0
Στη δημιουργία νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με φυσικό αέριο, που πήρε πρόσφατα άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, έχει εμπλοκή, σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress.gr, ο Βασίλης Μηλιώνης, ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας Hellas Power, που μαζί με την Energa του Αριστείδη Φλώρου, είχε βρεθεί στο επίκεντρο του σκανδάλου της κατάρρευσης της πρώτης φάσης της "απελευθέρωσης" της αγοράς της ενέργειας ενώ είχαν εισπράξει περίπου 256 εκατομμύρια από καταναλωτές.

Όπως διαβάζουμε στο energypress.gr:

«Η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δόθηκε στην εταιρεία «Λάρισα Θερμοηλεκτρική Μ.Α.Ε.» για σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 870 MW.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση της ΡΑΕ, ο σταθμός πρόκειται να εγκατασταθεί στη ΒΙ. ΠΕ. Λάρισας. Μοναδικός μέτοχος της εταιρείας ανάπτυξης του έργου είναι η νεοϊδρυθείσα Κυπριακή εταιρεία Clavenia Limited με έδρα την Λευκωσία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυπριακή εταιρεία είναι ισραηλινών συμφερόντων και ανήκει σε επιχειρηματία που έχει ήδη εμπλοκή στον τομέα της παραγωγής ενέργειας στο Ισραήλ, ο οποίος μάλιστα έχει συνεργαστεί όσον αφορά τον εξοπλισμό, με την Siemens.

Ο Βασίλης Μηλιώνης είναι σύμβουλος στο project ενώ κατείχε αρχικά, με τη σύσταση της εταιρείας «Λάρισα Θερμοηλεκτρική», τη θέση του προέδρου, για να δώσει τη θέση του στις 14 Μαΐου που συγκροτήθηκε νέο Δ.Σ. στον Ισραηλινό Rotem Ben Horin.

Ο Βασίλης Μηλιώνης και οι Ισραηλινοί επενδυτές, μάλιστα, πριν την αίτηση για νέα άδεια, φέρονται να έκαναν συζητήσεις για την εξαγορά της άδειας που έχει στην περιοχή της Λάρισας ο όμιλος Καράντζη, για μονάδα 660 Μεγαβάτ. Οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία και έτσι προχώρησαν στην αίτηση προς της ΡΑΕ».

Το σκάνδαλο ENERGA - HELLAS POWER "μύριζε" ΝΔ από χιλιόμετρα

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εκπρόσωποι των εταιρειών που έλαβαν μέρος στην "απελευθέρωση" της αγοράς ενέργειας, καταχράστηκαν έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου και δήμων από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων αλλά και από τα τέλη χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ.

Ο Βασίλης Μηλιώνης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 10 χρόνια, ωστόσο αργότερα αθωώθηκε.

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η εισαγγελέας είχε ζητήσει την πλήρη αθώωση του Μηλιώνη από όλες τις κατηγορίες. Το δικαστήριο δεν υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και καταδίκασε τον κ. Μηλιώνη για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και τον απάλλαξε από το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το δικαστήριο αναγνώρισε ακόμη το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, με αποτέλεσμα να επιβάλει ποινή δέκα ετών –με αναστολή μέχρι την έφεση–, με τον όρο να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και να καταβάλει εγγύηση 70 χιλιάδων ευρώ. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Documento: 

Οπως ανέφερε και ο Αριστείδης Φλώρος στην κατάθεσή του, ο Βασίλης Μηλιώνης είχε στενές σχέσεις με τον Γρηγόρη - Αλέξανδρο Δημητριάδη (δικηγόρος και Διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, του οποίου είναι ανιψιός) 

«Μου ζήτησε (σ.σ. ο Δημητριάδης) να επικοινωνήσω με τον Βασίλειο Μηλιώνη, με σκοπό τη διερεύνηση πιθανής μελλοντικής μας συνεργασίας στον χώρο της ενέργειας. Η επαφή αυτή έγινε τον Μάιο του 2009, όταν εγώ δεν γνώριζα τον Βασίλειο Μηλιώνη και όπως πληροφορήθηκα από τον κ. Δημητριάδη υπάρχει στενή οικογενειακή σχέση μεταξύ των οικογενειών Μηλιώνη και Μητσοτάκη», είχε δηλώσει ο Αριστείδης Φλώρος.

Ας θυμηθούμε και ένα δημοσίευμα από το φιλοκυβερνητικό πλέον «Πρώτο Θέμα», στις 30/01/2012:

«Πώς Energa και Hellas Power “άλλαξαν τα φώτα” στο κράτος στέλνοντας τα χρήματα που εισέπρατταν από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελβετία [...] Το όνομα του πατέρα του (Α. Φλώρου) έγινε γνωστό από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 με την πολύκροτη υπόθεση της κατασκευής της πρώτης ιδιωτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού στο Λαύριο, επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη [...] Ο 31χρονος κ. Βασίλης Μηλιώνης σαφώς είναι πιο “ουρανοκατέβατος” στον ελληνικό ενεργειακό χώρο, αλλά και πιο γνωστός σε κοσμικά στέκια του Κολωνακίου και του Ψυχικού. Η δε μητέρα του, κυρία Ρία Μηλιώνη, ήταν ιδιοκτήτρια μεταφορικής εταιρείας και είχε ιδιαίτερα καλές σχέσεις με την κυβέρνηση Μητσοτάκη» 

Το πάρτι της Μυκόνου

Το καλοκαίρι του 2014 οι φωτογραφίες του Βασίλη Μηλιώνη στη Μύκονο προκάλεσαν οργή, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρώην επικεφαλής της ENERGA, δαπάνησε περίπου 100.000 ευρώ σε μια εβδομάδα σε πάρτι. Οι φωτογραφίες του στην παραλία μαζί με την παρέα του είναι εμβληματικές.


Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως εμπλοκή στην υπεράσπιση των κατηγορουμένων στην δίκη ENERGA - HELLAS POWER είχε ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ενώ ο Γιώργος Καμίνης, εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων και ο Γιάννης Στουρνάρας εκ μέρους της πολιτείας δεν παρέστησαν ως πολιτική αγωγή να στηρίξουν τις κατηγορίες.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top