0
Πανηγυρίζουν  τα τουρκικά ΜΜΕ μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του Χρήστου Ροζάκη, πρώην προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου του ΥΠΕΞ, περί επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 10 και όχι στα 12 μίλια.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.9 Alpha, ο κ. Ροζάκης ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών της με την Τουρκία, για αναθέρμανση του διαλόγου με την Τουρκία, καταθέτοντας εποικοδομητικές προτάσεις, όπως η αποδοχή επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια και όχι στα 12, όπως δίνει το δικαίωμα το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως ανέφερε, οι διερευνητικές επαφές έχουν ως βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. «Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις που περιλαμβάνουν μέχρι και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια, όμως η τουρκική πλευρά επιμένει σταθερά και προκλητικά να μην ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμα μας για επέκταση των χωρικών ακόμη και στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Σημαία των Τούρκων οι δηλώσεις Ροζάκη

Τα ΜΜΕ της γείτονος, παρότι ο κ. Ροζάκης εκφράζει προσωπικές θέσεις και απόψεις που δεν έχουν ουδεμία σχέση με την πολιτική που ασκεί το υπουργείο Εξωτερικών, μετέδωσαν τις δηλώσεις του -σε μια προσπάθεια να τις εκμεταλλευτούν- ως έκτακτη είδηση, κάνοντας λόγο μάλιστα για «βήμα πίσω» της Ελλάδας.

Σημειώνεται πως η θητεία του του κ. Ροζάκη στο Επιστημονικό Συμβούλιου του υπουργείου Εξωτερικών είχε λήξει στις 7 Ιουνίου του 2020 και έκτοτε δεν ανανεώθηκε.

Η είδηση των δηλώσεων Ροζάκη στο φιλοκυβερνητικό κανάλι A-Haber έχει τίτλο ότι «η Ελλάδα παραιτήθηκε από την απαίτησή της για 12 μίλια σε χωρικά ύδατα» και στο ρεπορτάζ αναφέρει:

«Υποστηρίχθηκε ότι η Ελλάδα υπαναχώρησε από το αίτημά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια. Ο ισχυρισμός προήλθε από τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Χρήστο Ροζάκη. Ο Ροζάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα είχε αποδεχθεί τη φόρμουλα των 10 μιλίων, «παραιτούμενη» από το αίτημα των 12 μιλίων στα χωρικά ύδατα».

Ένα ανάλογο το δημοσίευμα έκανε και το τουρκικό Star με τίτλο: «Η Ελλάδα παραιτήθηκε από το αίτημά της για επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια».

Όπως αναφέρεται «υποστηρίχθηκε ότι η Ελλάδα υπαναχώρησε από το αίτημά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια και αποδέχτηκε τη φόρμουλα των 10 μιλίων. Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή σχετικά με αυτό τον ισχυρισμό, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης είπε: “Η Ελλάδα έκανε ό,τι μπορούσε για να αναβιώσει ο διάλογος με την Τουρκία”».

Η τοποθέτηση διπλωματικών πηγών

Πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές με αφορμή δημοσιεύματα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top