0
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό προετοιμάζει τις συνθήκες για την παραλαβή 15 Φρεγατών και Κορβετών τα επόμενα χρόνια, αναβαθμίζοντας την δύναμη του κατακόρυφα.

Το παιχνίδι παίζεται πλέον στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο με την Τουρκία, αφού περί αυτής πρόκειται, και για αυτό απαιτείται ισχυρότατη αεροναυτική δύναμη για να διασφαλίσουμε όλα τα γνωστά αλλά τεράστια ενεργειακά σχέδια.  

Η διαπίστωση περί 15 πολεμικών πλοίων, στην ελληνική δύναμη τα επόμενα πέντε με επτά χρόνια, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε αυτήν την δεδομένη περίοδο.

Το έτερο πρόγραμμα που έπρεπε  να ξεκινήσει να σχεδιάζεται από "προχθές" ήδη, αφορά την κατασκευή από ελληνικά χέρια μικρών σκαφών, επιπέδου περιπολικών πλοίων, ενώ με ορίζοντα τα επόμενα πέντε χρόνια θα έπρεπε να δούμε και την κατασκευή Κορβέτας ( εφόσον ξεκινήσουμε βέβαια).

Πρόσφατα,είχαμε την πρώτη συνάντηση μεταξύ των αντιπροσώπων των Πολεμικών Ναυτικών της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας (παρατηρητής), καθώς και της βιομηχανικής κοινοπραξίας που συντονίζει το πρόγραμμα κατασκευής της ευρωπαϊκής Κορβέτας, NAVIRIS.      

Η ουσία από αυτήν την συνάντηση είναι το χρονοδιάγραμμα που φέρει τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη στοχεύουν στην παραγωγή του πρώτου τους πρωτοτύπου πλοίου το 2027, ενώ η Ελλάδα έχει παραγγείλει την κατασκευή Τριών Κορβετών μέσω του προγράμματος PESCO.

Παράλληλα θα “τρέχει” και το πρόγραμμα κατασκευής μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων UAV, τα οποία και αυτά σε βάθος τριών-πέντε ετών θα πρέπει να μετατραπούν σε UCAV, δηλαδή σε “καθαρά” επιθετικά εναέρια οχήματα που θα εκτοξεύουν μικρούς πυραύλους.

Επίσης βλέπουμε και την κατασκευή μη επανδρωμένων ναυτικών σκαφών USV από διάφορες εταιρείες που κινούνται τρομερά δυναμικά πλέον στον χώρο, και για τα οποία αναμένουμε αποτελέσματα σε τουλάχιστον Τρία χρόνια.

Θέλουμε και μπορούμε να κατασκευάσουμε από ελληνικά χέρια αυτά τα συστήματα που απαιτούνται για να γίνουμε μερικώς αυτάρκεις ως ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, την στιγμή που η Τουρκία θέλει να κατασκευάσει ακόμα και υπερηχητικά όπλα.

Σήμερα, το Ελληνικό Ναυτικό διαθέτει ήδη 13 φρεγάτες, εννέα ολλανδικές Kortenaer και τέσσερις γερμανικές κλάσης Meko-200 και είχε παραγγείλει τρεις φρεγάτες κλάσης FDI από τη Γαλλία τον Σεπτέμβριο.

Η χώρα μας έχει υπογράψει επίσης συμφωνίες με το Ισραήλ, για την αγορά drones και πυραύλων, με τη Γαλλία για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών Rafael, ενώ από αμερικανική εταιρεία υλοποιείται το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην πιο πρόσφατη διαμόρφωση Viper.

Πρόσφατα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση F-35, ενώ έχουμε σε εξέλιξη δεκάδες προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της αγοράς Κορβετών.

Επισημαίνουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγοράζει συνεχώς οπλικά συστήματα από το εξωτερικό, αφού υπάρχουν ως γνωστόν, πολλές δεσμεύσεις από τις χώρες που τα κατασκευάζουν.

Για αυτό και το ταχύτερο δυνατό οφείλουμε να αναβαθμίσουμε την ελληνική αμυντική βιομηχανία, την οποία θα πρέπει να  διασυνδέσουμε με τα πανεπιστήμια μας, και την έρευνα, ώστε τα επόμενα χρόνια να δούμε ελληνικά όπλα, για οποία πολλοί ενδεχομένως να τρίβουν τα μάτια τους.  

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top