0
Μια χαρμόσυνη είδηση επιβεβαίωσε από την Boυλή κατά την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ν. Παναγιωτόπουλος... "Τις επόμενες ημέρες τα πρώτα έξι Rafale θα φωλιάσουν στη βάση της Τανάγρας" τόνισε...

Επίσης το υπουργείο σε λίγο καιρό θα ενημερώσει τη Βουλή για τις τέσσερις νέες κορβέτες. Εντός του επόμενου έτους παραδίδεται και η τελευταία πυραυλάκατος νούμερο 7.

Eντός των επόμενων μηνών θα υπάρξουν επενδυτικές εξελίξεις στον τομέα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας

Στις 19 Ιανουαρίου θα φτάσουν τα πρώτα 6 – από τα συνολικά 18 - μαχητικά αεροσκάφη Rafale στο αεροδρόμιο της Τανάγρας σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα ενημερώσει τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξοπλισμών για την νέα σύμβασης απόκτησης ακόμα 6 αντίστοιχων αεροσκαφών που θα διαμορφώσουν την πλήρη μοίρα.

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε πως εντός των επόμενων μηνών θα υπάρξουν επενδυτικές εξελίξεις στον τομέα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επαναφέρει τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στα επίπεδα του 2009 όχι στην λογική «κούρσας εξοπλισμών με την Τουρκία» αλλά λόγω των κατεπειγουσών αναγκών.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι εκτός από την απόκτηση των Rafale η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης σε συνεργασία με τα επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας.

«Ένα ακόμα εξοπλιστικό πρόγραμμα που βαίνει προς συμβασιοποίηση αφορά την πρόσκτηση των 3 φρεγατών Μπελαρά» είπε χαρακτηριστικά για να σημειώσει ότι οι δύο [πρώτες φρεγάτες θα παραδοθούν το 2025 και η επόμενη το 2026. Πρόσθεσε πως «είμαστε σε διαπραγματεύσεις για απόκτηση 4 και τον εκσυγχρονισμό 4 ΜΕΚΟ που θα συμπληρώσουν το πρόγραμμα ύψους 5 δις ευρώ για το Πολεμικό Ναυτικό».

Υβριδικές απειλές 

"Οι υπαρκτές και εκδηλωθείσες υβριδικές απειλές, οι προκλήσεις και τα προβλήματα ασφαλείας δεν επιτρέπουν κανενός είδους εφησυχασμό. Αντιθέτως, απαιτούν αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις τρέχουν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δηλώνουν την παρουσία τους, ορθώνουν το ανάστημά τους και συμβάλλουν αποτελεσματικά στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας", είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, που τόνισε ότι τα γεγονότα που ζήσαμε το 2020, η συνεχώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, και η συνεχιζόμενη αναθεωρητική συμπεριφορά της γείτονος, καταδεικνύουν και επιβεβαιώνουν τον βαθμό και την έκταση της απειλής κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, αλλά και τον βαθμό ετοιμότητας και αποφασιστικότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που απέδειξαν ότι αποτελούν τον εγγυητή της εδαφικής ανεξαρτησίας και προστάτη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Στο κλίμα αυτό, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση κινείται για την ενίσχυση των ΕΔ και των διεθνών συμμαχιών.

"Προχωρήσαμε σε αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, από τα 3,35 δισ. ευρώ συνολικά για την Άμυνα το 2020, στα 5,44 δισ. για το 2021 και πλέον, με τον προϋπολογισμό του 2022, στα 6,39 δισ. ευρώ, με την επιφύλαξη περαιτέρω ενίσχυσης, κατά τη διάρκεια του 2022, όπως είχε γίνει και πέρυσι, από το ειδικό αποθεματικό, σε συνεργασία πάντοτε με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους", είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας που τόνισε ότι πρόκειται για μια ετήσια αύξηση που αγγίζει το 17,5%, που επαναφέρει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, για πρώτη φορά, στο ύψος των προ κρίσης προϋπολογισμών του υπουργείου.

Για F-16 και Καλαμάτα 

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των F-16 block 50, σημειώνοντας ότι για λόγους διαφάνειας θα οδηγηθεί προς έγκριση στη Βουλή, με νέα σύμβαση. Την ερχόμενη Τρίτη δε, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα κληθεί να εγκρίνει το κατακυρωτικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τη σύμβαση των μεταγωγικών τύπου C27, ώστε να αρχίσουν να έρχονται ανταλλακτικά το νέο έτος.

Αναφερόμενος στο Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είπε ότι είναι μια στρατηγική παρέμβαση για το μέλλον του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, "γιατί καινούργια Rafale, χωρίς άριστα εκπαιδευμένους χειριστές, δεν γίνεται". Το Φεβρουάριο στην Καλαμάτα θα εγκαινιαστούν τα δύο πρώτα κτίρια υποδομών, στο ένα θα μπει ένας σύγχρονος εξομοιωτής και ένα δεύτερο που θα χρησιμοποιηθεί ως υπόστεγο και αποθήκη υλικών.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top