0
Λίγες ώρες μετά την προαναγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αγορά ακόμη έξι ακόμη Rafale, αυτή τη φορά θα πρόκειται για νέα αεροσκάφη από τη γραμμή παραγωγής, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί συνεχάρη δημόσια την Αθήνα.

«Μαζί θα προχωρήσουμε για να χτίσουμε μία πραγματικά αυτάρκη Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την πρόθεση της Ελλάδας να αγοράσει επιπλέον έξι Rafale έπειτα από την πρώτη παραγγελία 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, διατύπωσε  εχθές Σάββατο ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ 2021.

Την Κυριακή η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, έγραψε  στο twitter:

«Εξαιρετική είδηση: η Ελλάδα μόλις ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποκτήσει έξι επιπλέον Rafale. Μαζί θα προχωρήσουμε για να χτίσουμε μια πραγματικά αυτάρκη Ευρώπη».

Να σημειωθεί βέβαια πως η αγορά των 6 επιπλέον Rafale, η οποία θα κοστίσει περί τα 700 εκατ. €  δυστυχώς  θέτει ουσιαστικά εκτός κούρσας για τη διεκδίκηση του προγράμματος των φρεγατών του ΠΝ τις γαλλικές φρεγάτες FDI.

Βέβαια η η ζημιά για το ΠΝ δεν αφορά μόνο αυτό, αλλά έχει να κάνει κυριότερα με την απώλεια της απόκτησης των βλημάτων MdCN δηλαδή ουσιαστικά την δυνατότητα για στρατηγικά πλήγματα κατά της Τουρκίας.

Είναι μια ευθύνη που δεν ήθελε να επωμιστεί το ΠΝ ούτε και η κυβέρνησε φυσικά. Έτσι μένει ανοικτός ο δρόμος  για τις υπόλοιπες τέσσερις συν μ ία  προτάσεις δηλαδή τη βρετανική Arrowhead 140, την ολλανδική SIGMA 11515ΗΝ, την αμερικανική MMSC, τη γερμανική MEKO Α200, ενώ βέβαια παραμένει πάντα στο «παιχνίδι» και η ιταλική πρόταση και ίσως η πιο απρόβλεπτε από όλες με την κλάση Bergamini της  Fincantieri.

Όλες οι προτάσεις, πλην μόνο μιας της αμερικανικής, μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του ΠΝ. Η επιλογή όμως της MMSC θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top