0
Νέα «ψυχρολουσία» όσον αφορά την αμυντική ενίσχυση της γειτονικής χώρας, καθώς η προσπάθεια επαναπροσέγγισης με τις ΗΠΑ για την αγορά των F-35 έπεσε οριστικά στο κενό.

Μάλιστα αυτή τη εξέλιξη δεν είναι η μοναδική αρνητική για τις Ένοπλες Δυνάμεις των Τούρκων, καθώς οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να αποδεχθούν ούτε την παρουσία των ρωσικών S-400 επί τουρκικού εδάφους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μετέφερε ο ανταποκριτής του «Open Beyond», Μιχάλης Ιγνατίου η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δώσει τελικές για σκληρές απαντήσεις στον Ερντογάν για τα δύο αυτές θέματα.

Συγκεκριμένα για τα F-35 η Τουρκία έχει εξοστρακιστεί από το πρόγραμμα παραγωγής και δεν λάβει τα μαχητικά αεροσκάφη για όσο διάστημα έχει στην κατοχή της ρωσικό σύστημα.

Αν στείλει τους S-400 πίσω στη Μόσχα, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις για την πώληση των F-35. Ακόμη κι έτσι όμως αυτό δεν είναι εύκολο πια, καθώς όσες χώρες εκδιώκονται είναι σχεδόν αδύνατο να επανέλθουν.

Για τους S-400 η θέση των Αμερικανών είναι γνωστή και δεν αλλάζει. Πρώτον έχουν επιβληθεί σοβαρές κυρώσεις στην Τουρκία που έχουν επηρεάσει την πολεμική της βιομηχανία. Και δεύτερον οι πύραυλοι πρέπει να αποχωρήσουν από την χώρα και να επιστραφούν στη Ρωσία από όπου τους αγόρασαν.

Αυτή η τελευταία λεπτομέρεια έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι ΗΠΑ δεν δέχονται οι S-400 να μεταφερθούν σε φιλική προς τους Τούρκους χώρα, όπως πχ το Αζερμπαϊτζάν ή το Κατάρ.

Έτσι οι διαφορές Τούρκων και Αμερικανών παραμένουν πολλές με την Τουρκία να προτείνει την αποθήκευση των S-400 και τη μη χρήση τους. Και στα δύο αιτήματα όμως η Κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απαντήσει αρνητικά, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Αυτό την ώρα που ο Γερμανικός Τύπος θεωρεί κερδισμένη την Ελλάδα και «τελειωμένο» τον Ερντογάν, από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών και τους χειρισμούς των δύο χωρών στο γεωπολιτικό παιχνίδι.

Δείτε παρακάτω το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου για την Τουρκία στο Open:

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top