0
Τον Γολγοθά που περνούν οι καταστηματάρχες της εστίασης, λόγω των νέων μέτρων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, περιέγραψε ο εκπρόσωπος τους, Γιάννης Δεβερώνης. 

«Η εστίαση είναι στην μέση, ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ενώ εμείς το τηρούμε το υγειονομικό πρωτόκολλο. Αυτήν την στιγμή δημιουργούνται προβλήματα οικονομικά», είπε ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών εστίασης, Γιάννης Δαβερώνης.

Όπως σημείωσε, «η εστίαση λειτουργεί με πολύ λιγότερο πελατολόγιο, ενώ οι υποχρεώσεις είναι στο 100%. Ο καιρός χαλάει και οι εξωτερικοί χώροι ουσιαστικά έχουν αχρηστευθεί και οι πελάτες μας έχουν περιοριστεί στο 60%». 

Ο κ. Δαβερώνης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι ανεμβολίαστοι έχουν γυρίσει την πλάτη στην εστίαση. Σε κεντρικό μαγαζί στην Αθήνα, την ημέρα που ξεκίνησαν τα μέτρα, από τους 150 πελάτες που μπήκαν, μόνο οι 2 πήγαν με rapid test». 

Και πώς άλλωστε να πάνε, καθώς για τους ανεμβολίαστους χρειάζεται να κάνουν rapid test (κόστους 10 ευρώ εάν δεν είναι εντός 48 ωρών απ' αυτό που κάνουν για την εργασία τους) για να κάτσουν σε ένα μαγαζί εστίασης και μάλιστα μόνο στον εξωτερικό χώρο. 

Ο Πρόεδρος των Εστιατόρων Αττικής, προσέθεσε ότι υπάρχει μια δέσμη αιτημάτων για μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, που αφορούν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αναφέροντας πως «αν δεν υπάρξει στήριξη, ο ιδιοκτήτης θα κλείσει την επιχείρηση. Το προτιμά αυτό η κυβέρνηση;». 

Σχετικά με την διαμαρτυρία του κλάδου την ερχόμενη εβδομάδα, είπε πως «είναι συμβολική η διαμαρτυρία, χωρίς εντάσεις. Το θέμα είναι να μείνουν οι επιχειρήσεις ανοιχτές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι: επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, Κράτος και πελάτες». 

Ερωτηθείς τέλος για τυχόν επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον κλάδο, ο κ. Δαβερώνης είπε πως «το 85%-90% των εργαζόμενων στην εστίαση είναι εμβολιασμένοι».

«Ρολά» κατεβάζει η εστίαση την Τρίτη

Σε πανελλαδική κινητοποίηση θα προχωρήσουν την προσεχή Τρίτη τα καταστήματα της εστίασης.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) επισημαίνει ότι πλέον βρίσκονται σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας και ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης.

«Η εστίαση ψυχορραγεί. Τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών. Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 ενώνουμε τις δυνάμεις μας και κλείνουμε τα μαγαζιά μας για 24 ώρες σε όλη την Ελλάδα. Επίδοση ψηφίσματος την ίδια μέρα στον κ. Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12.00.Σεβόμενοι την δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί μας» επισημαίνει η ΠΟΕΣΕ.

Τα 9 μέτρα στήριξης που ζητά ο κλάδος της εστίασης

Τα αιτήματα του κλάδου της εστίασης, όπως τα παραθέτει η ΠΟΕΣΕ, είναι τα εξής:

• Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
• Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
• Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
• Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
• Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Επιπλέον, η ΠΟΕΣΕ προτείνει τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας ή Επιμελητηρίου Εστίασης και την επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top