0
Νέα μέτρα είναι πλέον στο τραπέζι της κυβέρνησης μετά τους φόβους για πιθανή ραγδαία διασπορά της Μετάλλαξης Όμικρον.

Κάτι που άλλωστε αναμένουν όλες οι χώρες της Ευρώπης το επόμενο διάστημα, αφού η Μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να επικρατήσει της Δέλτα στις αρχές του 2022 με βάση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Σε συναγερμό είναι και η ελληνική κυβέρνηση η οποία πλέον έχει αρχίσει να σχεδιάζει τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν ώστε να συγκρατηθεί το νέο κύμα που θα περιλαμβάνει τη νέα μετάλλαξη, αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr.

Ήδη εξάλλου τα κρούσματα της Μετάλλαξης Όμικρον πλησιάζουν τα 20 σε όλη τη χώρα, ενώ δεκάδες άλλα εξετάζονται από τα ειδικά εργαστήρια. Και το ζήτημα είναι ότι πολλά εξ αυτών αφορούν και σε πολίτες που δεν σχετίζονται με ταξίδια, υπογραμμίζουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν στο ethnos.gr ότι τα όποια συμπληρωματικά και όχι δραστικά μέτρα, θα ληφθούν μετά τις γιορτές αλλά το ζήτημα είναι ότι θα αφορούν σε ένα ποσοστό μόνο και τους εμβολιασμένους. Και αυτό διότι θα υπάρχουν περιορισμοί που θα τους επηρεάσουν στην καθημερινότητα.  Άλλωστε έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν αλλά και μολύνονται.

Πάντως αξιοσημείωτο είναι ότι ήδη η ελληνική κυβέρνηση έλαβε το πρώτο σημαντικό μέτρο που αφορά και στους εμβολιασμένους και σχετίζεται με την υποχρέωση να κάνουν PCR test 48 ωρών όταν μπαίνουν στην χώρα. Γεγονός που σημαίνει πως όποιοι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας ταξιδέψουν για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά εκτός χώρας, επιστρέφοντας θα πρέπει να κάνουν μοριακό εργαστηριακό έλεγχο όπως και οι ανεμβολίαστοι.

Νέα μέτρα για όλους: Ποια βρίσκονται στο τραπέζι

Στις σκέψεις της κυβέρνησης μετά και τον συναγερμό για τη Μετάλλαξη Όμικρον είναι να εφαρμοσθούν κάποιοι νέοι περιορισμοί με το νέο έτος, ώστε να έχουν περάσει οι γιορτές και να μην επηρεασθεί η αγορά και η οικονομία.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και εισηγήσεις ειδικών αλλά και διαφόρων στελεχών προς την κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του ethnos.gr, να υπάρξει ένα mini lockdown εάν αυξηθούν δραματικά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μετά τις γιορτές, εισηγήσεις που όμως μέχρι στιγμής δεν γίνονται αποδεκτές και δεν συζητούνται καν. Προς ώρας η κυβέρνηση συζητά να εφαρμόσει «λάιτ» μέτρα μετά τις γιορτές τα οποία όμως θα επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους στις κοινωνικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα:

  • Εξετάζονται νέα μέτρα στην εστίαση. Να επιβληθεί εκ νέου ο περιορισμός στον αριθμό των ατόμων μέσα στα καταστήματα αλλά και στα τραπέζια (από 10 άτομα σε 6). Οι σκέψεις είναι να υπάρχει ξανά ο περιορισμός στην πληρότητα στο 80%, έστω κι αν υπάρχουν αντιδράσεις από κάποια κυβερνητικά στελέχη. Και αυτό διότι έχει παρατηρηθεί ότι πλέον τη νύχτα δεν τηρείται κανένα μέτρο προστασίας επί της ουσίας. Μέτρο που στην ουσία θα περιορίζει τους εμβολιασμένους οι οποίοι άλλωστε είναι οι μόνοι που μπορούν να μπουν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης.
  • Παράλληλα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι μάσκες θα επιβληθούν παντού και στους εξωτερικούς χώρους, εάν τα νέα κρούσματα αυξηθούν δραματικά.
  • Στο τραπέζι όμως έχει πέσει και το θέμα της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού ειδικά για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 50 ετών αλλά και για κάποιες επαγγελματικές ομάδες. Κάτι που επρόκειτο άλλωστε να εφαρμοσθεί πριν από λίγες εβδομάδες όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr, αλλά οι φόβοι για κοινωνικές αντιδράσεις πάγωσε το σχέδιο.
  • Πολλά κυβερνητικά στελέχη πάντως εκτιμούν ότι έχουν εξαντληθεί πια τα θετικά μέτρα και οι παροχές και η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε άλλες πιο πιεστικές λύσεις για τους εμβολιασμούς. Κάτι που όμως προβληματίζει δεόντως το υπουργείο Υγείας αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζουν πληροφορίες του ethnos.gr.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top