0
Η Τουρκία φαίνεται πως έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς όπως ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία Meteksan,το προηγμένο σύστημα λέιζερ «NAZAR» αναμένεται να παρουσιαστεί στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης άμυνας και ασφάλειας IDEF 2021, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην γειτονική χώρα. 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Meteksan, το σύστημα λέιζερ βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης, ωστόσο φαίνεται πως στο σύντομο μέλλον θα παραδοθεί στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς έχει υπογραφεί μεταξύ της κατασκευάστριας εταιρείας και της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB).

Πρόκειται λοιπόν, για ένα σύστημα λέιζερ το οποίο ενσωματώνει προηγμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά και διαθέτει «soft-to-kill» ικανότητες για την προστασία στρατηγικής σημασίας υποδομών και εγκαταστάσεων, όπως αεροδρόμια, στρατιωτικές βάσεις και βιομηχανικά συγκροτήματα, καθώς μπορεί να ανιχνεύει, να εντοπίζει και να αναχαιτεί αποτελεσματικά εχθρικά βλήματα που χρησιμοποιούν ηλεκτρο-οπτικά και υπέρυθρα συστήματα καθοδήγησης.


Τα χαρακτηριστικά του

Η «soft-kill» ικανότητα του λέιζερ εξουδετερώνει τις εισερχόμενες απειλές από μεγάλη απόσταση, ενώ ακόμα το σύστημα «NAZAR» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση και την επιτήρηση εναέριου χώρου με στόχο να παρέχει τακτικό και επιχειρησιακό πλεονέκτημα έναντι ασύμμετρων απειλών στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις χάρη στην ευρυζωνική λειτουργία του, ενώ ακόμα μπορεί να λειτουργεί σε συνδυασμό με άλλα συστήματα εντοπισμού, όπως αισθητήρες, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητά του.

Σε πρώτο στάδιο, το σύστημα «NAZAR» μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια κινητή πλατφόρμα, που θα το μεταφέρει εύκολα όπου χρειάζεται, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες. Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του συστήματος παρέχεται από τη δική του γεννήτρια, επομένως δεν χρειάζεται εξωτερική πηγή ενέργειας. Παρά το γεγονός ότι σε πρώτο στάδιο, το σύστημα λέιζερ έχει αναπτυχθεί σε έκδοση για χρήση από το έδαφος, από κάποιο τροχοφόρο όχημα, εντούτοις υπάρχει πρόβλεψη να αναπτυχθεί στο μέλλον και μια έκδοση για ναυτικές επιχειρήσεις, με στόχο να ενσωματωθεί σε πολεμικά πλοία και κύριες μονάδες επιφανείας ώστε να εξουδετερώνει εχθρικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους.

  • Με πληροφορίες από: Defence Blog

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top