0
Με την προμήθεια 24 F-35A από την ΠΑ να είναι μια μάλλον δρομολογημένη υπόθεση (πάντα υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες) το θέμα της απόκτησης του γεμάτου προβλήματα και υπερκοστολογήσεις αμερικανικού μαχητικού δεν τελειώνει με την απόκτηση των αεροσκαφών.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι τα όπλα που θα φέρει, τα όπλα που θα παραγγείλει η ΠΑ και τα όπλα που θα αποδεσμεύσουν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα.

Βασικό μειονέκτημα του οπλοστασίου του F-35 είναι ότι δεν διαθέτει αυτό το διάστημα, όπως ο συνδυασμός Rafale/SCALP-EG  ένα όπλο πολύ μεγάλης ακτίνας δράσης.

Έτσι προς το παρόν το μόνο όπλο με ανάλογη εμβέλεια είναι το AGM-158 JASSM, για το οποίο χρειάζεται διερεύνηση εάν θα δώσουν την άδεια οι ΗΠΑ για την Ελλάδα.

Εκτός των ΗΠΑ άδεια εξαγωγής για JASSM για τα F-35 που διαθέτουν ή πρόκειται να παραλάβουν έχει δοθεί για την Αυστραλία, την Φινλανδία και την Πολωνία.

Το όπλο διαθέτεται σε τρεις εκδόσεις:

JASSM: Με εμβέλεια 370 χλμ.

JASSM-ER: Με εμβέλεια μεγαλύτερη των 950 χλμ.

JASSM-XR: Με εμβέλεια 1.900 χλμ.

Το πιθανότερο εάν τεθεί θέμα όπλου μακρού πλήγματος για τα F-35 της ΠΑ είναι να προφερθεί το βασικό JASSM. Από εκεί και πέρα υπάρχει ακόμη μια σειρά όπλων στην ίδια κατηγορία όπως το JSM το οποίο έχει εμβέλεια έως 560 χλμ. εάν αφεθεί από μεγάλο ύψος. Η ολοκλήρωση όμως του τελευταίου στο F-35 βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά σίγουρα δεν θα καθυστερήσει πολύ ακόμη.
Πρόκειται για την έκδοση ειδικά για το F-35 του βλήματος NSM Kongsberg την οποία αναπτύσσει από κοινού με  την Lockheed Martin.Εάν όλα πάνε καλά τότε το F-35 θα μπορεί να μεταφέρει δύο τέτοια όπλα εσωτερικά και τέσσερα σε εξωτερικούς φορείς, όταν βέβαια το αεροσκάφος θα μπορεί να επιχειρεί με εξωτερικό φορτίο, δηλαδή όταν (εάν) θα έχει εξουδετερωθεί η εχθρική αεράμυνα.



Σε ότι αφορά τα όπλα αέρος-αέρος η πιστοποίηση του Meteor από το block 4 του F-35 είναι ακόμη σε εξέλιξη. Θεωρείται μάλλον δύσκολο για την ΠΑ να προχωρήσει σε παραγγελία Meteor για τα F-35 το πρώτο διάστημα, οπότε μάλλον θα αρκεστεί σε κάποια έκδοση του AIM-120, μπορεί C-5 μπορεί (πιο δύσκολα) D. Για κλειστές αερομαχίες (WVR) το στάνταρτ όπλο είναι το AIM-9X.

Το βρετανικό SPEAR 3 είναι ένα ακόμη όπλο κατά στόχων εδάφους με εμβέλεια 130 χλμ. το οποίο θα είναι διαθέσιμο από το 2025 και μετά.

Βέβαια υπάρχουν και τα όπλα που μπορεί να κάνουν την διαφορά: Αυτά είναι το προηγμένο αντι-ραντάρ βλήμα AGM-88G AARGM-ER (στο block παραγωγής 4) ή το πάλι υπό ανάπτυξη AIM-260 JATM (ο διάδοχος του ΑΙΜ-120).

Σε ότι αφορά όπλα που διαθέτει ήδη η ΠΑ και είναι πιστοποιημένα στο F-35 αυτά είναι τα JDAM, AGM-154 JSOW και βόμβες Paveway.

Το συγκεκριμένο αναμένεται να επιτύχει αρχική επιχειρησιακή ικανότητα το 2022 και να ξεπεράσει σε παραγωγή το ΑΙΜ-120 το 2026. Θεωρητικά θα μπορεί να επιτύχει μέγιστη εμβέλεια 200 χλμ. και ταχύτητα 5 mach.

Ταυτόχρονα άλλα όπλα που σχεδιάζονται για ολοκλήρωση είναι το AGM-158C LRASM (κατά στόχων επιφανείας αντικαταστατής του Harpoon) ή το FC/ASW της MBDA και αυτό κατά στόχων επιφανείας αλλά και στις δύο περιπτώσεις είναι πολύ πρόωρο για να πούμε το οτιδήποτε.

Επειδή το κόστος αγοράς και χρήσης των αεροσκαφών θα είναι ήδη υψηλό δεν τρέφουμε ιδιαίτερες ελπίδες ότι το οπλοστάσιο του F-35 θα είναι ιδιαίτερα προηγμένο.

Έτσι τα αεροσκάφη την πρώτη περίοδο της αξιοποίησής τους από την ΠΑ μάλλον θα αρκεστούν σε ένα συνδυασμό AIM-120/AIM-9X και βόμβες JDAM και JSOW.


Σε δεύτερη φάση θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για AGM-88G AARGM-ER ή JASSM, με πιθανότερο το JSM αλλά «διαστημικές» λύσεις όπως τα AIM-260, JASSM-XR ή AGM-158C LRASM μάλλον θα πρέπει να τις ξεχάσουμε, τουλάχιστον προς το παρόν.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top