0
Την υπογραφή του στο δικομματικό νομοσχέδιο για τις υποδομές ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων αναμένεται να βάλει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden που μεταξύ άλλων αφορά και τη χρηματοδότηση έργων για την προώθηση της ηλεκτρικής κινητικότητας.

Σύμφωνα, βέβαια, με τη Washing Post το εν λόγω νομοσχέδιο προσβλέπει και τη λήψη τολμηρών μέτρων για την οδική ασφάλεια, με προτεραιότητα την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος που συσχετίζεται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως θα ψηφιστεί η υποχρεωτική ενσωμάτωση μιας προηγμένης τεχνολογίας στα αυτοκίνητα που θα βάζει τέλος σε αυτή την ιδιαίτερα επικίνδυνη και ασυνείδητη οδηγική συνήθεια.

Σύμφωνα με το άρθρο 24220 του νομοσχεδίου, «τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ εκπροσωπούν σχεδόν το 1/3 των τροχαίων δυστυχημάτων στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο […] Οι προηγμένες τεχνολογίες αποτροπής της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ πρέπει να είναι στάνταρ σε όλα τα νέα καινούρια οχήματα».  

Παρ’ όλο που δεν δίνονται αναλυτικές λεπτομέρειες για το είδος της εν λόγω τεχνολογίας, συμπεραίνεται ότι θα συστήματα θα μπορούν να ανιχνεύσουν είτε την περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα, είτε τα συμπτώματα εξουθένωσης του οδηγού που συνηγορούν πως τα έχει… τσούξει.


Εφόσον, λοιπόν, διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, η προηγμένη τεχνολογία θα περιορίζει ή θα αποτρέπει ολικώς τη λειτουργία του οχήματος.

Στο νομοσχέδιο, επίσης, αναγράφεται ότι το εν λόγω πρότυπο ασφαλείας θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ εντός τριών ετών και, στη συνέχεια, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα έχουν τριετή προθεσμία ώστε να συμμορφωθούν.  Οι ημερομηνίες, ωστόσο, ενδέχεται να αλλάξουν, την ίδια ώρα που προβλέπεται ακόμα και ένα σενάριο σχετικά με τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος για ακόμα μια δεκαετία.

Σημειώνεται ότι με το πέρασμα των χρόνων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην αποθάρρυνση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν κάποιες έξυπνες τεχνολογίας ανίχνευσης των μεθυσμένων οδηγών, μέσω καμερών που και αισθητήρων στο τιμόνι που παρακολουθούν τα μάτια.

Υπενθυμίζεται ότι μηδενική ανοχή στην κατανάλωση αλκοόλ ζήτησε πρόσφατα και το Ευρωπαϊκό Συμβουλίο για την Ασφάλεια των Μεταφορών (ETSC), με στόχο τη μείωση των θανάτων από τροχαία στους δρόμους της ΕΕ.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top