιστία όσο και την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής άμυνας.

Παρόλο που το γαλλικό Leclerc και το γερμανικό Leopard 2A7 είναι άρματα μάχης που απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, το Παρίσι και το Βερολίνο συμφώνησαν να αναπτύξουν από κοινού μια νέα γενιά MBT.

Για το σκοπό αυτό, η Γαλλία και η Γερμανία δημιούργησαν την κοινή επιχείρηση KNDS μεταξύ Krauss-Maffei Wegman και Nexter System συνδυάζοντας την αντίστοιχη τεχνογνωσία τους για να δημιουργήσουν ένα άρμα μάχης ικανό να ικανοποιήσει τις επιχειρησιακές ανάγκες ολόκληρης της ΕΕ.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατασκευής άρματος μάχης θα επιτρέψει περαιτέρω συνεργασία τόσο με την ΕΕ όσο και με το ΝΑΤΟ σχετικά με τις ανάγκες των χωρών της ένωσης, μεταξύ τους και η Ελλάδα.

Αυτή η φιλόδοξη και αναγκαία συνεργασία εισέρχεται σε μια εποχή αναδυόμενων υβριδικών απειλών και γεωπολιτικών κινδύνων που προκύπτουν από τον πόλεμο της Ουκρανίας πλέον.

Ωστόσο, αυτή η συνεργασία θα πρέπει να προωθηθεί με πλήρη δικαιοσύνη και με την επιφύλαξη των χωρών και της ειδικής διάθεσης της αμυντικής τους βιομηχανίας.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top